بلوط همیشه‌ سبز، نارون، سرو نقره‌ای؛ با ارزش ترین گونه های گیاهی

سید‌محسن طباطبایی مزدآبادیافزود: بر اساس مطالعات به عمل آمده عواملی همچون مقاومت در برابر تنش‌های محیط‌ شهری، ویژگی‌های منظره، آثار اکولوژیک و عوامل اقتصادی از مهمترین شاخص‌ها برای انتخاب نوع درخت در تهران است.

وی با اشاره به انتشار پانزدهمین شماره فصلنامه علمی پژوهشی اقتصاد و مدیریت شهری گفت: یکی از پژوهش‌های خوب منتشر شده در این شماره مقاله «مدیریت هزینه فضای سبز شهری (مطالعه موردی: شهر تهران)» است که از سوی محققین دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه علم و فرهنگ اجرا شده است.

دبیر انجمن علمی اقتصاد شهری ایران با اشاره به اینکه امروزه سطح کیفیت زندگی شهری بستگی زیادی به فضای سبز شهری دارد، گفت: توسعه ورزش همگانی، بهبود اوقات فراغت، کاهش حرارت داخلی شهرها، کاهش آلودگی‌های صوتی و ... همه از ویژگی‌های مثبت فضای سبز شهری است.

طباطبایی با اشاره به اینکه بر اساس استانداردهای جهانی هر شهروند نیازمند 18 تا 30 ‌متر مربع فضای سبز به عنوان سرانه است، گفت: فرضیه تحقیق اخیر، این است که با اولویت‌بندی گونه‌های گیاهی برای کاشت و نگهداری، می‌توان کارایی هزینه فضای سبز شهری را افزایش داد؛ به صورتی که با سقف بودجه مشخص، بیشترین بازدهی و کیفیت از نظر دو کارکرد اصلی فضای سبز (زیباسازی، اکسیژن‌دهی و بازده اکولوژیک از جمله تلطیف و خنک کردن هوا) ایجاد می‌شود و همچنین باعث کاهش مصرف آب فضای سبز می‌‌شود و سرجمع میزان سازگاری گونه‌های گیاهی با اقلیم کل شهر، موجب افزایش عمر مفید گونه‌ها و در نتیجه، کاهش هزینه واکاری فضای سبز خواهد شد.

مدرس دانشگاه خوارزمی با بیان اینکه محققان در این مقاله تأکید دارند که می‌توان تا 33 درصد بهره‌وری هزینه را در اجرای فضای سبز تهران بهبود بخشید، گفت: به طور کلی کاشت درختان در تهران نسبت به درختچه‌ها و گیاهان پوششی دارای ارزش بیشتری است.

مدیر مسئول فصلنامه علمی پژوهشی اقتصاد و مدیریت شهری با تأکید بر اینکه بر اساس مطالعات به عمل آمده عواملی همچون مقاومت در برابر تنش‌های محیط‌های شهری، ویژگی‌های منظره، آثار اکولوژیک و عوامل اقتصادی از مهم‌ترین شاخص‌ها برای انتخاب نوع درخت در تهران است، گفت: در فرایند نمره‌دهی ارزش گونه‌های گیاهی اصلی فضای سبز شهر تهران درختان بلوط همیشه‌ سبز، نارون، سرو نقره‌ای و چنار بهترین رتبه را کسب کرده‌اند.

طباطبایی با تأکید بر اینکه مدیریت هزینه در کلانشهرها شاید سخت‌تر از مدیریت درآمد باشد، افزود: دانش اقتصاد شهری می‌تواند امروز کمک‌های ارزشمندی به مدیریت شهری ارائه دهد تا هزینه‌های خود را به حداقل ممکن برسانند.