حضرت امام رضا(ع) درباره خواص بیشمار «انجیر» میفرمایند: «انجیر رطوبت بدن را از بین میبرد، استخوان را محکم کرده، مو بر بدن میرویاند، درد را میبرد و با وجود آن نیاز به دارو نیست.» (منبع: وسائل، جلد17، ص 13)
انجیر، قند زیادی دارد؛ 50 درصد انجیر خشک را قند تشکیل میدهد همچنین منبع خوبی از پتاسیم، منیزیم، کلسیم، فسفر و ویتامینهای C ,B ,A است.
انجیر منبع غنی فیبر غذایی است؛ لیگنین یک نوع فیبر غذایی غیرمحلول است که به مقدار زیاد در انجیر وجود دارد و نقش عمدهای در جلوگیری و رفع یبوست دارد.
انجیر منبع غنی فیبر غذایی و نیز منبع خوبی از منیزیم، کلسیم، فسفر و ویتامینهای C , B , A است.
از انجیر میتوان در رژیمهای غذایی خاص مثل رژیم کم چربی، کم سدیم، پرفیبر، کاهش وزن، دیابتی و حتی رژیم غذایی مدیترانهای استفاده کرد.
انجیر سدیم و چربی ندارد و مانند سایر میوهها بدون کلسترول است.
انجیر، فیبر غذایی بالایی دارد و هر واحد آن 20 درصد نیاز روزانه را تأمین میکند که بیش از هر نوع میوه تازه یا خشک است.
انجیر بیش از سایر میوهها املاح دارد؛ 40 گرم انجیر تازه دارای 244 میلی گرم پتاسیم ( 7 درصد نیاز روزانه ) ، 53 میلی گرم کلسیم ( 6 درصد نیاز روزانه ) و 2/1 میلی گرم آهن ( 6 درصد نیاز روزانه ) است.
انجیر از نظر طب قدیم ایران، گرم و تر است و تعرق بدن را زیاد میکند.
ادرار آور است؛ اگر ترشح ادرار کم باشد، خوردن انجیر باعث ازدیاد آن میشود.
حرارت بدن را کاهش میدهد و چاقکننده است و برای آنهایی که میخواهند وزن اضافه کنند، بسیار مفید است؛ بدین منظور میتوان آن را با شیر مخلوط کرد و در بین غذاها خورد.
انجیر تازه یا خشک، یبوست را برطرف میکند و یکی از بهترین میوهها برای تمیز کردن روده بزرگ و رفع یبوست است؛ در قدیم برای از بین بردن یبوست از شربت انجیر استفاده میکردند.
برای درمان ناراحتیهای سینه حدود 20 گرم از خرما، عناب، انجیر خشک و مویز را با هم مخلوط کرده و آسیاب میکنند سپس این پودر را با یک لیتر آب میجوشانند تا حجم آن به نصف برسد، از این جوشانده میتوان به مقدار سه فنجان در روز مصرف کرد.
جوشانده انجیر خشک درمانکننده التهاب مجاری دستگاه تنفسی، کلیه، ذات الریه، ذات الجنب، سرخک، مخملک و آبله است.
جوشانده غلیظ انجیر خشک برای رفع سرماخوردگی بسیار مفید است و غرغره کردن آن گلودرد را برطرف میکند.