علی پناهی در ارتباط با گودی کمر اظهارداشت: شکل طبیعی ستون فقرات به علت وجود قوسهایی است که با هدف بهتر انتقال وزن و ضربهگیری طراحی شده است. بنابراین میتوان گفت که قوسها ضربهگیر طبیعی بدن هستند.
متخصص طب فیزیکی با اشاره به این که قوسها در نواحی خاصی از ستون فقرات وجود دارد، افزود: این قوسها در حالت طبیعی، شکل خاصی دارند و اگر به هر دلیلی اعم از زمینهای، ژنتیک یا شیوه زندگی از حالت طبیعی خارج شوند، نیاز به بررسی و ارزیابی دارد.
وی در برنامه شبکه رادیویی سلامت توضیح داد: اگر ستون فقرات سطح صاف داشت، انتقال ضربات در طول روز فشار بیشتری به زانوها و کف پا وارد میکرد و باعث آسیب پذیری بیشتر آن میشد. اگر از بغل به ستون فقرات نگاه کنیم دو انحراف رو به جلوی ستون فقرات را میبینیم که لوردوز است که در ناحیه کمر و گردن است و یک انحراف رو به عقب است در ناحیه قفسه سینه و ناحیه نشیمن گاهی است که کیفوز در ناحیه قفسه سینه شایعتر است.
پناهی در پاسخ به سوالی مبنی بر این که چگونه میتوان متوجه شد قوسها از حالت طبیعی خارج شدهاند، تصریح کرد: خیلی اوقات دلایلی برای افزایش قوس می تواند باشد. بیماری در ستون فقرات مثل کیفوز، پوکی استخوان یکی از علی است که کیفوز قفسه سینه را تشدید کرده و قوس ناحیه کمری در آن محل زیاد میشود. همچنین چاقی، شلی جدار عضلات شکم، حاملگی، لیز خوردگی مهره، بیماریهایی که رباطها و ارتباطات مهرهها را ضعیف میکند مثل یک بیماری ژنتیکی که در آن لیگامانها شل و باعث میگردد قوسها زیاد شود. این بیماری حالتی ایجاد میکند که لوردوز کمری مانند کمر زینی شکل میشود.
این متخصص طب فیزیکی اذعان داشت: یک روش ساده برای تشخیص این است که از فرد بخواهیم به دیوار تکیه داده و شانهها را به دیوار چسبانده و پاشنه پا را به دیوار برساند. از شخص دیگری درخواست کنیم دستش را از ناحیه کمر فرد اول رد کند؛ اگر دست به راحتی عبور کند، یعنی قوس کمر افزایش یافته و لوردوز بیشتر شده است.
پناهی با تاکید بر این که لوردروز در میان دختران شایعتر است، خاطرنشان کرد: اختلالات ستون فقرات در سنین رشد اتفاق میافتد. در این دوران با توجه به این که عضلات کودک فعال است و جنب و جوش کودکان بالا است، معمولا توجهی به مشکل نمیشود. در حالی که با تشخیص به موقع و با اصلاح وضعیت زندگی، ورزش، استفاده از بریس و کفش مناسب میتوان بدون عمل جراحی برای رفع مشکل اقدام کرد.
وی متذکر شد: تشدید قوس کمر در سنین بالا منجر به آسیب دیسک شده و مداخله جراحی لازم دارد.
این متخصص طب فیزیکی همچنین یادآور شد: کودکانی که لوردوز کمر دارند، ورزش ژیمناستیک برای آنها توصیه نمیشود. در ژیمناستیک عضلات به سمت عقب کشیده می شوند و در افرادی که قوس کمریشان زیاد است، احتمال لیزخوردگی مهره و افزایش لوردوز وجود دارد. ورزشهایی که ضربه زیادی دارد مثلا جودو و تکواندو هم برای این افراد مفید نیست. این افراد بهتر است ورزش دیگری را انتخاب کنند و با کمک پزشک، ضعف و کوتاهی عضله را اصلاح کنند.
پناهی متذکر شد: تقویت عضلات پشت ستون فقرات، مانع از بیشتر شدن لوردوز کمری می شود. اینکه کدام عضله تقویت و کدام باید کشیده شود، بر اساس مشکل فرد، انجام می شود. کسی که قصد ورزش کردن دارد مثلا فوتبال، والیبال، قبل از انجام آن باید تمام عضلات که در مقابل هم قرار دارند را به طور آرام در تمام طول عضله بکشند.
وی در ادامه خطاب به دانش آموزان که از کوله پشتی استفاده می کنند، گفت: استفاده از کوله پشتی آن هم نوعی که طول بندش مناسب نباشد و تا پایین کمر آمده باشد، به ستون فقرات ضربه می زند و در طولانی مدت لوردوز ایجاد می کند. البته روش درست این است که لبه تحتانی کوله پشتی باید بالاتر از کمر قرار گیرد؛ یعنی از ناحیه ای که بچه می نشیند چند ساعت بالاتر باشد و حتما بندها باید بسته باشد و وزن کوله پشتی نهایتا می تواند 15تا13 درصد وزن بچه باشد.