سیدجعفر تشکری هاشمی با بیان اینکه 12 سال در شهرداری تهران مشغول به فعالیت بودم و بیشترین عمر کاری بنده در معاونت حملونقل ترافیک بوده است، گفت: قبل از معاونت حملونقل در راهنمایی و رانندگی ناجا مشغول به کار بودم و با موضوع ترافیک و چالشهای آن آشنا بودیم.
از تهیه طرح جامع حمل و نقل تا منتفی شدن ساخت مونوریل
معاون قالیباف با بیان اینکه ترافیک یک مسأله پیچیده ولی قابل حل است، گفت: کارهای بزرگی میتوان برای رفع این مشکل انجام داد و محمدباقر قالیباف در زمانی که شهردار تهران بود لحظه به لحظه مسائل ترافیکی را رصد میکرد تا ترافیک بیش از این بحرانی نشود.
وی با بیان اینکه اولین کاری که ما انجام دادیم تهیه طرح جامع حملونقل بود، گفت: هیچ گاه تهران طرح جامع حملونقل نداشته است و این طرح چراغ راهی برای آینده شد.
تشکری هاشمی به موضوع مترو و ایمنی اشاره کرد و گفت: بر اساس مطالعات صورت گرفته 8 خط مترو برای داخل و 4 خط حومهای، برای ساخت پیشنهاد شد و علاوه بر آن سه خط مترو برای اتصال با خطوط داخلی پیشنهاد شده است. در همان زمان برنامهریزیهای لازم برای 8 خط صورت گرفت و احداث 7 خط شروع شد و قرار بود خط 8 منوریل باشد ولی چون مناسب نبود در همان بحثهای اولیه متوقف شد ولی استارت ساخت 7 خط مترو زده شد.
آمار خطوط متروی تهران و حومه
وی با بیان اینکه زمانی که وارد شهرداری شدیم 34 کیلومتر متروی داخلی و 45 کیلومتر متروی تهران - کرج را با 37 ایستگاه داشتیم، گفت: در حال حاضر اگر خط 6 (که آماده افتتاح است ولی هنوز افتتاح نشده) را حساب کنیم، حدود 300 کیلومتر مترو داریم که 200 کیلومتر آن مربوط به داخل و 100 کیلومتر آن مربوط به متروی تهران - کرج و فرودگاه امام خمینی (ره) است. اگر بتوانیم واگنها را تأمین کنیم حجم جابهجاییها در تهران بسیار افزایش مییابد.
از راه اندازی 180 کیلومتر خطوط بی.آر.تی تا عدم کمک دولت
معاون قالیباف در خصوص کمکهای دولت در بحث توسعه مترو، گفت: دولت هیچ زمان در بحث توسعه به درستی کمک نکرد و بودجههای لازم را تأمین نکرد و گرنه میتوانستیم در بحث حملونقل گامهای خوبی برداریم و اگر همین مقدار هم مترو توسعه یافته شهرداری به تنهایی کار انجام داده است.
وی که روز 4 شهریور همزمان با شروع به کار نجفی در شهرداری تهران استعفا داده است، گفت: کار دیگری که در سیستم حملونقل عمومی انجام دادیم راهاندازی 180 کیلومتر خطوط BRT بود که سهم قابل توجهی در جابهجایی مسافر در تهران دارد. همچنین خطوط BTR و مترو را طوری طراحی کردیم که این دو مکمل هم باشند.
از نصب 2 هزار دوربین ثبت سرعت تا کنترل هوشمند محدوده طرح ترافیک
تشکری هاشمی در بخش دیگری از سخنانش به هوشمندسازی تهران اشاره کرد و گفت: در بحث خیابانها، بزرگراهها، پایش اطلاعات، ثبت سرعت و ... اقداماتی صورت گرفته و بیش از 2 هزار دوربین ثبت تخلف در بزرگراهها نصب شده است.
