تعهد کشورها به کاهش گازهای آلاینده

به گزارش افکارخبر، هدف اصلی توافقنامه آب وهوایی سازمان ملل که روز شنبه پس از دو هفته مذاکرات در پاریس به تایید نمایندگان ۱۹۵ کشور جهان رسید، تغییر اقتصاد بر مبنای سوخت فسیلی و کُند کردن آهنگ گرم شدن زمین است. این سند جهانی که با نام «توافق پاریس» شناخته می‌شود در پی آن است که افزایش دمایی کره زمین را تا سال ۲۱۰۰ نسبت به دوران پیش از صنعتی شدن به حداکثر ۲ درجه سانتیگراد محدود کند. همچنین محدودشدن افزایش دما به ۱/۵ درجه سانتیگراد نیز به عنوان هدف بلندپروازانه‌تر این توافق لحاظ شده است. کشورهای کوچک جزیره‌ای که بالاتر رفتن سطح آب دریاها آن‌ها را تهدید می‌کند بر این موضوع تاکید ویژه داشته‌اند.

طبق این سند مهم که قرار است جایگزین پیمان کیوتو شود، تقریبا همه کشورهای جهان برای نخستین بار متعهد به کاهش گازهای آلاینده می‌شوند.

بر اساس متن نهایی این توافق که پس از حدود دو هفته بحث و گفتگو ارائه شد، کشورهای ثروتمند باید از سال ۲۰۲۰ هرسال ۱۰۰ میلیارد دلار به کشورهای در حال توسعه برای کاهش تولید گازهای آلاینده کمک کنند.

لوران فابیوس، وزیر امور خارجه فرانسه، که روز شنبه پیش‌نویس این توافقنامه را به نمایندگان کشورهای حاضر در اجلاس ارائه کرده بود، آن را «بلندپروازانه، متوازن و منصفانه» خواند.

پس از تصویب این سند در کنفرانس COP۲۱ تصویب آن در مجالس کشورها در دستورکار قرار خواهد گرفت. آن گونه که در متن این سند جهانی آمده است، تصویب نهایی و اجرایی شدن توافق پاریس مستلزم تایید آن درمجالس دست‌کم ۵۵ کشور منتشرکننده ۵۵ درصد از گازهای آلاینده جهان تا پیش ازسال ۲۰۲۰ است.

بیست ویکمین کنفرانس اعضای کنوانسیون تغییرات آب وهوایی سازمان ملل متحد (CCNUCC) و یازدهمین نشست اعضای پیمان کیوتو (CMP-۱۱) با عنوان کنفرانس آب و هوایی پاریس از ۳۰نهم آذرماه امسال آغاز به کار کرده بود.

تولید گازهای گلخانه‌ای به دلیل کاربرد سوخت‌های فسیلی منجر به گرم‌تر شدن زمین شده است که به گفته دانشمندان آشفتگی‌های شدید آب و هوایی، انقراض گونه‌های گیاهی و جانوری و مشکلات اقلیمی و زیستی برای انسان‌ها را به دنبال خواهد داشت.