چه کسانی و چرا قارچ میزنند؟!

ناخن‌های ضخیم شکننده و انگشتان پوسته‌شده، از مهمان شدن قارچ در ناخن‌های شما حکایت می‌کنند. قارچ‌هایی که به‌سادگی و با سهل‌انگاری در مراقبت از پاها ایجاد می‌شوند و در صورت بی‌توجهی‌تان، هرروز محدوده وسیع‌تری از پاهایتان را اشغال می‌کنند. اگر در طول روز ساعت‌ها کفش به پا دارید، بعید نیست با آمدن فصل گرما قارچ‌ها مهمان ناخن‌ها و انگشتانتان شوند. پس این مطلب را بخوانید تا با ماهیت این آسیب پوستی و روش‌های پیشگیری از آن آشنا شوید.

 

چطور ناخن‌ها قارچ می‌زنند؟

قارچ ناخن نوعی عفونت است که خود را با ترک خوردن، تغییر رنگ یا ضخیم شدن ناخن و همچنین گاهی با شکاف خوردن پوست پا نشان می‌دهد. دلیل بروز این عفونت در انگشتان پا، قرار گرفتن در فضای گرم و مرطوب است. قارچ‌ها در رطوبت با سرعت تکثیر می‌شوند و افراد به خاطر پوشیدن طولانی مدت کفش یا استفاده از کفش‌های غیراستانداردی که حرارت را در پاها بالا می‌برند، به آن دچار می‌شوند.
همه قارچ‌هایی که در پاها و اطراف ناخن‌ها خانه می‌کنند از یک نوع نیستند، اما می‌توان گفت قارچ‌ها از هر نوعی که باشند، با به‌موقع درمان نشدن به‌سرعت تکثیر می‌شوند و محدوده وسیع‌تری از پای فرد را اشغال می‌کنند.


چه نشانه‌ای دارد؟
ناخن‌های قارچ‌زده اغلب ضخیم‌تر از حالت عادی هستند و گاهی ترک‌ می‌خورند یا پیچ‌وتابی غیرعادی پیدا می‌کنند. با وجود ضخامت، این ناخن‌ها به‌راحتی می‌شکنند و رنگشان معمولا رو به زردی می‌رود. البته قارچ‌ها گاهی خود را با نقطه‌های سفید روی ناخن نشان می‌دهند؛ سفیدی‌هایی که روزبه‌روز بزرگ‌تر می‌شوند. در اغلب موارد، محدوده قارچ به رویه ناخن محدود نمی‌ماند و به پوست اطراف آن هم سرایت می‌کند و هرروز قسمت وسیع‌تری از پوست را هدف می‌گیرد.


چه کسانی مبتلا می‌شوند؟
احتمال ابتلای مردان به قارچ ناخن بیشتر از زنان است و افراد مسن بیشتر گرفتار این مشکل می‌شوند. البته دچار بودن به دیابت، سندرم پای ورزشکاران، ضعف سیستم ایمنی یا مصرف دخانیات هم می‌تواند زمینه را برای رشد قارچ در پاها مساعد کرد. اگر به خاطر شغل یا ورزشی که انتخاب کرده‌اید مدت طولانی پاهایتان در آب قرار می‌گیرد، احتمال قارچ زدن پاهایتان بیشتر می‌شود.


چطور تشخیص بدهیم
علائم ابتلای ناخن‌ها به قارچ را با شما در میان گذاشتیم، اما فراموش نکنید که بسیاری از اختلالات و بیماری‌های پوستی علامت مشابهی دارند و اگر پاهایتان در وضعیت نابهنجاری به سر می‌برند، بهتر است به متخصص پوست مراجعه کنید تا بیماری‌تان درست تشخیص داده شود. متخصصان پس از تشخیص بیماری شما با تجویز کرم، محلول موضعی، لاک موضعی ناخن، قرص و گاهی تراشیدن و برداشتن نقاط آسیب‌دیده پوست، به شما کمک خواهند کرد.


مراقب انگشتان پایتان باشید
قارچ زدن اتفاق عجیب و دشواری نیست. ممکن است شمایی که تا امروز به این مشکل مبتلا نشده بودید، به خاطر قرار دادن پایتان در شرایط نامناسب، به قارچ ناخن و انگشت مبتلا شوید. برای جلوگیری از این اتفاق، بهتر است این توصیه‌ها را رعایت کنید:
بعد از برگشتن به خانه، پاهایتان را با آب و صابون بشویید.
بعد از شستن پاها، آنها را با دقت خشک کنید، مخصوصا بین انگشتانتان را.
همیشه ناخن‌های پایتان را کوتاه نگه دارید.
هنگام کوتاه کردن ناخن یا سوهان کشیدن آن، از تمیز بودن ابزاری که به کار می‌برید مطمئن شوید.
از کاشت ناخن، به‌ویژه روی ناخن‌های پایتان، پرهیز کنید.
کفش مناسب فصل به پا کنید. در فصل گرما از کفش‌هایی که تهویه مناسبی دارند استفاده کنید و هیچ‌وقت به خاطر قیمت ارزان یک کفش، بدون اطمینان داشتن از جنس فوم یا پارچه، آن را انتخاب نکنید.
مطمئن باشید در جورابی که به پا می‌کنید پلی‌استر زیادی به کار نرفته است و سهم نخ در آن بیشتر است.
اگر اهل رفتن به استخر هستید، بیشتر به تغییرات ناخن‌ها یا بافت پوست پایتان توجه کنید تا در صورت بروز قارچ، به‌موقع آن را تشخیص دهید و درمان کنید.


فقط انگشتان قارچ نمی‌زنند
لابه‌لای انگشت‌ها و زیر ناخن‌های شما تنها محل مناسب برای رشد قارچ‌ها نیستند. زیر بغل، کشاله ران و حتی پوست سر شما هم می‌تواند فضایی مناسب برای رشد قارچ‌ها باشد. یادتان نرود که ژن‌های شما به‌تنهایی باعث ریختن موهایتان نمی‌شوند. محققان می‌گویند اگر ساعات زیادی از روز زیر نور آفتاب کار می‌کنید، احتمال اینکه سرتان هرروز از مو خالی‌تر شود بالا می‌رود. به گفته آنها گرمای هوا در کنار اشعه uv خورشید، به موهای شما آسیب می‌زند و تعریق زیاد و خانه کردن گردوغبار در موهایتان، زمینه را برای ریزش مو فراهم می‌کند. تعریق در ناحیه سر و قرار گرفتن این ناحیه در فضایی مرطوب و گرم، شرایط را برای رشد قارچ‌ها مساعد می‌کند و به پوست سر و موهای شما آسیب می‌زند.


برای کاهش این مشکلات، سعی کنید هر هفته چند بار موهایتان را بشویید و هرگز موهای چرب‌شده را تحمل نکنید. گذشته از این، اگر باید زیر نور آفتاب کار کنید، یک کلاه آفتابگیر نخی یا حصیری روی سرتان بگذارید یا اینکه پوست سرتان را با پارچه‌های نخی مثل چفیه بپوشانید. گذشته از این، سعی کنید به جای دوش گرفتن قبل از رفتن به محل کار، شب‌ها حمام کنید تا مجبور به خشک کردن مویتان با سشوار و وسایل گرمازای دیگر نباشید.