متهم ردیف دوم پرونده: من شریک بابک نیستم

به گزارش افکارخبر، هجدهمین جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده متهمان فساد بزرگ نفتی ساعت ۹ صبح یکشنبه با حضور متهمان و وکلا در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی مدیر خراسانی برگزار شد.

در ابتدای این جلسه نجفی معاون دادستان تهران با استناد به ماده ۲۸۸ قانون مجازات اسلامی جدید به سئوالات وکیل بابک زنجانی در مورد اینکه چرا موکلش مفسد فی الارض است توضیح داد و بعد نوبت به اظهارات و دفاعیات متهم ردیف دوم رسید.

م - ش به عنوان متهم ردیف دوم بعد از تفهیم اتهام گفت: تمام اتهاماتم را رد می کنم. در این پرونده تمام تصمیمات با شخص بابک زنجانی بوده و من هیچ سهمی نداشتم چون زنجانی فردی نابغه در امور مالی و بانکی است و اجازه دخالت به ما نمی داد.

م- ش که فردی ساکن انگلیس است از وضعیت اقتصادی انگلیس دفاع کرد که قاضی در پاسخ گفت: از اتهامات خود دفاع کنید، انگلیسی ها اگر عرضه دارند مشکلات خود را حل کنند.

م ش، در هجدهمین جلسه محاکمه متهمان پرونده نفتی در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی صلواتی در معرفی خود اظهار کرد: اینجانب م.ش فرزند م متولد سال ۱۳۴۶ و استاد دانشگاه لندن با مدرک دکترای اقتصاد هستم.

وی در ادامه معرفی خود عنوان کرد که متأهل و دارای دو فرزند است و تابعیت ایرانی - انگلیسی دارد. م.ش مذهب خود را شیعه عنوان کرد و افزود: سابقه کیفری ندارد و هم اکنون ساکن انگلیس است.

در ادامه جلسه دادگاه قاضی صلواتی اتهامات متهم ردیف دوم را قرائت کرد و گفت: اتهام شما افساد فی‌الارض از طریق مشارکت در اخلال در نظام اقتصادی کشور با علم در ضربه زدن به نظام جمهوری اسلامی ایران و مشارکت عامدانه و عاملانه در تشکیل شبکه سازمان یافته برای ارتکاب جعل، استفاده از سند مجعول، کلاهبرداری و پولشویی است.

اتهامات م - ش

قاضی صلواتی مشارکت در کلاهبرداری از شرکت نفت، شرکت اچ کی و شرکت نیکو به مبلغ یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون یورو، مشارکت در پولشویی عواید حاصل از جرم به مبلغ یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون یورو و مشارکت در پولشویی عواید حاصل از کلاهبرداری به مبلغ ۷۶۷ میلیون و ۵۰۰ هزار یورو عنوان کرد.

پس از قرائت اتهامات توسط قاضی متهم ردیف دوم اظهار کرد: در کمال ناباوری و با سینه‌ای آکنده از غصه نه تنها تمامی اتهامات را رد کرده بلکه خود را کاملاً مبرا می‌دانم و بر بی‌گناهی خود اصرار دارم.

وی ادامه داد: نماینده دادستان در جلسه روز یک‌شنبه گذشته عنوان کرد که ۹۵ درصد کارهای کارشناسی و تحقیقات پرونده توسط شخص بازپرس انجام شده و تنها ۵ درصد از ظرفیت سایر کارشناسان استفاده شده است.

متهم ردیف دوم: کارشناس در پرونده نیست

متهم ردیف دوم افزود: هر چند بازپرس پرونده با کمال ادب و احترام در ایام بازداشت و بازجویی با من برخورد می‌کرد اما سوال این است که آیا پرونده‌ای که به قول ایشان بسیار پیچیده و دارای ابعاد ملی و جهانی است چطور بدون بهره گرفتن از کارشناسان تهیه شده است.

م.ش، برای بیان نمونه‌ای از تناقضات موجود در پرونده در صفحات ۲۰۵ تا ۲۰۸ پرونده اشاره کرد و گفت: در این صفحات ابتدا بنده ۴۰ میلیارد دلار طلبکار و چند صفحه بند اینجانب ۸۶۳ میلیون دلار بدهکار شده‌ام. یعنی امروز من ۳۹ میلیون دلار از هلدینگ سورینت باید طلبکار باشم.

