خسرو صادق نیت - رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت پسماندهای بیمارستانی را شامل سه قسمت دانست و اظهار داشت: 75 درصد پسماندها مشابه پسماندهای خانگی هستند؛ مانند زبالههای سیستم اداری، آشپزخانه و باغبانی.
وی حدود 20 تا 25 درصد پسماندهای بیمارستانی را پسماندهای عفونی دانست و افزود: بین یک تا دو درصد از پسماندها نیز مانند داروهای شیمی درمانی، پسماندهای شیمیایی هستند.
صادق نیت یادآور شد: به طور کلی پسماندهای عفونی و شیمیایی، پسماندهایی هستند که خطر زیست محیطی ایجاد میکنند.
رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت مقدار تولید پسماند به صورت روزانه را بسته به تعداد تخت و نوع بیمارستان و گردش کاری بیمارستان دانست و افزود: در تهران که 200 بیمارستان وجود دارد، برآورد میشود، 100 تن پسماند تولید شود و حدود 20 تا 30 تن از این پسماندها نیازمند مدیریت ویژه است.
صادق نیت با بیان اینکه تفکیک زبالهها از جمله اقداماتی است که بیمارستانها انجام میدهند، گفت: زبالههای شبه خانگی و معمولی باید از زبالههای عفونی و خطرزا جدا شوند که این اقدام در قالب تفکیک زبالههای بیمارستانی با کیفیت قابل قبولی در 90 درصد بیمارستانها انجام میشود و پسماندهای تیز و برنده نیز در محفظههای جداگانه جمع آوری میشوند.
رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت تصریح کرد: اقدامی که طی سالهای اخیر در تمام بیمارستانها صورت میپذیرد، بیخطرسازی زبالههای عفونی در داخل بیمارستانها است؛ یعنی اجازه داه نمیشود، تا زمان رفع عامل عفونت، پسماندهای عفونی از بیمارستان خارج شوند.
وی ادامه داد: دستگاههای ویژه ای در اکثر بیمارستانها نصب و راه اندازی شدند که کار بی خطرسازی زباله های عفونی را برعهده دارند. بعد از این اقدام، زبالهها از بیمارستان خارج و دفن میشوند.
صادق نیت در ادامه به بازدید ماه گذشته نماینده WHO از سیستم بیخطرسازی بیمارستانها اشاره کرد و گفت: به گفته وی سیستم بی خطرسازی ما از آنچه که WHO در جهان توصیه کرده است، یک درجه بالاتر بوده و کیفیت مطلوبی دارد.
رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت عنوان کرد: سیستم دفع و بی خطرسازی پسماند در کشور ما توسط سازمان جهانی بهداشت مورد تایید قرار گرفته است.
وی افزود: این درجه از بی خطرسازی که برای پسماندهای عفونی انجام می شود، کاری است که برای تجهیزات جراحی در اتاقهای عمل توسط اتوکلاو انجام میشود. یعنی استانداردهای ما مشاب ضدعفونی کننده تجهیزات اتاق عمل است و استانداردهای ما در کشور درجه اطمینان بالایی دارد.
رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت با بیان اینکه باید تمام بیمارستانها را به استفاده درست از دستگاه و اقدامات بیخطرسازی پسماند سوق داد، افزود: مدیریت دفع پسماند بیمارستانی برعهده تولیدکننده پسماندهای ویژه است. یعنی بیمارستانها تحت نظارت وزارت بهداشت، خود مسئول دفع پسماندهای ویژه هستند و زمانی که پسماند عفونی از حالت عفونی خارج شده و به زبالههای عادی تبدیل شدند، دفع شان بر عهده شهرداری است.
وی با اشاره براینکه بر کار تمام بیمارستانها نظارت میشود، گفت: بیمارستانهایی که کار خود را به خوبی انجام ندهند، مورد بازخواست قرار میگیرند و در حال حاضر دفع پسماندهای بیمارستانی باکیفیت مطلوبی انجام میشود و فقط 10 درصد بیمارستانها در این زمینه نقص دارند که از این تعداد نیز حدود 6 درصد بیمارستانها دستگاه را خریداری کرده و در حال راه اندازی هستند.
صادق نیت در ادامه با بیان اینکه نظارتها بر دفع پسماندهای بیمارستانی در قالب 4 سطح انجام میشود، در توضیح گفت: در هر بیمارستان، کارشناسانی حضور دارند که بر کار تفکیک پسماند نظارت میکنند. در هر استان نیز یک دانشگاه مسئول نظارت است. در کنار این نظارتها، ستاد اصلی وزارت بهداشت بر کار بیمارستانها نظارت میکند و نتیجه نظارتها براعتباربخشی بیمارستان و رتبه و درجه بیمارستان ارتباط مستقیم دارد و نهایتاً چند دانشگاه مرجع نیز خروجی دستگاهها را مورد بررسی قرار میدهند و خروجی نهادها مورد تایید آزمایشگاههای محیط زیست قرار دارد.