همه ما بارها برای خریدن گیاهان و عرقیات دارویی مثل گل گاوزبان، پونه، نعناع، به دانه، چهار تخمه، عرق بهار نارنج، شاتره و بیدمشک به عطاری ها مراجعه کرده ایم و از خواص درمانی این گیاهان برای کنترل و تسکین برخی از بیماری ها و اختلال های رایج مثل سرماخوردگی، سردرد و آلودگی هوا بهره برده ایم.
اما قطعاً تعداد کمی از ما فرصت پیدا کرده ایم تا سر حوصله و با دقت به قفسه گیاهان دارویی در عطاری ها نگاه کنیم و علاوه بر آشنایی با گیاهان دارویی که به صورت روزمره از آنها استفاده می کنیم با برخی از گیاهان دارویی و اجزای حیوانی مانند ماهی سقنقوز، آشنا شویم. ما سراغ قفسه گیاهان دارویی یکی از عطاری ها رفتیم و برخی از عجیب ترین و پر خاصیت ترین گیاهان دارویی و اجزای حیوانی موجود در این قفسه ها را انتخاب کردیم تا با کاربردهای درمانی آنها که در متون کهن طب سنتی ایرانی به آن اشاره شده آشنا شویم.
ماهی سقنقور
تقویت کننده اعصاب
در بسیاری از متون طب سنتی ایران به نوعی جانور به نام «ماهی سقنقور» اشاره شده است که استفاده از گوشت نمک سود شده آن خواص درمانی متنوع و جالبی را به همراه دارد. ماهی سقنقور جانوری است که حدود ۲۰ تا ۲۵ سانتی متر طول دارد و در بسیاری از عطاری ها دیده می شود. برای نگهداری از این مارمولک و بهره مندی از خواص درمانی، این مارمولک را به صورت نمک سود نگهداری می کنند.
درمانگران طب سنتی استفاده از گوشت نمک سود شده یا نمک آغشته شده به بدن این حیوان را برای درمان بیماری هایی همچون ضعف اعصاب، لقوه و برخی از انواع رعشه استفاده می کنند. حتی مصرف این داروی طبیعی برای درمان دردهای مفصلی و تقویت قوای جنسی و افزایش وزن توصیه شده است. ماهی سقنقور طبعی گرم و تر دارد و به گفته درمانگران هرگز به صورت غذا مورد استفاده قرار نمی گیرد. میزان مصرف این دارو در روز کمتر از نصف یک نخود است.
مرجان دریایی
کاهش خونریزی و درمان اسکار
امروزه مرجان های سرخ یکی از زیبایی های مهم آکواریوم های بزرگ دنیا هستند؛ حیوانی دریایی که درمانگران طب سنتی در گذشته از آن برای درمان بیماری هایی مانند جنون و وسواس استفاده می کردند و پودر آن را بهترین دارو برای کاهش و بندآوردن خونریزی زخم ها استفاده می کردند. مرجان سرخ، حیوانی دریایی و سفید رنگ است که با گذشت سال ها و افزایش عمر به رنگ سرخ در می آید. این موجود که طبعی سرد و خشک دارد در گروه داروهای طبیعی مفرح و قابض است و تاثیر بسیار چشمگیری در از بین بردن آثار به جای مانده از زخم ها دارد و به راحتی می تواند گوشت اضافه به وجود آمده در محل زخم را از بین ببرد. حکما و
درمانگران طب سنتی بر این باورند که حتی تماشای مرجان سرخ می تواند موجب افزایش نشاط و شادابی افراد و بیماران مبتلا به افسردگی باشد.
کندش درمان برای سینوزیت
تسکین و درمان سینوزیت
شاید تعداد کمی از خوانندگان با ریشه گیاه کندش آشنا باشند. این گیاه که در طب سنتی به صورت پودر مورد استفاده قرار می گیرد بهترین دارو برای افراد مبتلا به سینوزیت های مزمن یا حاد است. از آنجا که در برخی از افراد مبتلا به سینوزیت مجاری بینی و سینوس ها مسدود می شود، بوییدن این گیاه موجب باز شدن مجاری مسدود شده، می شود. به این ترتیب که بیمار با بوییدن این گیاه دچار عطسه های مکرر می شود و این عطسه ها به باز شدن مجاری و خروج ترشحات موجود در سینوس ها کمک می کند و مانع تجمع و ماندگاری ترشحات و عفونت آنها در بیمار می شود. به گفته درمانگران طب سنتی استفاده از ریشه کندش می تواند
نزله را به زکام تبدیل کند و به این ترتیب به تغییر مسیر ترشحات پشت حلقی و خروج آنها از طریق بینی کمک کند. البته این گیاه سمی بوده و استفاده خوراکی محدودی دارد. در ضمن کندش را با کندر اشتباه نگیرید! اینها دو گیاه متفاوت هستند.