م. ش، در هجدهمین جلسه محاکمه متهمان پرونده نفتی که در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب اسلامی تهران به ریاست قاضی صلواتی برگزار شد، اظهار کرد: هر چند در جلسات دفاعیه آقای زنجانی و وکیل وی حاضر نبودم اما با تشخیص دادگاه در دو جلسه قبلی حاضر شدم. آقای زنجانی در دفاعیاتش به مسئولیت فردی خود اذعان کرد و هفته گذشته نیز وکیل مدافع وی به مسئولیت موکلش در انجام امور اشاره کرد.

نمی دانم چرا شریک جرم شده ام!

وی با بیان اینکه نمی‌دانم به چه جهت شریک جرم شده‌ام در حالیکه نه امضایی داشتم و نه سهامی، گفت: همواره زنجانی را به استناد افراد مورد وثوق فردی بسیار باهوش در امور بانکی و تجاری می‌دانستم و هیچ‌گاه در عملیات‌های بانکی وی دخالت نمی‌کردم و خود آقای زنجانی نیز فردی متمرکز بود و به هیچ یک از کارمندان خود در اموری که به آنها ارتباط نداشت توضیحات نمی‌داد.

مسئول اصلی آقای س . ج است

م. ش، با بیان اینکه اتهامات موجود در کیفرخواست بر اساس مهندسی معکوس بنا شده است، گفت: امروز آب از سر ما گذشته و آبرویم ریخته شده است و همه سرمایه‌هایم که همان آبرویم بود از دست رفته و مفسد قلمداد شده‌ام. آقای س.ج، مسئول وقت شرکت اچ کی تا قبل از اینکه دستگیر شود بنده را فردی درستکار عنوان می‌کرد اما وقتی دستگیر شد در کمال ناجوانمردی عنوان کرد تمام محمولات به صورت مستقیم و غیرمستقیم به من تحویل شده است.

وی ادامه داد: مسئول اصلی تشکیل این پرونده آقای س. ج و همکاران آقای زنجانی در هولدینگ سورینت است که با تهیه اسناد ناشیانه این حقیر را در مهلکه بزرگی و مورد اتهامات سنگینی قرار دادند.

متهم ردیف دوم پرونده نفتی اضافه کرد: پذیرش هر ادعایی باید مستند به سند در محکمه قضایی باشد لذا این اسناد تکمیل شده‌اند و این افراد با اظهارات کذب خود آوار بزرگی را بر سر من ریختند که حتی اگر یکی از این اتهامات به فردی بچسبد خود او و طایفه‌اش را تا ۱۰ پشت بدبخت می‌کند.

م.ش، ادامه داد: اولین اصل راستی‌آزمایی پیگیری حساب‌های مبدا و مقصد و پرینت حساب‌های بانکی طرفین است. در زمان بازجویی‌ها، بازپرس به من گفت که اسنادی وجود دارد مبنی بر اینکه زنجانی ۵۹ میلیون دلار برای هواپیما، کشتی و ... به تو پرداخت کرده است که به اعتراض شدیدم مواجه شد که از او خواستم اجازه دسترسی به اسناد، وکلای خارجی و حسابدارم را بدهد که پرینت و حساب‌هایم را بدهم اما تا به امروز چنین اجازه‌ای داده نشده است.

وی افزود: طی چند ماه گذشته از طریق رسانه‌ها شنیده‌ام که در خصوص پرونده‌های بزرگ از جمله این پرونده بایستی مواد ۹۶ و ۳۵۶ آیین دادرسی کیفری اصلاح شود زیرا طبق این مواد هنگامی که مدع‌العموم و دادستانی قرار مجرمیت صادر می‌کنند، پس جرم محرز شده است در حالیکه آیت‌الله آملی لاریجانی رئیس قوه قضائیه در هفته قوه قضائیه در این خصوص گفت تا جرم در دادگاه صالحه محرز نشود مجرمیت محرز نیست و تشخیص این مسئله نیز با قاضی است. این امر فی‌الواقع اصل تطبیق دادن است و مورد تایید فقهای دینی نیز قرار گرفته است.

