قصه تکراری گرد و غبار امسال هم برای مردم استانهای مختلف کشورمان روایتهای جدیدی دارد، گرد و غباری که هر سال تا شهرهای جنوبی کشور میآمد و بعد از چند روز سایهاش کم میشد و از کشور خارج میشد امسال گویی ما میزبان خوبی برایش بودیم که تا پایتخت کشور هم آمد و مهمان سفرههای افطاری مردم شد.
قصه گرد و غبار در کشورمان قصه جدیدی نیست و هرسال تکرار میشود اما بدون آنکه به آخر قصه برسیم کتاب گرد و غبار را میبندیم باز سال آینده یا ماه آینده بازش میکنیم، هنوز به پایان قصه گرد و غبار نرسیدهایم اما باید دید کلاغ قصه گرد و غبار تا پایان قصه نفسی برایش میماند که به خانهاش سالم برسد یا خیر؟
به گفته کارشناسان سازمان هواشناسی میزان گرد و غبار روزهای اخیر در برخی از استانهای کشورمان تا 20 برابر حد مجاز رسید این در حالی است که مسئولان سازمان محیط زیست که انتظار میرفت با توجه به پیشینه ورود گرد و غبار به کشور این فرآیند را پیش بینی کرده و برای زیان کمتر مردم منطقههای تحت هجوم ریزگرد، تدابیر کافی را بیندیشند اما دست روی دست گذاشته اند و تنها به مصاحبه و سخنرانی و برگزاری میزگرد اکتفا کردهاند مصاحبههایی که بیشتر نشاندهنده رفع تکلیف و برداشتن بار مسئولیت از دوششان است تا بخواهند دردی از درهای مردم را حل کنند.
تنها پاسخی که این روزها رئیس سازمان محیط زیست و مسئولان این سازمان هر کدام به نوعی آن را مطرح میکنند این است که منشأ گرد و غبارها خارجی است و نا امنیهای منطقه و داعش و حملات تکفیریها مانع از تحقق توافقنامهها در این زمینه شده است.
ضیاءالدین شعاعی مدیر ملی مقابله با پدیده گرد و غبار محیط زیست در پاسخ به اینکه پیشنهادتان برای کنترل این شرایط چیست و آیا باید دست روی دست بگذاریم، گفت: اگر دست روی دست نگذاریم شما بگویید چه کار کنیم؟ وقتی منابع گرد و غبار در خارج از کشور قرار دارند و کشورهایی مانند عراق بیشتر از این موضوع دغدغههایی مانند امنیت و درگیریهای داخلی دارند و حاضر نیستند پای میز بیایند چه کار باید انجام دهیم؟!
وی همچنین آب پاکی را روی دست مردم ریخت و گفت: با این شرایطی که در منطقه حاکم است تا 50 سال آینده مردم امیدی به حل مشکل گرد و غبار نداشته باشند و باید به فکر راهکارهایی باشیم که سلامت مردم در این شرایط حفظ شود.
نکته قابل تأمل دیگر واکنش معصومه ابتکار رئیس سازمان محیط زیست کشور است که در اظهاراتی عجیب گفته است: این درست نیست که ما همه کارهایمان را تعطیل کنیم و برویم وسط گرد و غبار بنشینیم رفتن ما به شهرهای آلوده مشکلی را حل نمیکند!
این اظهار نظر رئیس سازمان محیط زیست اظهار نظرهای پیش از این خانم رئیس در مورد ریزگردها را به خاطر می آورد که گفته بود: مردم با ریزگردها کنار بیایند هیچ مسئولی نمیتواند به مردم قول دهد مشکل گرد و غبار در چند سال آینده حل میشود.
آن زمان که گرد و غبار ریشه در منشأهای داخلی داشت به مردم تجویز کردند با آنها کنار بیایند و هم اکنون هم که منبع گرد و غبار در خارج از کشور است، داعش و تکفیریها و نا امنیهای منطقه عامل عدم مدیریت گرد و غبار است. در هر دو حال چه منبع داخلی و چه خارجی باشد گویی سازمان محیط زیست تکلیفی در قبال آن ندارد و زندگی مسالمت آمیز با گرد و غبار را به مردم پیشنهاد میدهد تا مبادا بر روی آرامش خاطر مسئولان گردی از غبار بنشیند.
فرهاد تجری نماینده مردم قصرشیرین در مجلس با بیان اینکه وضعیت آب و هوای کرمانشاه متأسفانه بسیار اسفناک و غیر قابل تحمل است، گفت: این شرایط بستگی به زمانهای مختلف در شبانه روز گاهی اوقات تشدید شده و گاهی از شدت آلودگی کاسته میشود ولی کل استان کرمانشاه از ناحیه غربی تا کل استان درگیر ریز گردها شدهاند که فضای دید را بسیار محدود کرده و سلامت بسیاری از مردم را به خطر انداخته است.
وی ادامه داد: شاید اگر این وضعیت برای استانهایی مانند تهران اتفاق میافتاد مسئولان امر فکری میکردند اما متأسفانه سالیان سال است که ریز گردها به عنوان یک پدیده آزار دهنده کشورهای غربی و جنوبی کشور را با چالش مواجه کرده است اما هنوز اقدام خاصی انجام نشده است این موضوع تا حدودی یک موضوع فرامرزی است و نیاز به پیگیری و مداومت دارد اما متأسفانه در هر دورهای برخورد سلیقهای شده و بعد هم به فراموشی سپرده میشود.
