گروه اجتماعی- اقبال شاکری رییس کمیته عمران شورای اسلامی شهر تهران در گفت و گو با خبرنگار شهری افکارنیوز با اشاره به این که تا کنون برنامه های ارایه شده برای بهبود بافت فرسوده در تهران و کشور کلان و با قابلیت اجرای محدود بوده است، اظهار کرد: برای بهبود بافت فرسوده نباید لزوما به فکر برنامه هایی باشیم که دگرگونی و تحول یکباره ایجاد کند بلکه باید از اقداماتی که در توانمان است و با امکانات موجود قابل اجرا است شروع کنیم.
شاکری با اشاره به این که بافت فرسوده باید به عنوان یک واقعیت پذیرفته شود، گفت: باید از بازگشایی معابر که در شورای شهر نیز دارای تبصره است، توسعه زیرساخت ها و سرانه های عمومی و اقداماتی که توان انجام آن را داریم، شروع کنیم.
رییس کمیته عمران شورای شهر تهران با تاکید بر این که نیاز بهضرورت ایجاد کارگروه سه جانبه،کارگروهی مشترک بین سازمان آتش نشانی و مدیریت بحران و نیز وزارت بهداشت برای برنامه ریزی مطابق با واقعیت بافت فرسوده و توانمندی های موجود است، عنوان کرد: در این صورت می توان به ساکنان بافت فرسوده خدمات متناسب با شرایطشان را داد.
تدارک اکیپ آتش نشان های موتورسوار برای بافت فرسوده
این عضو شورای شهر ادامه داد: به طور مثال تا زمان بازگشایی معابر بهتر است برای ارایه خدمات آتش نشانی در بافت فرسوده تعداد مشخص اکیپ موتور سوار کار آزموده و چابک و کارگزاری شیرهای آتش نشانی هیدرانت در نقاط مختلف بافت فرسوده تدارک دید و به مرور با بازگشایی معابر امکان توسعه پلاک ها را فراهم کرد.
وی با طرح این سوال که آیا پشت بام های منازل بافت فرسوده واقعا غیر قابل استفاده برای خدمات رسانی هنگام بحران است، گفت: پاسخ به تمام این سوال ها و ارایه ایده های نو متناسب با توانمندی های موجود برای خروج بافت فرسوده از شرایط فعلی و نیز خدمات رسانی هنگام بحران به ساکنان بافت فرسوده نیاز به این دارد که ذهنمان را از کلیشه های موجود در مورد بهبود بافت فرسوده فاصله دهیم.
وی با تاکید بر این که باید خدمات مالی به مالکانی که تمایل دارد ارایه شود، خاطرنشان کرد: این خدمات رسانی باید به گونه ای باشد که مالکان به این نتیجه برسند که وضعیتشان از هر نظر با این ساخت و ساز بهبود می یابد اما بسیاری از مالکان در شرایط فعلی به نتیجه گیری عکس این موضوع می رسند.
دلایل مقاومت مالکان بافت فرسوده برای نوسازی
شاکری ادامه داد: جدای از فشار مالی که ساکنان بافت فرسوده برای پرداخت اقساط وام نوسازی باید تحمل کنند، با تغییر محیط زندگیشان بخشی از ابزارهای معاش خود را از دست می دهند. طبیعی است که ساکنان بافت فرسوده در برابر چنین تغییری واکنش و مقاومت نشان می دهند.
شاکری با اشاره به این که شاید مقاوم سازی یکی از راه حل های تضاد موجود بین ایمن سازی بافت فرسوده و حفظ شیوه زندگی فعلی ساکنان این بافت باشد، عنوان کرد: باید کاری کرد تا انگیزه های لازم برای ساکنان این بافت ایجاد شود. باید بخش خصوصی مطالعه کند ببیند چگونه می توان انگیزه های لازم را برای ساکنان بافت فرسوده برای نوسازی ایجاد کرد.
وی با اشاره به این که به صورت قانونی معاونت بهسازی وزارت راه و شهرسازی مسئولیت عمده در این حوزه را بر عهده دارد، اظهار کرد: از دید بنده وزارت راه باید امکانات مالی در این حوزه را افزایش دهد و کارگروهی شامل سازمان های آتش نشانی و مدیریت بحران و نیز وزارت بهداشت که پیشتر به آن اشاره کردم نیز شکل بگیرد تا طرح متناسب با واقعیت طراحی و اجرا شود.
شاکری با بیان این که شهرداری ها نیز باید با تملک های موضعی به صورت لکه لکه نوسازی بافت فرسوده را پیش ببرد، خاطرنشان کرد: باید هدف بهبود زندگی ساکنان این طرح باشد نه صرفا نوسازی بافت فرسوده. قطعا جامعه دانشگاهی و متخصصان می توانند به نوآوری در این حوزه دست بزنند.
لیلا موسوی نسب