واردات دارو حلال مشکلات نیست+پیشنهادات

سید مهدی سجادی - دبیر انجمن داروسازان ایران با اشاره به مباحث گسترده اقتصاد دارو در دروه پساتحریم بر ضرورت بهینه سازی چرخه سرمایه گذاری در صنعت دارو تاکید کرد و به تسنیم اظهار داشت: آنچه که از فضای حاکم بر اقتصاد دارو و علی الخصوص تجارت خارجی این صنعت قابل مشاهده است آن است که هر چند فعالیت‌های ارزشمندی در زمینه جذب سرمایه گذار خارجی به این صنعت صورت گرفت ولی متاسفانه در سال‌های اخیر نتوانستیم به میزانی که شایسته این صنعت است، سرمایه گذاران خارجی را به این حوزه هدایت کنیم.

به گفته سجادی، صنعت داروسازی در همه جای دنیا یکی از صنایع پیشرو، دانش بنیان و استراتژیک است که از لحاظ اقتصادی، ارزش افزوده بالایی را برای کشورها ایجاد می‌کند و حتی از نظر سودآوری در میان صنایع مختلف در دنیا، بعد از نفت، گاز و پتروشیمی، می‌تواند بالاترین جایگاه را به خود اختصاص دهد.

وی اضافه کرد: در دوره پساتحریم باید سعی کنیم که به جای تمرکز بر واردات دارو، این صنعت را در ابعاد مختلف اعم از تولید، توزیع و حتی صادرات از مزایای جذب سرمایه‌گذاری‌های بین المللی بهره مند کنیم.

سجادی افزود: سرمایه گذاری شرکت‌های معتبر دنیا در حوزه‌های مختلف صنعت داروسازی می‌تواند زمینه ساز انتقال تکنولوژی، دانش مدیریت برندسازی جهانی، هدایت بازارهای خارجی به سمت استفاده از فناوری‌های داخلی و توسعه سیستم‌های توزیع شود.

دبیر انجمن داروسازان افزود: متاسفانه در سال‌های اخیر که اقتصاد و مدیریت کشور با فشار مضاعف تحریم‌های بین المللی دست و پنجه نرم می‌کرد، فراموش کردیم که « اقتصاد دارو قوانین خاص خود را دارد و بهینه شدن چرخه سرمایه گذاری، یکی از شروط اصلی برای تحقق توسعه، رونق تولید ملی و ارز آوری است.

وی ادامه داد: تنها در شرایطی که مقصد بخشی از پول‌های آزاد شده، صنایع دارویی باشد، می‌توانیم به فرصت‌های اقتصادی فراهم شده ناشی از رفع تحریم‌ها به‌عنوان موتور محرکه این صنعت نگاه کنیم.

سجادی با اشاره به دیگر عوارض تحریم بر صنعت داخلی اضافه کرد: تحریم موجب شد سرعت انتقال تجربه‌های بین المللی در حوزه مدیریت با سرعت پایین‌تری به داخل کشور انتقال پیدا کند و طبیعتاً هر چه نگرش‌های مدیریتی قدیمی‌تر باشد، بی‌شک از سرعت توسعه صنایع کاسته می‌شود.

به گفته سجادی، بهره‌برداری درست و هوشمندانه از پول‌های آزاد شده به معنای آن است که سرمایه گذاری در محصولات استراتژیک را توسعه دهیم. باید با نوسازی خطوط تولید، بهسازی تکنولوژی و تسهیل مسیر انتقال فناوری و دانش فنی زمینه‌های جهش صنعت دارو را فراهم کنیم.

وی با اشاره به وجود برخی دیدگاه‌های تنگ نظرانه اضافه کرد: اینکه از دارایی‌ها و منابع بدست آمده از برجام، به درستی استفاده کنیم و جلوی فرصت سوزی‌ها را بگیریم، به خود ما و نوع سیاستگذاری‌های ما باز می‌گردد.

به گفته دبیر انجمن داروسازان، آینده صنعت دارویی کشور بعد از دوره تحریم، به میزان موفقیت سیاستگذاران در جذب سرمایه‌های خارجی وابسته است. عدم جذب سرمایه گذار خارجی در حوزه دارو در دوره‌های قبلی باید آسیب شناسی شده و مورد بازشناسی ویژه قرار گیرد.

سجادی در پایان خاطرنشان کرد: برای سرعت بخشیدن به رشد صنایع، می‌توان از پتانسیل تولید تحت لیسانس با فرض الزام به صادرات به کشورهای منطقه بهره برداری کنیم. اما مسئله اساسی این است که تمرکز بر واردات، حلال مشکلات اقتصاد دارو نیست.