دلیل اصلی این مسئله به تولیدات متنوع شامپو برمیگردد و روزبهروز هم بر این تنوع افزوده میشود و مصرفکننده دقیقا نمیداند کدام محصول را انتخاب کند. رقابت در بازار محصولات شوینده بهویژه شامپو به قدری زیاد است که تولیدکنندگان برای معرفی محصولات خود، هزینههای زیادی را برای تبلیغات میپردازند که این تبلیغات در برخی موارد با واقعیت فاصله زیادی دارد. همه اینها مصرفکننده را سردرگم میکند و تشخیص محصول باکیفیت، چندان کار راحتی نیست.
موی ایرانی، ترکیب بومی
بسیاری از افراد تصور میکنند که شامپوهای خارجی به نسبت شامپوهای ایرانی دارای مزیت خاصی هستند درحالیکه این باور نادرست است و بسیاری از شامپوهای ایرانی، قابل رقابت با شامپوهای خارجی هستند. در انتخاب شامپو باید به این نکته توجه داشت که تولیدکنندگان هر کشور با توجه به ویژگیهای موی افراد ساکن در آن کشور، اقدام به ساخت شامپو میکنند. در نتیجه ممکن است شامپویی که برای یک کشور اروپایی با شرایط آبوهوایی خاص و نوع موی متفاوت مصرفکنندگان آنجا کیفیت خوبی دارد، در کشور ما چندان مؤثر نباشد و فرد نتواند همان نتیجه را از آن شامپو بگیرد. علاوه بر این موارد، نظارتی روی کیفیت شامپوهایی که بهصورت قاچاق وارد کشور میشوند، وجود ندارد و میتوانند مشکلاتی را برای افراد بهوجود بیاورند. با توجه به این موارد، استفاده از شامپوهای تولید داخل کشور به نسبت شامپوهای خارجی دارای ارجحیت است.
شامپو برای موهای معمولی
شامپو برای موهای معمولی در بازار بسیار زیاد است فقط باید به این نکته توجه کنید که اگر نوع موهای خود را به درستی تشخیص ندهید این نوع شامپوها برایتان کاربرد چندانی نخواهند داشت. برخی از افراد موهای نسبتا چرب یا نسبتا خشک دارند و تصور میکنند که موی آنها معمولی است به همین دلیل سراغ شامپوهای مخصوص موهای معمولی میروند و به نتیجه دلخواه خود نمیرسند. در ساخت این نوع شامپوها معمولا ترکیبات نرمکننده به نسبت کمتری وجود دارد، ضمن اینکه ترکیبات داخل این نوع شامپوها در حدی نیست که بتواند چربی زیاد کف سر را از بین ببرد. اگر از کیفیت یک محصول خاص اطمینان ندارید، میتوانید شامپویی را انتخاب کنید که بستهبندی کوچکی دارد. برای خرید شامپو بهویژه شامپوهای معمولی به توصیه اطرافیان چندان توجهی نکنید چون ممکن است یک شامپو تأثیری که روی موی یک فرد دیگرمیگذارد را روی موهای شما نداشته باشد. برخی از افراد تصور میکنند که هرچه پول بیشتری برای شامپو بپردازند، کیفیت بیشتری نصیبشان میشود درحالیکه همیشه اینطور نیست و گاهی ممکن است یک شامپوی ارزانقیمت، کیفیت بیشتری به نسبت یک شامپوی گران قیمت برای شما داشته باشد.
قیمت: شامپو برای موهای معمولی با بستهبندی کوچک، با قیمت حدود 2هزار تومان تا 15هزارتومان به فروش میرسد.
شامپو برای موهای خشک
اگر موهای شما در گروه موهای خشک قرار میگیرد، باید به سراغ شامپوهایی بروید که برای این دسته از موها طراحی شده است. انواع و اقسام شامپو برای موهای خشک در بازار وجود دارد که معمولا حاوی مواد نرمکننده هستند که میتوانند به مو لطافت و نرمی بدهند. البته نباید این نکته را از یاد ببرید که شامپو به تنهایی نمیتواند مشکل خشکی موهای شما را برطرف کند و باید از کشیدن سشوار، اتوی مو و رنگ کردن بیش از اندازه موها که باعث خشکی میشود، بپرهیزید. شانه کردن موها در زمانی که موها خیس باشند، میتواند باعث تشدید خشکی و شکنندگی آنها شود. برای انتخاب این دسته از شامپوها صرفا به ظاهر آنها توجه نکنید و ترکیبات شامپو را به دقت بخوانید. برای تأثیر بیشتر این نوع شامپوها، معمولا شرکتهای سازنده، توصیه به خرید ماسکها یا کرمهای نرمکننده مو میکنند. چنانچه قصد خرید این محصولات را دارید بهتر است نوعی را انتخاب کنید که پس از مصرف، نیاز به شست و شوی مو دارد چون ماسکها و کرمهای مویی که بعد از حمام مصرف میشوند، مانع از اکسیژنرسانی به ریشه مو میشوند و به مو آسیب وارد میکنند.
قیمت: این دسته از شامپوها معمولا با قیمت بالاتری در بازار عرضه میشوند و میتوان با قیمت حدود 5هزار تومان تا 25هزارتومان این نوع شامپو را خریداری کرد.