پیاز عنصل
درمانی برای ریزش موی سکه ای
پیاز عنصل یکی دیگر از گیاهان دارویی است که باید مراقبت های زیادی هنگام مصرف آن داشته باشیم. این گیاه در صورتی که روی پوست مالیده شود موجب زخم شدن پوست می شود و حتی ممکن است موجب تاول زدن نیز شود. اما همین ویژگی عجیب و نه چندان جالب یکی از جالب ترین و درمانی ترین خواص های این ریشه گیاهی برای بهبود ریزش های موی سکه ای است. افرادی که این نوع از ریزش های سکه ای مو را تجربه کرده اند، می دانند که در این نوع از ریزش موهای سکه ای پوست سر به مرور سفت و سخت می شود و حالت چرم گونه پیدا می کند. درمانگران طب سنتی استفاده از پیاز عنصل در موضع ریزش مو را موجب ضعیف شدن و قرمز شدن پوست می
دانند و معتقدند، استفاده از پیاز عنصل در ناحیه ریزش، موجب رویش مجدد موها می شود و اما کاربردی ترین داروی تهیه شده از پیاز عنصل دارویی به نام «شربت صدری» است که از ترکیب سرکه، عسل و پیاز عنصل به دست می آید. این دارو برای درمان تنگی نفس و از بین بردن رطوبت بیش از حد بدن بسیار مفید است.
برگ بو
درمان بیماری های کلیه
خانم های زیادی از برگ بو برای خوش عطر شدن غذاهایشان استفاده می کنند و به کمک آن بوی زهم گوشت را از آن می گیرند و به این ترتیب غذایی خوشبو و خوش عطر برای اعضای خانواده فراهم می کنند. اما بی شک بسیاری از این خانم ها نمی دانند که برگ بو در گروه گیاهان دارویی سمی قرار دارد و مصرف آن باید به صورت محدود انجام شود. اگر خانم های خانه دار عادت دارند در طول هفته ۳ تا ۴ بار از این گیاه استفاده کنند باید بدانند که مصرف بی رویه از این گیاه می تواند عوارضی را برای آنها به همراه داشته باشد. با این وجود درمانگران طب سنتی استفاده از جوشانده برگ بو و مزه مزه کردن آن را برای بهبود درد
دندان و بهبود دردهای کلیه و مثانه مفید می دانند. این درمانگران بر این باورند که اگر جوشانده برگ بو را در گوشه های خانه بریزید، موجب فراری شدن پشه ها و مگس از خانه می شوید.
شکر تیغال
بهبود کم کاری دستگاه گوارش
شاید بسیاری از شما تجربه استفاده از جوشانده یا داروی تهیه از شکر تیغال را داشته باشید و ندانید که آنچه موجب درمان بیماری تان شده، پیله حشره ای است که روی گیاه انزروت زندگی می کند. حشره ای بسیار کوچک که برای نگهداری از لاروش، پیله ای سفید رنگ به دور آن می تند که برای تهیه آن از نشاسته، سلولز و قند موجود در برگ های گیاه انزروت استفاده کرده است. این پیله سفید رنگ که پاک شده و شکسته شده آن در بسیاری از عطاری ها به راحتی در دسترس است طعمی شیرین دارد و لعاب تهیه شده از آن برای درمان مشکلات تنفسی و سرفه های خشک بسیار پرفایده است. تنها نکته این است که در صورتی که پیله شکر
تیغال را تهیه می کنید باید حتماً آن را بشکنید و حشره سیاه رنگ درون آن را پاک کنید. در متون طب سنتی اشاره شده:
شکر تیغال به عنوان یک ملین برای درمان یبوست و کم کاری دستگاه گوارش مناسب است.
مصرف شکر تیغال موجب تقویت صدا و حنجره می شود و مصرف آن به افرادی که شغل شان خوانندگی یا مداحی است توصیه می شود.
مادرانی که صاحب کودکان جیغ جیغو هستند که کودکشان اغلب در حال جیغ کشیدن و گریه کردن است با دادن دارویی که از شکر تیغال، شکر و ترنجبین تهیه شده، می توانند التهاب ها و گرفتگی صدای کودک را درمان کنند.
مصرف شکر تیغال برای افرادی که در فصل های سرد یا هوای آلوده با سوزش یا خشکی گلو یا سوزش ناحیه مری مبتلا می شوند، بسیار مفید است.
پوست ترنج
پیشگیری از عوارض آلودگی هوا
پوست ترنج یا اترج یا بالنگ یکی از بهترین داروهای گیاهی برای روزهای آلوده است. این گیاه دارویی که علاوه بر عطاری ها در خانه بسیاری از مادربزرگ ها و مردمان شمال کشور دیده می شود بهترین دارو برای پیشگیری از آسیب هایی است که به دلیل آلودگی هوا به جسم و روح انسان تحمیل می شود. مصرف پوست ترنج در غذا یا به صورت مربا می تواند علاوه بر افزایش اشتها به تصفیه خون هم کمک کند و در عین حال موجب افزایش نشاط و شادمانی در مصرف کننده شود. به گفته درمانگران طب سنتی استفاده از ضماد تهیه شده از پوست ترنج می تواند موجب درمان و کاهش درد محل گزش مار یا حشرات شود..
منبع: سيب
شناسه خبر:
۱۹۲۱۸۸
۵ + ۲ داروی عجیب و غریب!
نام این مواد را تا به حال شنیده اید؟ می توانید در عطاری ها پیدایشان کنید!
افکار -
۰