این نماینده مجلس افزود: از دولتمردان سازمان محیط زیست و دستگاه دیپلماسی و شخص رئیس جمهور انتظار میرود بیشتر در این موضوع ورود پیدا کند و اجازه ندهند بیشتر از این ریز گردها آثار منفی بر سلامت شهروندان و مردم داشته باشند چراکه بعد از مدتی یقیناً آثار منفی زیادی بر مسائل سلامت، زیست محیطی، کشاورزی میگذارد که ممکن است غیر قابل جبران باشد.
تجری تصریح کرد: مردمانی که جنگ و دفاع مقدس را تحمل کردند و ایثارگریهای زیادی داشتند امروز سزاوار نیست مشکلات آنها مورد قصور قرار بگیرد و نادیده گرفته شوند.
وی با اشاره به صحبتهای رئیس سازمان محیط زیست در مورد جنگ عراق و سوریه گفت: ما هم دعا میکنیم خداوند مقداری تدبیر به رئیس سازمان محیط زیست که متولی محیط زیست کشور است، بدهد، شاید خانم ابتکار در محیطی زندگی میکند که مجهز به امکانات خاصی است و فضا و هوای آنجا به گونهای است که خود را ایزوله کرده و کودکان و سالخوردگان و جانبازان شیمیایی را درک نمیکند.
این نماینده مجلس اظهار داشت: یکی از مشکلات وجود گروههای تروریستی در کشورهایی مانند عراق و سوریه است اما آیا این رفع تکلیف میکند؟ اینهمه سازمانهای حافظ محیط زیست در دنیا وجود دارد از ظرفیت آنها گرفته تا رایزنیهای سیاسی و منطقهای میتواند کارگشا باشد اگر فکر رئیس سازمان محیط زیست بیشتر از این نمیتواند برای حل مشکل چاره سازی کند انتظار میرود کناره گیری کند چراکه افراد دیگری هستند که با تفکرات سیاسی، اجرایی و کاربردی میتوانند مشکل را حل کنند.
تجری تصریح کرد: ریز گردها موضوعی است که تمام کارشناسان از سرطانزا بودن و آثار تخریبی غیر قابل جبران این ریز گردها بر حیات مردم و حیوانات خبر میدهند، انتظار میرود رئیس جمهور اجازه ندهد این وضعیت ادامه داشته باشد.
سلام امینی نماینده مردم ایلام نیز با بیان اینکه شدت ریز گردها در روزهای گذشته باعث شده بود که غلظت آلایندهها بین 18 تا 20 برابر حد مجاز افزایش پیدا کند و مشکلات زیادی را برای مردم ایجاد کرده است، گفت: از یک طرف بخشی از این گرد و غبار و ریز گردها مربوط به کشورهای همسایه مانند سوریه و عراق است و شاید به علت بیثباتیهای سیاسی نتوانیم قراردادهایی در جهت کنترل چشمههای گردو غبار داشته باشیم اما مردم در داخل کشور بسیار در مشقت هستند و نباید تنها با این صحبتها رفع تکلیف کرد.
امینی اظهار داشت: بی ثباتی سیاسی در این کشورها مربوط به دو سه سال اخیر نیست و در این مدت بسیاری از مسئولان آمدند و رفتند و کاری انجام نشد، در زمانی گفته شد باید هزار میلیارد تومان برای کنترل شرایط هزینه کنیم که اقداماتی هم انجام شد اما با حرف زدن و دعا کردن مشکل مردم حل نمیشود.
نماینده مردم ایلام افزود: علی رغم بی ثباتیهای سیاسی در منطقه باید رئیس سازمان محیط زیست مسئولیت این موضوع را قبول کند و زحمت آن را متحمل شود، حداقل کاری که میتواند انجام دهد این است که به منطقه سفر کند و از نزدیک شرایط را ببیند متأسفانه در این مدت دریغ از یک ماسک که به مردم داده شود تا کمتر مردم اذیت شوند.
جلال میرزایی یکی دیگر از نمایندگان مردم ایلام در مجلس در مورد افزایش میزان ریز گردها در هوای استان ایلام طی روزهای اخیر گفت: وضعیت ریز گردها در دو سه روز اخیر بسیار حاد بوده است اما اینکه در ارتباط با این مسئله محیط زیست چه کار کرده است به نظر میرسد حل این مسئله از عهده محیط زیست خارج است به هر حال ما وقتی میگوییم منشأ ریز گردها بیابانهای عراق است در راستای حل این مسئله باید کارهایی فراتر از یک نهاد در داخل کشور انجام دهیم.
وی ادامه داد: محیط زیست به تنهایی توانایی حل این مسئله را ندارد بلکه باید از دستگاه دیپلماسی کمک گرفت باید با مقامات عراقی صحبت شود موضوع ریز گردها نیازمند یک نگاه جامع است مسئله ریز گردها را نباید به یک نزاع میان محیط زیست و نمایندگان چند استان و بعد به مطالبه عمومی از جنبه سیاسی تبدیل کنیم.
نماینده مردم ایلام در مجلس اظهار داشت: به نظر بنده این مسئله کاملاً مشخص است، چند سال گذشته که این وضعیت در کشور حاکم بود معاون اول رئیس جمهور سفری به عراق داشت و گویا مذاکراتی هم انجام شد باید خروجی این سفرها مشخص شود و پاسخی برای افکار عمومی داشته باشند که بگویند چه کارهایی انجام دادهاند و عراقیها به چه دلایل از انجام کار ناتوان هستند و هم اکنون چه کار باید انجام دهیم؟
میرزایی تصریح کرد: اینکه بخواهیم با نگاه سیاسی محیط زیست را وسط بکشیم و بگوییم رئیس سازمان محیط زیست مقصر است برای ما راهکار نمیشود برای حل مسائل زیست محیطی باید نگاه جامع تری داشته باشیم و نباید نگاه سیاسی داشته باشیم.