شامپو برای موهای چرب
موی این دسته از افراد به نسبت موهای خشک، کمتر آسیبپذیر است. شامپویی که برای موهای چرب انتخاب میشود باید بتواند به خوبی چربی تجمع یافته روی پوست سر را از بین ببرد ضمن اینکه به پوست آسیب وارد نکند. اگر موهای چربی دارید باید به این نکته توجه کنید که انتخاب شامپوی مناسب به تنهایی چربی موی شما را از بین نمیبرد و برای رفع این مشکل گاهی باید از متخصص پوست و مو کمک بگیرید. اگر موهایتان چرب است، انتظار معجزه از شامپو را نداشته باشید و باید موهای خود را چندبار در طول هفته بشویید. افرادی که موی چرب دارند معمولا همراه با چربی سر، دچار شوره چرب نیز میشوند به همین دلیل اگر شما هم جزو این دسته از افراد هستید باید شامپویی را انتخاب کنید که هم بتواند چربی پوست سرتان را کاهش بدهد و هم شوره را از بین ببرد. معمولا برای از بین بردن شورههای چرب، به گذشت زمان نیاز است و اکثر شامپوها نمیتوانند به سرعت شوره چرب را از بین ببرند.
قیمت: شامپو برای موهای چرب را میتوانید با قیمت حدود 3هزار تومان تا 10هزارتومان بخرید.
گول تبلیغات را نخورید
بسیاری از افراد تصور میکنند عبارت شامپوهایی که روی آنها عبارت ضدریزش مو یا تقویتکننده درج شده، میتوانند روی روند رشد یا کنترل ریزش مو تأثیر بگذارند درحالیکه بسیاری از متخصصین با این مسئله مخالف هستند. بسیاری از متخصصین پوست و مو بر این باورند که شامپو به تنهایی نمیتواند مانع از ریزش مو یا تقویت رشد آن شود و برای درمان یا کنترل ریزش مو، باید حتما بدن فرد مورد بررسی قرار بگیرد. گاهی علت ریزش مو به هورمونها برمیگردد و چارهای جز دارودرمانی و کمک گرفتن از سایر روشهای درمانی وجود ندارد؛ در نتیجه شامپو کمک چندانی نمیکند. بسیاری از تولیدکنندگان استفاده از ترکیبات گیاهی را تبدیل به بهانهای برای جذب مشتری کردهاند درحالیکه نقش شامپوهای گیاهی که بتوانند در رشد یا عدمریزش مو نقش داشته باشند، هنوز به اثبات نرسیده است. ترکیبات گیاهی بهطور کلی میتوانند تا حدودی به لطافت مو کمک کنند یا مانع از خارش و حساسیت پوست سر شوند. با توجه به موارد یادشده، بهتر است گول تبلیغات غیرواقعی را نخورید و از پرداخت هزینههای بالا برای خرید شامپو بپرهیزید.
دردسرهای شامپوی نامرغوب
شاید خیلی از افراد تصور کنند که شامپو فقط یک شوینده معمولی است که میتواند روی مو تأثیر بگذارد، درحالیکه این باور چندان درست نیست و شامپوی نامناسب حسابی میتواند برای افراد دردسرساز شود. شامپوی نامناسب که در آن ترکیبات شیمیایی نامطلوب بهکار رفته است، میتواند باعث ریزش مو شود.
علاوه بر این، شامپوهای نامرغوب، در پوست سر شوره بهوجود میآورند؛ شورههایی که برای درمان آنها فرد مجبور میشود بارها و بارها به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کند. یکی از عوارض استفاده از شامپوی نامرغوب، اگزما، خارش و حساسیت شدید پوستی است که برای درمان آن فرد حتی ممکن است سالها نیاز به مراجعه به پزشک داشته باشد. برای انتخاب شامپو هیچکسی جز پزشک متخصص پوست و مو، نمیتواند به خوبی شما را راهنمایی کند. اگر تمایل دارید از شامپوهای خارجی استفاده کنید، توجه داشته باشید که شامپوی مورد نظر حتما برچسب اصالت کالای سازمان غذاو دارو را داشته باشد. کد روی برچسب را حتما پیامک کنید تا از اصالت کالا مطمئن شوید. شامپوهای تولید داخل نیز باید آرم استاندارد، آرم سازمان غذا و دارو و پروانه بهداشت داشته باشند.
شناخت مو، شناخت شامپو
موی خشک:موهای خشک، ظاهری کدر دارند و زبر و خشک بودن آنها، کاملا با لمس قابل تشخیص است. این موها به سختی شانه میشوند و دائما باید انتظار گره خوردن، شکنندگی و موخوره را برای آنها داشت. افرادی که موهای فر دارند، معمولا موهایشان خشک نیز هست.
موی چرب:موهای چرب معمولا ظاهر براقی دارند ولی به مرور با افزایش چربی و عدمشستوشو کدر میشوند. چرب بودن این نوع موها کاملا با لمس قابل تشخیص است. افرادی که موهای چرب دارند، پس از گذشت چند ساعت از شست و شو باز هم چربی را روی موهایشان حس میکنند. کف سر این دسته از افراد ممکن است دچار خارش شود.
موی معمولی:موهای معمولی دردسرهای سایر موها را ندارند. این دسته از موها بهطور کلی نرم و انعطافپذیر هستند و رنگ آنها شفاف و براق است. افراد با موهای معمولی، معمولا خارش یا شوره ندارند ضمن اینکه چربی یا خشکی در آنها ویژگی غالب محسوب نمیشود. این نوع موها در واقع بهترین نوع بهحساب میآیند.