تنها از یک چهارم ظرفیت کشور برای مدیریت آب استفاده می‌شود

به گزارش افکارنیوز،پرویز گرشاسبی افزود: تنها ۱۰۰ میلیارد متر مکعب از آب کشور را آب‌های جاری و سطحی تشکیل داده که متاسفانه با سدسازی‌های بسیار تنها از این ظرفیت استفاده می‌شود.

وی ادامه داد: اکنون اکثر کشورهای مترقی جهان رویکرد خود را از سدسازی‌های بزرگ به سمت کارهای کوچک، استحصال و نگهداری آب تغییر داده‌اند و حتی آمریکایی‌ها و یوگوسلاوها که بزرگترین سدساز‌های جهان هستند بر روی تکنیک‌های کوچک پراکنده اما فراوان کار می‌کنند.

معاون آبخیزداری سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور تاکید کرد: در اکثر مناطق کشور می‌توانیم با آبخیزداری مناسب و احیای منابع طبیعی و کشاورزی از هدر رفت آب جلوگیری کنیم؛ زیرا در حال حاضر برداشت از آب‌های زیر زمینی ۶ تا ۸ میلیون متر مکعب بیش از تراز آن است که با اجرای طرح مناسب می‌توان تا حد زیادی آن را کاهش داد.

گرشاسبی خاطرنشان کرد: از آنجا که کشور ایران در منطقه گرم و خشک جهان واقع شده است زمین و خاک، بزرگترین و بهترین سد برای نگهداری آب بوده و با افزایش نفوذ خاک می‌توان آن را با سلامت بالا در خاک نگهداری و هر زمانی که لازم بود استفاده کرد.

وی افزود: باید در نظر داشت که خاک ایران به شدت فقیر بوده و باید با افزایش پوشش گیاهی و استفاده از تکنیک‌های تلفیقی، جوی، کاشت پشته در دامنه‌ها، احداثبانکت، سکوبندی، بذرکاری و انجام دیگر اقدامات بیولوژیک قدرت نفوذ آن را افزایش داد.

معاون آبخیزداری سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری گفت: در برخی نقاط کشور که عرصه‌های بالا دست، از جنس صخره‌ای و سنگی بوده و آب توانایی نفوذ در آنها را ندارد، می‌توانیم با پخش سیلاب‌ها، قدرت نفوذ آب را در آبرفت‌های پایین دست افزایش دهیم.

به گفته وی، بسیاری از نقاط کشور مانند شمال تهران، مسافت قزوین تا مشهد و جنوب استان البرز پتانسیل پخش روان‌آب‌ها را دارند.

گرشاسبی با بیان اینکه در حال حاضر تنها از پتانسیل ۲۷ میلیون هکتار از مساحت ۱۲۵ میلیون هکتاری حوضههای آبخیز کشور استفاده میشود افزود: از این مقدار مساحت نیز تنها به دلیل شرایط بحرانی استفاده میشود.