همزمان با فصل امتحانات، برخی مدارس برای دریافت شهریه یا کمکهای مالی به روشهایی همچون ممانعت از ورود به جلسه امتحان متوسل میشوند، رویهای که اعتراض دانشآموزان یک مدرسه را نیز به همراه داشت و باعث شکلگیری این پرسش در اذهان عمومی شد که آیا اقدام مدیران مدرسه مجاز است؟ همزمان با فصل امتحانات، برخی مدارس برای الزام خانوادهها به پرداخت شهریه یا کمکهای مالی از صدور کارت شرکت در جلسه امتحان خودداری میکنند.
قصه همیشگی کمک به مدارس
دریافت کمکهای مالی از خانوادهها، سابقهای طولانی بین مدارس دولتی دارد. به گونهای که برخی مدارس با توجیه خانوادهها و شرح دادن هزینههای گوناگون مدرسه همچون پول آب، برق، گاز و مایحتاج مورد نیاز بر ضرورت همراهی آنها برای تامین این هزینهها تاکید میکنند، چرا که سالهاست سرانهای پرداخت نمیشود یا مبلغ اندکی از سوی دولت تحت عنوان سرانه به مدارس اختصاص مییابد.
دریافت پول زور از والدین!
در سوی دیگر ماجرا برخی مدارس نیز برای دریافت کمکهای مالی از خانوادهها به زور متوسل میشوند. روشی که در بیشتر موارد جواب مثبتی را به همراه ندارد. گرو نگه داشتن کارنامه، صادر نکردن کارت ورود به جلسه امتحان یا فراخواندن دانشآموز به دفتر مدرسه از جمله ابزارهایی است که برخی مدارس از آن استفاده میکنند. مدیران مدارس دولتی میگویند در شرایط سختی مشغول به کار هستند. هیچ سرانهای از سوی آموزشوپرورش به آنها تعلق نمیگیرد. هزینههای آب، گاز و برق مدرسه بسیار زیاد است و خانوادهها نیز به استناد سخنان مدیران آموزشوپرورش مبنی بر اینکه «دریافت کمکهای مالی اجباری ممنوع است» از کمکهای مالی به مدرسه ممانعت میکنند. این سخنان قابل تامل است اما توسل به زور برای دریافت کمکهای مالی از خانوادهها به هیچ عنوان راهحل قابل قبولی نیست.
کارت ورود به جلسه در گرو کمک به مدرسه
هماکنون که دانشآموزان در فصل امتحانات قرار دارند، برخی مدارس برای دریافت شهریه باز هم به اجبار متوسل شدهاند، صادرنکردن کارت ورود به جلسه امتحان و اجازه ندادن به دانشآموز برای حضور در جلسه امتحان از روشهایی است که برای این کار استفاده میشود. طبق اعلام تعدادی از دانشآموزان یکی از مدارس نمونه دولتی استان همدان، حدود 50 دانشآموز به دلیل ندادن شهریه 30دقیقه اجازه رفتن سر جلسه امتحان را نداشتند. حال سوال دانشآموزان این است: «اگر مدرسه نمونه دولتی است چرا شهریه دریافت میشود و اگر دانشآموزی هم شهریه نداده باشد آیا مدیر مدرسه حق دارد از حضور دانشآموز بر سر جلسه امتحان ممانعت کند؟»
تأیید تخلف مدیر مدرسه
این در حالی است که سیدرحیم میرشاهولد، مدیرکل ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات وزارت آموزشوپرورش در این باره به تسنیم گفته است: این کار مدرسه تخلف است و نمیتوان دانشآموز را از رفتن به جلسه امتحان منع کرد. وی میافزاید: مدارس نمونه دولتی شهریه ندارند بلکه بابت فوقبرنامهها از خانوادهها هزینه دریافت میکنند اما باز هم نمیتوانند مانع ورود دانشآموزان به جلسه امتحان شوند و میتوان این موضوع را به ادارات ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات منعکس کرد.
الزام در پرداخت شهریههای فوقبرنامه
علاوه بر این عظیم محبی، مدیرکل دفتر متوسطه اول وزارت آموزشوپرورش معتقد است مدارس نمونه دولتی بابت فوقبرنامه از خانوادهها شهریه دریافت میکنند اما هماکنون روال به گونهای شده که دریافت شهریه بابت فوقبرنامهها الزامی است، چرا که فوقبرنامهها جزوی از ساعات رسمی آموزش هستند. طبق اعلام آموزشوپرورش دریافت هزینه خدمات آموزشی و پرورشی فوقبرنامه هنگام ثبتنام در مدارس سمپاد، نمونه دولتی و شاهد مطابق دستورالعملها بلامانع است اما مدارس دولتی هنگام ثبتنام اجازه دریافت هزینهای جز هزینه کتاب و بیمه را ندارند و کمکهای مردمی به مدارس نیز بعد از مهر باید باشد و جنبه اختیاری بودن رعایت شود. آنگونه که سیدرحیم میرشاهولد عنوان کرده است: خانوادهها کمکهای مالی خود را نباید به صورت نقد به مدارس پرداخت کنند؛ این مبالغ باید به شماره حسابی که به نام مدرسه است واریز شود و نباید هزینه به حسابهایی که به نام شخص هستند واریز شود.