م. ش، در ادامه هجدهمین دادگاه متهمان پرونده نفتی به بحث بزرگنمایی در این پرونده اشاره کرد و گفت: در این پرونده به پرداخت ۴۰ میلیارد دلاری اینجانب اشاره شده است که این مبلغ ۲۰ برابر مبلغ دعواست بنابراین اغراض و بزرگنمایی به دور از اصول اعتدال است و همانطور که حضرت علی (ع) فرموده‌اند بزرگنمایی حق را با باطل عوض می‌کند و چنین موضوعی نیز از پیامبر (ص) نقل شده است.

وی با بیان اینکه برای اثبات اخلال در نظام اقتصادی و افساد فی‌الارض دادستانی و مقام تحقیق از استدلال استقرای ناقص استفاده کرده است، گفت: یکی از مهمترین ارکان پرونده در بحث اخلال در نظام اقتصادی و افساد فی‌الارض نامه مورخ ۱۲ دی ماه سال ۹۳ بانک مرکزی است که متاسفانه مسائل در این نامه به صورت یک طرفه بیان شده است و دستاویزی برای توجیه اخلال در نظام اقتصادی قرار گرفته است.

م.ش، ادامه داد: هزینه‌های فرصت سرمایه در اقتصاد کلان زمانی مفهوم عملیاتی پیدا می‌کند که در شرایط آزاد اقتصادی باشیم. فی‌الواقع علم اقتصاد منطق انتخاب کردن بهینه براساس منابع محدود است.

اگر برجام نمی شد فروش نفت به صفر می رسید

متهم ردیف دوم پرونده نفتی افزود: در سال‌های تحریم فروش نفت از ۴.۲ میلیون بشکه در روز به حدود ۷۰۰ هزار بشکه در روز رسید و به قول آقای ظریف اگر برجام امضا نمی‌شد فروش نفت به صفر می‌رسید. بنابراین آقایان در بانک مرکزی به این مسئله توجه نکردند که امکان رشد در آن زمان وجود نداشت و تورم و رکود در کشور حکمفرما بود.

وی ادامه داد: در زمانی که نمی‌توانستیم پول خریدهای اولیه کشور را منتقل کنیم و نفت را به فروش برسانیم و صدها تانکر روی آب‌ها شناور شده بودند و حمل و نقل نفتی و تجارت خارجی از کار افتاده است چگونه می‌توان از حق انتخاب اقتصادی صحبت کرد و چگونه می‌توان این مسئله را به صورت کمی حساب کرد. ما  در دانشگاه ال ای سی لندن هر چه تلاش کردیم نتوانستیم این موارد را به صورت کمی بیان کنیم.

م.ش، در ادامه دفاعیات خود در هجدهمین جلسه محاکمه متهمان پرونده نفتی نامه بانک مرکزی به بازپرسی را کاملاً غیرعادلانه و در جهت سلب حیات افراد عنوان کرد و گفت: کل فروش نفت در دولت‌های نهم و دهم ۹۵۰ میلیاد دلار بوده است که احتساب ۱۴.۵ درصد شرکت نیکو، ۱۳۰ میلیون و ۵۰۰ هزار دلار می‌شود.

متهم ردیف دوم پرونده نفتی افزود: ۲ میلیارد دلار آقای زنجانی معادل ۱.۵ درصد این مبلغ است. هر چند عدد بسیار بزرگی است و توجیهی برای عدم پرداخت محسوب نمی‌شود اما آنچه در نامه بانک مرکزی به بازپرسی اعلام شده بزرگنمایی است.

میزان بدهی زنجانی ۱.۵ درصد کل فروش نفت در دولت‌های نهم و دهم است

وی افزود: تا پارسال می‌گفتند بدهی زنجانی ۸ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان است و الان با حساب نرخ روز می‌گویند بدهی ۱۰ هزار میلیارد تومان است. من نیز نرخ روز را حساب کردم و میزان بدهی زنجانی ۱.۵ درصد کل فروش نفت در دولت‌های نهم و دهم است. اگر این مبلغ پارس جنوبی را از کار بیندازد نمی‌دانم باید چه بگویم.

بانک مرکزی دولتی است

م.ش اضافه کرد: اینکه می‌گویند بانک مرکزی دولتی نیست، کذب آشکار است زیرا رئیس بانک مرکزی را رئیس دولت و هیئت امنای بانک نیز با حضور چند وزیر دولت تشکیل می‌شود. حتی در دولت اصلاحات بر سر رئیس بانک مرکزی دعوا شد و در نهایت آقای شیبانی ابقا شد.