معاون قالیباف با بیان اینکه کنترل و محدوده طرح ترافیک هوشمند شده است، گفت: در گذشته صدها مأمور راهنمایی و رانندگی باید در مبادی ورودی مستقر میشدند تا اجازه ورود خودروها را به محدوده طرح ترافیک ندهند اما امروزه سیستم هوشمند شده و کارها سیستماتیک انجام میشود.
تشکری هاشمی همچنین به بحث بلیط الکترونیک اشاره کرد و گفت: تا جایی که در توان بود سیستمها را الکترونیکی کردهایم تا میزان خطا کاهش و همچنین بتوانیم شهری هوشمند داشته باشیم.
فراموشی دوچرخه سواری در تهران
وی با بیان اینکه دوچرخهسواری در تهران فراموش شده بود، گفت: با ساخت صدها ایستگاه دوچرخهسواری استارت این کار در تهران زده شد تا مردم را به سمت استفاده از حملونقل پاک هدایت کنیم.
معاون قالیباف ادامه داد: همچنین با ساخت پیادهراهها شرایط پیادهروی را برای مردم در تهران فراهم کردهایم.
تشکری هاشمی همچنین به ساخت شبکه معابر شهری اشاره کرد و گفت: قبلاً بزرگراهها در تهران به گونهای بود که یا به بنبست میخورد و یا ارتباطی بین بزرگراهها وجود نداشت و شبکه متصل در این زمینه نداشتیم اما در حال حاضر شبکه بزرگراهی به هم متصل شده و از 330 کیلومتر بزرگراه به بیش از 550 کیلومتر بزرگراه رسیدهایم و رینگ داخلی و خارجی تکمیل شده است.
وی همچنین به نصب دوربینهای کنترل سرعت در تهران اشاره کرد و گفت: با نصب این دوربینها به نوعی نظم ایجاد کردهایم و از تعداد کشته ها از 1600 به حدود 600 رسید.
معاون قالیباف ادامه داد: همچنین با ساخت پارکهای آموزش ترافیک فرهنگ ترافیکی را گسترش دادیم و همچنین طرح خط سفید را ایجاد کرده و ابتدا شهر را آمایش و بعد مردم را تشویق کردیم به سمت اینکه بین خطوط حرکت کنند و پشت خطوط بایستند و همچنین ایمنی عابر پیاده را مدنظر قرار دهند.
تشکری هاشمی به طرح انضباط اجتماعی اشاره کرد و گفت: در منطقه 12 اقداماتی صورت گرفت اما ایدهآل نبود و باید مستمر این کار صورت گیرد.
خروج موتورهای کاربراتوری در حد مصوبه
وی همچنین به ایجاد خودروهای پاک اشاره کرد و گفت: این موضوع به جد دنبال شد و تا اینکه خودروهای هیبریدی مورد توجه قرار گرفتند در بحث موتورسیکلتها تلاش کردیم و از دولت مصوبهای گرفتیم تا از ابتدای سال 95 دیگر موتورهای کاربراتوری تولید نشود و موتورها یا انژکتوری باشند یا برقی. ظاهراً صنعتگران در این زمینه ورود نگرفتند ولی ما مصوبه دولت را گرفتیم و فعلاً در حد مصوبه باقی مانده است.
حذف تاکسی پیکان در پایتخت
معاون قالیباف همچنین به ساماندهی اتوبوسرانی و تاکسیرانی اشاره کرد و گفت: یکی از کارهای عمده صورت گرفته خصوصیسازی در اتوبوسرانی بود. همچنین اتوبوسرانی را چابکسازی کردیم و در بخش تاکسیرانی خودروهای باکیفیتی وارد کردیم از تویوتا، فولکس و هیوندا گرفته تا ماشینهایی که نوسازی شد و امروز دیگر از تاکسی پیکانهای سفید در تهران خبری نیست.
وی همچنین به بحث فیلتر دوده اشاره کرد و گفت: در این زمینه نیز از دولت مصوبه گرفتیم و در اتوبوسرانی این کار را اجرا کردیم تا حجم آلاینده خودروهای دیزلی به حداقل برسد.
