کدام صندوق‌های بازنشستگی ادغام و کدام صندوق‌ها منحل می‌شوند؟

هیات وزیران برنامه زمان بندی واگذاری سهام متعلق به صندوق‌های بازنشستگی کشوری و لشکری و تامین اجتماعی و شرکت‌های تابع و وابسته به آنها را مشخص کرد که بر اساس آن این کار باید تا پایان آذرماه ۱۴۰۵ انجام شود.

حمید حاج اسماعیلی، فعال حوزه کاردرخصوص علت واگذاری سهام صندوق‌های بازنشستگی گفت: دولت از سال‌ها قبل دنبال این بود که تمرکز ستادی برای بیمه‌ها تعریف کند و این سیاست با هدف تمرکز برامور بیمه‌ای اشخاص تعیین شده است.

وی ادامه داد: هدف دیگر دولت از ادغام صندوق‌های بازنشستگی یا واگذاری سهام آن‌ها این است که صندوق‌های بازنشستگی زیان ده بوده و دولت درشرایطی که دچار کسری بودجه است منابع کافی برای تامین مشکلات آنها را ندارد. 

این کارشناس بازار کار با بیان اینکه دولت در تلاش است که افراد کمتر بیمه شده‌ای را به صندوق‌های بازنشستگی اضافه کند، افزود: علت این اقدام این است که زیان و کسری که دراین صندوق‌ها وجود دارد هر روز بیشتر می‌شود به همین جهت به فکر ادغام صندوق‌ها با یکدیگر افتاده است که مشکلات آنها تجمیع شده و قابل حل شود. 

حاج اسماعیلی درمورد ماهیت صندوق بازنشستگی تامین اجتماعی توضیح داد: تامین اجتماعی صندوق بزرگی است که نیمی از بیمه شدگان کشور را پوشش می‌دهد و درست است که ماهیت آن عمومی و غیردولتی است، اما به نظر می‌رسد با تحولات اخیر و واگذاری سهام آن حداقل مدیریت و سیاست گذاری آن همچنان در دست دولت باشد و به بخش خصوصی نرسد. 

وی درخصوص نگرانی بازنشستگان از اجرا شدن همسان سازی حقوق‌ها گفت: همسان سازی، قانون سراسری است که در حال حاضر نیز اجرا می‌شود و ارتباط زیادی با بحث ادغام صندوق‌ها ندارد و بدهی‌های آن برعهده دولت بوده که خود موظف به پرداخت است. 

با جدی‌تر شدن بحث واگذاری سهام صندوق‌های بازنشستگی، انحلال و یا ادغام آنها به نظر می‌رسد که بخش خصوصی به دلیل مختلف انگیزه و توان خرید سهام شرکت‌های بزرگ را ندارند.

از سویی دیگر، عملکرد دولت درسال‌های گذشته نشان داده که نتوانسته است تعهدات خود را به صندوق‌ها به درستی انجام دهد. بنابراین خیلی دور از ذهن نیست که تعهدات دولت مانند پرداخت همسان سازی حقوق بازنشستگان هم با این دست فرمان زیر سوال رفته یا شروع نشده متوقف شود. 

همچنین بدهی دولت به برخی از صندوق‌ها مثل سازمان تامین اجتماعی در سال‌های اخیر آنقدر زیاد شده که بعید است که دیگر دولت پولی ته جیب برای پرداخت حق و حقوق بازنشستگان مانده باشد. البته صندوق‌های بازنشستگی نیز بیش از آنکه به هدف اصلی که فلسفه وجودی تشکیل صندوق‌های بازنشستگی باشد عمل کنند به سمت شرکت‌داری رفته‌اند و اکثر آنها بدون بررسی کارشناسی و در زمانی تحت عنوان دیون دولت بودند واگذار شده‌اند.