متهم ردیف دوم در ادامه اظهارات خود به بیان ساختار بانک مرکزی در انگلستان پرداخت که قاضی صلواتی گفت از انگلیس تعریف و تمجید نکن زیرا اگر انگلیسی‌ها خیلی عرضه داشتند مشکلات خود را حل می‌کردند.

م.ش، در ادامه اظهارات خود گفت: هر عملی باید بر اساس زمان وقوع آن عمل بررسی شود. در آن سال‌ها که در آن ایام کل لشکر کفر مقابل اسلام ایستاده بود به طوریکه دیوید کوهن مقام وقت آمریکایی می‌گفت این تحریم‌ها حتی قادر است آمریکا را از پا در بیاورد.

وی افزود: مردان و زنان ایران اسلامی با اقتدار مقابل تحریم‌های ظالمانه مقاومت کردند و در آن شرایط هیچ کس جرات نزدیک شدن به ایران را نداشت و معامله با ایران گناه نابخشودنی تلقی می‌شد.

کارشناسی که ۲ سال قبل فاقد صلاحیت علمی بوده حالا عالم کل شده است

م.ش اضافه کرد: متاسفانه در کیفرخواست از این مطالب کلیدی و اساسی چشم‌پوشی شده است که آن را توهین به مردان و زنان مقاوم ایران اسلامی می‌دانم. هنگامی که رئیس بانک مرکزی تغییر می‌کند به‌جز مدیران سطح بالا، کارشناسان بانک مرکزی تغییر نمی‌کنند اما در این پرونده همان کارشناسانی که دو سال قبل فاقد صلاحیت علمی بودند، اکنون عالم کل شناخته شده‌اند.

وی ادامه داد: بسیاری از مسئولان فعلی کشور با من همکاری می‌کردند و همکاری با من را برای خود افتخار می‌دانستند اما نمی‌دانم امروز چطور شده است که من مفسد شده‌ام.

م، ش در ادامه دفاعیات خود در هجدهمین جلسه دادگاه پرونده متهمان نفتی، به عیادت قاضی صلواتی از ح. ف. ه، متهم ردیف سوم پرونده در زندان اشاره کرد و گفت: رئیس دادگاه در عیادتی که از آقای ح.ف.ه داشتند که نشانگر نیت و بزرگواری وی است عنوان کردند اگر شیشه‌ای شکسته‌اید مسئولیت آن را بپذیرید اما پاسخ این است که ما شیشه دشمن را شکستیم و حال در خانه خودمان مجازات می‌شویم.

وی اضافه کرد: آقای زنجانی نهم دی ماه سال ۹۲ بازداشت شد و ۴ ماه بعد یعنی ۱۷ اردیبهشت سال ۹۳ من بازداشت شدم. در طول این ۴ ماه با مقامات رسیدگی کننده به پرونده کمال همکاری را داشتم و در ایران، انگلیس و ترکیه مکرراً رفت و آمد می‌کردم و از بازداشت زنجانی و همچنین بازداشت ح. ف. ه مطلع بودم.

می توانستم در انگلیس بمانم

م. ش ادامه داد: می‌توانستم خیلی راحت در کنار خانواده خود در انگلیس باشم اما چون خلافی مرتکب نشده بودم و از خود مطمئن بودم برای کمک و بدون کوچکترین مشکلی به کشور آمدم. امروز می‌گویند مرا دستگیر کردند در حالیکه این مطلب خلاف واقع است.

متهم ردیف دوم پرونده نفتی، اضافه کرد: نیمه اسفندماه سال ۹۲ به کشور آمدم و یک بار به عنوان مطلع مورد بازجویی قرار گرفتم و از هیچ کمکی فروگذار نکردم و پس از دو ماه که به کشور بازگشتم تمام جزئیات شرکت اونر ایر ترکیه و فال امارات را توضیح دادم و امروز چرا باید به ناحق به بند کشیده شوم.

م.ش، افزود: اگر می‌خواستم به راحتی به ترکیه می‌رفتم سهام انور ایر را می‌فروختم و بدون هیچ معارضی تمام ثمن آن را دریافت می‌کردم اما به شهادت مسئولان دادستانی و نفت موافقتنامه اولیه را حتی برای آنها ارسال کردم اما گفتند دست نگه دارید زیرا زنجانی موافق نیست. بنابراین در خواست ملاقات کردم که این امر محقق نشد.