هرچند برخی مسئولان و کارشناسان از طرحهای نجات دم میزنند؛ طرحهایی مانند تنفس جنگل یا جنگلداری با مشارکت مردم، اما نبود اعتبار و تعامل بین بخشی تیر خلاصی است به این برنامهها، زیرا سالهاست در سایه نبود توجه، جنگلهای کشور فقط روی کاغذ قد میکشند، اما صدای افتادنشان در دنیای واقعی میپیچد.
حال جنگلهای کشور خوب نیست. در شمال کشور قاچاق چوب، بهرهبرداری و بیماری، حیات جنگلهای هیرکانی را نشانه رفته است. در زاگرس نیز درختان بلوط اگر از بیماری جان سالم به در برند، زغال میشوند برای تنور و بخاری حدود 1.5 میلیون خانوار روستایی که در حاشیه و دل جنگل زندگی میکنند و به سوخت مناسب دسترسی ندارند و در جنوب کشور نیز جنگلهای حرا قلع و قمع میشوند برای تامین علوفه دامداران.
هادی کیادلیری، رئیس دانشکده منابع طبیعی علوم و تحقیقات تهران در گفتوگو با جامجم درباره شرایط جنگلهای هیرکانی تاکید میکند: تخریب در جنگلها بهگونهای است که برای برگشت به شرایط پیش از تخریب باید حدود 200 سال بهرهبرداری را متوقف کرد.
آنطور که او میگوید، پافشاری بر اجرای طرحهای نامناسب، زمینه را برای نابودی حدود نیمی از جنگلهای کشور فراهم کرده و برای حل این مشکل نباید به جنگل مانند کارخانه چوب نگاه کرد.
دو دهم هکتار سرانه جنگل هر ایرانی
فقط 8درصد از سطح کشورمان را جنگل پوشانده است به همین دلیل برای حفظ آن باید برنامهای جامع و مشخص داشت. افزون بر این به گفته کارشناسان سرانه جهانی جنگل حدود شش دهم هکتار است، اما در کشورمان این آمار برای هر شخص کمتر از دو دهم هکتار برآورد میشود.
عباس پاپیزاده، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس نیز درباره شرایط جنگلهای کشور به خانه ملت گفته، در دو دهه گذشته سالانه حدود یکصد هزار هکتار از جنگلهای کشور نابود شده، به همین خاطر طرح تنفس جنگل باید اجرا شود، زیرا مانع برداشتهای غیرقانونی و قانونی به بهانههای مختلف میشود.
او شرایط جنگلهای کشور را بحرانی دانسته و تاکید کرده در طرح تنفس جنگل برای مدتی اجازه برداشت قانونی از جنگل داده نخواهد شد، بنابراین جنگلها به وضع مناسب و مطلوبی خواهد رسید.
آتش اختلاف نظر در جنگل
مساله دیگری که باید به آن توجه داشت این است که درباره شرایط کنونی جنگل بین صاحبنظران اختلاف وجود دارد زیرا اساتید دانشگاهی و مجریان طرح بهره برداری از جنگل نظرهای متفاوتی درباره حال و روز جنگل دارند.
شاهرخ جباریارفعی، عضو شورای عالی جنگل در این باره به جامجم میگوید: برای بحرانی یا مناسب خواندن شرایط جنگلهای کشور نیاز به تحقیقی جامع از سوی نهادی معتبر و مستقل است، زیرا تنها با آمار و ارقام مناسب میتوان در این باره صحبت کرد.
او درباره توقف بهرهبرداری از جنگلهای شمال نیز خاطر نشان میکند:چنانچه چوب مورد نیاز صنایعی که در شمال کشور مستقر شدهاند به شکل قانونی تامین نشود به قاچاق چوب دامن زده خواهد شد.
به نظر جباریارفعی، قاچاق چوب اکنون در تمامی کشور اتفاق میافتد به همین دلیل نباید تصور کرد فقط در شمال کشور وجود دارد.
این در حالی است که برخی کارشناسان نیز از عملکرد دولت گله میکنند؛ به نظر آنها دولت از توقف بهرهبرداری از جنگل دم میزند، اما برای اجرایی شدن آن تاکنون اعتبار مناسبی در نظر گرفته نشده است.به گفته عضو شورای عالی جنگل، دولت از بسته شدن درهای جنگل حرف میزند، اما باید پرسید چقدر اعتبار به این طرح اختصاص داده زیرا متوقف کردن طرح بهره برداری از جنگل هزینه دارد و مجریان طرحهای بهرهبرداری در این راستا سرمایهگذاری کردهاند.
جنگل هیزم نیست
معیشت برخی روستاییان زاگرس هنوز به جنگل وابسته است و به این شکل آنها با کشاورزی و دامداری سبب آسیب دیدن جنگل میشوند یا با قطع درختان سوخت مورد نیازشان را تامین میکنند.
مسعود منصور، معاون حفاظت و امور اراضی سازمان جنگلها درباره عوامل تهدیدکننده جنگلهای کشور تصریح میکند: عدهای نیز برای تامین سوخت درختان بلوط زاگرس را تخریب میکنند، زیرا به سوخت مناسب دسترسی ندارند. آنطور که او درباره تعداد این خانوارها میگوید در مطالعاتی که سال 84 انجام شد جمعیت آنها حدود 1.5میلیون خانوار برآورد شد.
هرچند منصور تاکید میکند که وزارت نفت با سازمان جنگلها برای سوخترسانی به این افراد تلاشهایی کرده و تاکنون تعدادی تنور و آبگرمکن خورشیدی نیز در بین بومیان مناطق جنگلی توزیع شده، اما به نظر میرسد آنطور که باید به این مساله توجه نشده، چراکه تاکنون فقط به 340 هزار خانوار در این خصوص کمکهای مقطعی شده است. به گفته او، حفظ جنگلهای کشور نیاز به اعتبار و کار فرابخشی مناسب دارد، چراکه برای حل مشکل افرادی که از جنگل بهرهبرداری میکنند نیاز به همکاری دستگاههای مختلف است.
شغل؛ قطع درخت
افزون بر این کارشناسان تاکید میکنند که برای حفظ جنگل باید برای رفع مشکلات بومیان منطقه و اشتغالزایی برای آنها نیز تلاش کرد،زیرا نبود شغل سبب شده عدهای برای کسب درآمد به قاچاق چوب روی بیاورند،برای نمونه این روزها چوب درختان بلوط را کیلویی 1200 تومان خرید و فروش میکنند.
منصور درباره جنگلهای شمال نیز یادآور میشود: حدود یک میلیون هکتار از جنگلهای شمال طرح جنگلداری دارد،اما برای یک میلیون هکتار دیگر باید کار حفاظتی جدی انجام شود.
کارشناسان از نبود اعتبار و کار فرابخشی مناسب بین دستگاهها و سازمانها بهعنوان علل اصلی نابودی جنگلها نام میبرند، زیرا حفظ جنگل نیاز به اعتبار مناسب دارد، برای نمونه سازمان جنگلها به اندازه کافی جنگلبان ندارد (یک نیروی حفاظتی برای 52 هزار هکتار از عرصههای طبیعی کشور) یا برای اجرای طرحهای جنگلداری با مشارکت مردم با کمبود اعتبار روبهروست.
افزون براین نهادهای مختلف نیز برای حل مشکلات جنگلنشینان باید همکاری کنند تا مشکلاتی مانند نبود شغل و سوخت مناسب آنها برطرف شود.