نمک طعمی فوق العاده اعتیادآور دارد. بدن و مغزمان طوری طراحی شده تا از نمک لذت ببرد، چون برای بقا ضروری است. در دوره های گذشته، پیدا کردن نمک برای بشر دشوار بود، بنابراین هوس کردن نمک یک مکانیزم بقا بود.
با این وجود، امروزه ما بیش از حد نمک مصرف می کنیم. میزان نمک توصیه شده در یک روز 1.500 تا 2.400 میلی گرم است که این مقدار، بیشتر از یک قاشق چای خوری نمک در روز نیست. بسیاری از افراد روزانه چیزی حدود 3.400 میلی گرم نمک وارد بدن خود می کنند.
هوس نمک می تواند نشانه ای از یک مشکل پزشکی باشد، نه فقط میل به خوردن میان وعده ای عصرانه. به خواندن این مقاله ادامه دهید تا برایتان کامل توضیح دهیم که هوس کردن نمک می تواند چه معنایی برای بدنتان داشته باشد و برای کمتر خوردن آن چه کاری می توانید انجام دهید.
چه دلایلی باعث می شوند هوس نمک کنید؟
نمک در دنیای تغذیه بدنام شده است. نمک بیش از حد ناسالم است – حتی کشنده است – اما مصرفِ کم آن نیز می تواند ضرر داشته باشد. نمک برای بسیاری از عملکردهای بدن ضروری است، از جمله کنترل عضلات بدن و تثبیت تعادل مایعات.
ممکن است به خاطر مشکلات پزشکی که نیاز به درمان دارد، هوس نمک کنید. به همین دلیل است که نباید یک هوس ناگهانی را نادیده بگیرید. در ادامه شرایطی را خواهیم گفت که می توانند باعث شوند هوس نمک کنید.
1- کم آبی بدن
بدنتان برای اینکه بتواند عملکرد مناسبی داشته باشد، به میزان مشخصی از مایعات نیاز دارد. اگر این سطوح از مقدار سالم پایین تر بیایند، ممکن است هوس نمک کنید. این روش بدن، برای تشویق شما به بیشتر خوردن و نوشیدن است.
دیگر نشانه های کم آبی بدن علاوه بر هوس نمک عبارتند از:
-
پوست سرد و مرطوب
-
سرگیجه
-
احساس تشنگی شدید
-
سردرد
-
کاهش تولید ادرار
-
بدخلقی و تحریک پذیری
-
سریع شدن ضربان قلب
-
اسپاسم عضلانی یا گرفتگی
2- عدم تعادل الکترولیت ها
مایعات درون بدن، مواد معدنی حیاتی را با خود حمل می کنند. این مواد معدنی به بدنتان کمک می کنند عملکردی مناسب داشته باشند. سدیم موجود در نمک معمولی، یکی از این مواد معدنی است. اگر این مواد معدنی که الکترولیت نیز نامیده می شوند متعادل نباشند ممکن است علائمی از جمله این موارد را شاهد باشید:
-
سردرد
-
حالت تهوع یا استفراغ
-
خستگی یا کمبود انرژی
-
تحریک پذیری یا تغییر خلق و خو
-
سرگیجه
-
تشنج
3- بیماری آدیسون
غدد آدرنال، مسئول تولید هورمون هایی هستند که برای بقای شما ضروری است. بیماری آدیسون، یک بیماری نادر است که
می تواند میزان تولید هورمون توسط غدد آدرنال را کاهش دهد. افرادی که به این بیماری دچار هستند، هوس نمک را تجربه می کنند اما علاوه بر آن دارای این نشانه ها نیز می باشند:
-
خستگی شدید یا کمبود انرژی
-
پوست سرد و مرطوب
-
فشار خون پایین
-
از دست دادن اشتها
-
کاهش وزن غیر قابل توضیح
-
اسهال مداوم یا بلند مدت
-
ایجاد قسمت های تیره روی پوست به خصوص صورت
-
زخم دهانی داخل گونه ها
4- استرس
غدد آدرنال مسئول ترشح کورتیزول هستند. این هورمون به تنظیم فشار خون و واکنش بدن به استرس کمک می کند. تحقیقات می گویند افرادی که سطح سدیم بالایی دارند، در طول دوره های استرس زا کورتیزول کمتری ترشح می کنند. هوس نمک می تواند یکی از راه های غیرعادی باشد که بدنتان سعی می کند از طریق آن با استرس مقابله کند.
