اگر ورزش در آب، درست انجام شود، می تواند همانقدر که انجام این حرکات روی زمین موثر است، برای بدن مفید باشد.
پزشکان ورزش در آب را به دلایل زیر تجویز میکنند:
• نیروی رانش آب، تکیه گاه وزن بدن میشود. هنگامی که شما تا گردن در آب غوطه ورهستید، آب حدود 90 درصد وزن شما را خنثی میکند و به طور قابل توجهی ازفشار وزن روی مفاصل، استخوانها و ماهیچه ها می کاهد. شما به جای اینکه با تماموزن خود روی زمین محکمی فرود بیایید، فقط با 10 درصد وزنتان ایستاده اید. اینخاصیت، میزان جراحات و آسیبهای حین ورزش را به شدت کاهش میدهد.
• هنگام غوطه وری در آب، جریان خون سریع تر میشود و سلامت قلب و عروق شما را بهبود میبخشد.
• اگر دچار آسیب دیدگی و تورم در بخشی از بدن باشید، فشار آب روی بدن ازشدت تورم میکاهد و درد را تخفیف می دهد.
• از آنجا که آب محیطی متراکم تر از هواست، شما با حرکت در آب مقاومتی از 44 - 4درصد بیشتر از مقاومت هوا را تجربه میکنید. ورزش در آب و غلبه بر این مقاومت،مانند این است که وزنه هایی به دست و پای خود بسته باشید یا با دستگاههای وزنه داربه ورزش بپردازید، با این مزیت که انجام این حرکات در آب کم خطرتر است.
• از آنجا که نیروی جاذبه در آب کم می شود، شما در آب می توانید آن گروه ازحرکات کششی که انجام آن در خشکی برایتان ممکن نیست، انجام دهید.
• فشار عمق آب روی بدن، مفاصل، ماهیچه ها و اندام های داخلی، حین ورزش مانندیک ماساژ خوب، به تمام بدن آرامش میبخشد و مانع کوفتگی بدن می شود.
3 نکته ای که باید در تمرینات آبی رعایت کنید
برای اینکه از هر برنامه ورزشی بیشترین استفاده راببرید باید برنامه خود را با 3 عامل مهم زیر تنظیم کنید:
1- تعداد: در هفته حداقل 5- 3 مرتبه به ورزش بپردازید.عده ای هستند که 7- 5 مرتبه در هفته به ورزش می پردازند اما توصیه ما همان یک روز در میان است.
2- شدت و تعداد حرکات: شما باید در هر جلسه، به حداقلی از شدت و تعداد مشخص در حرکات خود دست یابید و در جلسات بعد، آن را تکرار کنید. به تدریج این نقطه اوج را افزایش دهید و با افزودن به تعداد حرکات و شدت انجام آنها، از ورزش خودسود بیشتری ببرید.
3-زمان: برای ورزش زمانی از 60 - 20 دقیقه در نظربگیرید. برای بهره مند شدن از مزایای قلبی- عروقی ورزش، در زمانی بین 45 - 20 دقیقه، به ورزشی با شدت متوسط بپردازید. به علاوه، قبل از شروع هرگونه فعالیت بدنی با پزشک خود مشورت کنید و تمام تمرینها را در قسمت کم عمق استخر انجام دهید.
ورزش در آب به چه افرادی توصیه میشود؟
هر فردی میتواند به ورزش در آب بپردازد اما برای کسی که دارای یک یا چند نمونه از مشخصات زیر باشد، از هر ورزشی مناسبتر است:
فرد مبتلا به آرتروز یا هر مشکل مفصلی
فرد مبتلا به اضافه وزن یا چاقی مفرط
فردی که روز را در بی تحرکی سپری کند وبه دنبال روشی ساده برای ورزش کردن باشد.
فرد در حال طی کردن دوران نقاهت بعد از آسیب دیدگی
فرد مبتلا به مشکلاتی در ناحیه پشت
فرد مبتلا به ضعف ماهیچه های پا
خانم های باردار
افراد سالخورده
ورزش در آب در چه مواردی توصیه نمیشود؟
1- ترس از آب
2- اختلالات نوروژویک
3- صرع
4- اختلالات قلبی
5- زخم های باز و بخیه جراحی
6- عفونت پوستی
7- حساسیت به مواد شیمیایی موجود در استخر
8- عفونت مثانه و واژن
9- ناتوانی در کنترل ادرار
10- کاهش ظرفیت تنفس بین 900-1500 میلی لیتر