حل مشکل ترافیک در گروی مدیریت یکپارچه شهری
تشکری هاشمی در پاسخ به این پرسش که مشکل ترافیک در تهران همچنان به قوت خود باقی است، گفت: رفع مشکل ترافیک مدیریت یکپارچه میخواهد نه فقط در ترافیک در سایر مسائل نیز باید مدیریت یکپارچه ایجاد شود تا بتوانیم شهر را به درستی اداره کنیم.
به گفته معاون قالیباف مهمترین چالش شهر نبود مدیریت یکپارچه است هر کسی شهردار باشد دستگاههای دیگر باید با وی هماهنگ باشند و همسویی ایجاد شود تا بتوانند مشکل ترافیک را برطرف کنند.
رفع بخش عمده ای آلودگی هوا در حد یک مصوبه
تشکری هاشمی همچنین به بحث آلودگی هوا اشاره کرد و گفت: بیش از 80 درصد منابع آلودهکننده هوا منابع متحرک مانند خودروهای سواری و موتورسیکلتها هستند و برای رفع این مشکل چند راهحل پیشبینی شد، ابتدا اینکه موتورسیکلتهای بنزینی از چرخه خارج و موتورهای برقی جایگزین آنها شود. تلاش زیادی در این زمینه صورت گرفت و منجر به مصوبه دولت شد که باز هم در حد یک مصوبه باقی ماند.
وی ادامه داد: همچنین معضل خودروهای فرسوده حل نشد و الزام به نصب فیلتر دوده علیرغم مصوبه دولت اجرایی نشد.
وعده های دولت در صندوق توسعه ملی و صندوق ارزی برای مترو عملی نشد
به اعتقاد تشکری هاشمی اگر منابع از سوی دولت تأمین میشد و شهرداری میتوانست از صندوق توسعه ملی و صندقو ذخیره ارزی از سهم 50 درصد قانون سامانه ریلی، استفاده از جرایم راهنمایی و رانندگی و ... استفاده میکرد شاید میتوانستیم بهتر از این در شهر در زمینه توسعه حملونقل استفاده کنیم.
وی اضافه کرد: شاید گفتن این نکته خالی از لطف نباشد که در دولت نهم و دهم متوسط سالی 600 تا 700 اتوبوس به تهران میدادند در اواخر دولت دهم و در دولت یازدهم هیچ کمکی به اتوبوسرانی تهران نشد و حتی به سایر شهرها هم اتوبوسی ندادند. وقتی پولی برای توسعه اتوبوس، مترو داده نشود به درستی هم سیستم حملونقل عمومی توسعه پیدا نمیکند.
به گفته معاون شهردار سابق، قالیباف با مدیریت خود ساخت مترو را جلو برد حتی به دلیل کمبود امکانات نمیتوانستیم واگن بگیریم و باید دولت اعتبار تأمین میکرد اما کارخانه واگنسازی را راهاندازی کردیم تا کار نخوابد.
پول را گرفتند ولی خودروی فرسوده کمی خارج کردند
تشکری هاشمی با بیان اینکه قرار بود به ازای هر یک خودرو که وارد سیستم حملونقل خودرو میشود یک خودرو از سیستم خارج شود و حتی پول این کار را از خریدار دریافت کردهاند اما جالب است که این امر به درستی انجام نشد و تعداد کمی خودروی فرسودهای از چرخه خارج شد.
مشکل کمبود قانون نداریم مشکل زیادی قانون داریم
وی با بیان اینکه در زیرساختهای قانونی معیوب هستیم، گفت: ما کمبود قانون نداریم اتفاقاً زیادی قانون داریم و حجم بالای قوانین راهگشا نیست و در خیلی از موارد دستگاهها در وضعیت غیرهمسو قرار میدهد.
به گفته هاشمی، اینکه فکر کنیم مشکل ترافیک حل میشود و تهران ترافیک روانی دارد امکانپذیر نیست در هیچ جای دنیا هم نیست با این حجم بالای ماشین در حال تردد قطعاً مشکل ترافیک حل نمیشود.