5- سندروم بارتر
کسانی که دچار سندروم بارتر هستند، در جذب مجدد سدیم ناتوانند و هرگونه سدیمی که می خورند از طریق ادرار دفع می شود. یعنی آنها به شدت دچار کمبود سدیم هستند. این گروه از مشکلات کلیوی، از زمان تولد حاضر هستند و بنابراین، علائم خیلی زود ظاهر می شوند. این نشانه ها عبارتند از:
-
افزایش وزن پایین
-
فشار خون پایین
-
ضعف عضلانی و گرفتگی
-
احساس نیاز به ادرار مکرّر
-
یبوست
-
سنگ کلیه
6- بارداری
خانم های باردار، معمولا به عنوان اولین نشانه های بارداری استفراغ و اسهال را تجربه می کنند. هر دو موقعیت می توانند به سادگی، باعث کم آب شدن بدن شوند. وقتی دچار کمبود آب می شوید بدن به خاطر اینکه کمک کند این عدم تعادل را درست کنید، هوس نمک می کند.
7- سندروم پیش از قاعدگی
چندین روز قبل از اینکه پریودتان شروع شود، ممکن است علائم بسیاری را تجربه کنید. این تغییرات شامل بدخلقی، بی خوابی و حتی هوس غذایی شود. برای بعضی خانم ها این هوس غذایی می تواند بسیار شدید باشد، زیرا ممکن است هوس غذاهای نمکی یا شیرین کنید. همه خانم ها سندروم پیش قاعدگی را تجربه نمی کنند.
درخواست کمک
اگر میل غیرعادی به نمک را تجربه کردید، به دنبال دیگر نشانه ها و علائم باشید. علائم اضافی می تواند نشان دهنده این باشد که مشکلتان چیزی بیشتر از دوست داشتن چیپس و ذرت بو داده است. ممکن است نشانه ها خبر از یک مشکلی جدی بدهند.
اگر هوس نمک را تجربه کردید و علائمی از کم آب شدن بدن را نیز در خود مشاهده کردید، خیلی سریع به دنبال توصیه های پزشکی باشید. اگر کم آب شدن بدن شدید باشد و بلافاصله درمان نشود، می تواند منجر به مشکلاتی جدی از جمله تشنج و حتی مرگ شود.
چشم انداز
هوس گاه به گاه چیپس و ذرت بو داده و در کل غذاهای نمکی، غیرمعمول نیست، اما اگر متوجه شدید پیوسته به دنبال نمک هستید ممکن است دچار علائم مشکلی جدی تری شده باشید. به پزشک مراجعه کنید و علائمی که تجربه کرده اید را کاملا برایش شرح دهید تا بتواند مشکل را تشخیص دهد.
نکاتی برای کاهش مصرف نمک
نمک همه جا و در همه چیز هست. در واقع حدود 77 درصد از نمک دریافتی هر روزتان از غذاهای فرآوری شده و غذاهای رستورانی می آید.
غذاهای راحت مانند نان، سس ها، غلات و سبزیجات بسته بندی شده سرشار از سدیم هستند. تنها یک وعده غذای فست فودها
می تواند بیش از نیاز یک روز، سدیم وارد بدنتان کند. حتی بدون اینکه نمکدان را بردارید، بیشتر از آنچه فکرش را کنید نمک وارد بدنتان می کنید.
اگر می خواهید بدون اینکه طعم غذاها را از دست بدهید نمک را کم کنید این چهار چاشنی را امتحان کنید:
1- فلفل سیاه
نمکدانتان را با فلفل سیاه عوض کنید. فلفل سیاه تازه خرد شده از فلفل سیاهی که از قبل پودر شده است، طعم و عطر قوی تری دارد. این عطر و طعم می تواند کاهش نمک را برایتان جبران کند.
2- سیر
سیر تازه یا کبابی می تواند طعمی قوی به انواع غذاهایی که میل می کنید اضافه کند. پختن سیر بوی آن را کمتر می کند.
3- سرکه
یکی از بهترین همراهان پخت و پز، با نمک کم سرکه است. سرکه انواع مختلفی دارد از جمله:
-
سرکه انگور قرمز
-
سرکه برنج
-
سرکه سیب
-
سرکه بالزامیک
-
سرکه های طعم دار
سرکه طعمی مانند سدیم در غذا دارد بدون اینکه ذره ای از آن را وارد بدنتان کند.
4- مرکبات
مانند سرکه، طعم ترش لیمو و پرتقال می تواند زبان را طوری گول بزند که فکر کند غذایی نمکی می خورد، در حالی که چنین نیست. اضافه کردن مرکبات روی مرغ و ماهی، بدون ذره ای نمک آنها را بسیار خوش طعم و دلپذیر می کند.