معاون شهردار سابق گفت: حل بحران ترافیک مدیریت عرضه و تقاضاست باید بتوانیم در مدیریت عرضه شبکه مترو را گسترده و با کیفیت مطلوب خدمترسانی کنیم. همچنین باید ناوگان اتوبوسرانی را نیز تکمیل کنیم و در مدیریت تقاضا باید به گونهای رفتار کرد که سفرهای شهری کاهش یابد.
وی با طرح این سؤال که چند درصد سفرها در تهران ضروری است، گفت: باید مدیریت یکپارچه ایجاد شود بسیاری از سفرهای درونشهری به دلیل سوءمدیریتهاست و مردم مجبور هستند سفرهای طولانی انجام دهند و ساعتها در ترافیک بمانند.
تشکری هاشمی با تأکید بر این موضوع که باید مردم را به سمت حملونقل پاک هدایت کنیم، گفت: استفاده از دوچرخه، موتورهای کمآلاینده یکی از اقدامات است.
قانونگریزی در ترافیک به اوج خودش رسیده است
معاون شهردار سابق با تأکید بر این موضوع که باید به لحاظ نرمافزاری موانع را برطرف کنیم، گفت: قانونگریزی در ترافیک به اوج خودش رسیده است.
وی همچنین در خصوص حوزه منابع انسانی، گفت: در روز معارفه بنده آقای قالیباف تأکید کردند که باید معاونت منابع انسانی سه مسئله امنیت شغلی، توجه به درمان کارکنان و توجه به نیازهای ضروری زندگی کارکنان شهرداری باید در اولویت قرار گیرد.
تشکری هاشمی با بیان اینکه طرحها و ایدهها استخراج شد، گفت: برای استخدام کارکنان مجوزهای قانونی را دریافت کردیم.
از 5 هزار تبدیل وضعیت از قراردادی به رسمی فقط 71 نفر ماندند
معاون شهردار سابق با اشاره به تبدیل وضعیت نیروهای قراردادی شهرداری به رسمی، گفت: با همکاری سازمان اداری استخدامی این کار انجام شد و 5 هزار نیروی شهرداری را رسمی کردهایم که 71 نفر آنها هنوز مراحل گزینششان باقی ماندهاند که در حال طی مراحل هستند.
وی ادامه داد: در گام دوم موضوع یکسانسازی نظام قراردادها در شرکتها و سازمانهای شهرداری مدنظر قرار گرفت و با شرایط احراز مسأله تبدیل قراردادهای موقت به دائمی در چارچوب قوانین کارها انجام شد.
تشکری هاشمی ادامه داد: شرکتهای تأمین نیروی انسانی که دهها شرکت بودند و این شرکتها طی قراردادی با شهرداری نیرو در اختیار میدادند تحت یک دستورالعمل تجمیع شده و سروسامان پیدا کردند.
منتظر تایید قانون قرارداد مستقیم نیروها با شهرداری هستیم
معاون شهردار سابق با بیان اینکه بعضاً این شرکتها در پرداخت بیمه دچار مشکل بودند، گفت: طبق قانون استخدامی شهرداری بند پ ماده 2 نیروها باید قرارداد مستقیم با شهرداری داشته باشند و دستورالعمل قرارداد مستقیم شهرداری تهیه کنند و جهت تصویب به سازمان استخدامی رفت و منتظر تایید هستیم.
وی ادامه داد: بازنگری قانون استخدامی شهرداری تهران به زودی از طریق شورای عالی استانها یا دولت پس از سیر مراحل قانونی به مجلس داده میشود.
به گفته تشکری هاشمی در بحث درمان و یکسانسازی خدمات درمانی بین پرسنل رسمی و قراردادی شهرداری اقداماتی صورت گرفت و همچنین برای وضعیت مسکن کارکنان اقدامات خوبی صورت گرفته است.