خطر بزرگ پاکستان برای ایران!

درحالی ورود دام زنده و گوشت قرمزبا استخوان از پاکستان باعث ورود و ایجاد کانون‌های بیماری تب برفکی به کشور شده که رئیس سازمان دامپزشکی در این ارتباط اظهارکرد که انتقال این آلودگی به کشور از طریق واردات قانونی نبوده است.

با توجه به کسری تولید گوشت قرمز که در سال‌های اخیر شدت گرفته و در نتیجه نرخ آن در بازار صعودی شده، واردات گوشت به اشکال مختلف حتی به صورت دام زنده و پرواری در حال انجام است.

در این میان اما واردات دام زنده و گوشت قرمز با استخوان از پاکستان که استانداردهای بهداشتی کمتری از ایران دارد و بیماری تب برفکی در این کشور رواج دارد، مخاطرات جدی برای دامداری‌های کشور ایجاد کرده است و کانون هایی از این بیماری در کشور ایجاد شده است.

این موضوع واکنش رئیس سازمان دامپزشکی را نیز به همراه داشته و علیرضا رفیعی پور در این ارتباط اعلام داشته است که دام یا گوشت قرمزی که به صورت قانونی وارد کشور می‌شود با رعایت ضوابط بهداشتی است و عامل بیماری در آن نیست اما واردات غیر قانونی این محصول نیز به کشور انجام می‌شود.

هر کیلوگرم استخوان دام ۳۵ تا ۴۰ هزار تومان خرید و فروش می‌شود اما اخیرا با توجه به شیوع بیماری تب برفکی استخوان‌های دام‌های زنده وارداتی سوزانده می‌شود.

پاکستان عامل ورود تب برفکی به ایران

احمد مقدسی، رئیس هیات مدیره انجمن صنفی گاوداران ایران، در واکنش به ورود دام زنده آلوده از پاکستان و انتقال تب برفکی به دامداری‌های ایران، گفت: "پیگیر جلوگیری از واردات دام زنده از پاکستان هستیم، اما متاسفانه هیچ گونه توجهی به این مسئله نشده است."

وی افزود: "علاوه بر ورود آلودگی از دام زنده، واردات گوشت قرمز نیز عامل انتقال بیماری است، هرچند که سرعت انتقال و شیوع آن در این حالت کمتر است."

مقدسی ادامه داد: "سویه جدیدی از بیماری که از پاکستان به ایران وارد شده است، در واکسن‌های ایران وجود ندارد."

وی با اشاره به اینکه واردات دام زنده و گوشت قرمز از پاکستان همچنان ادامه دارد، گفت: "در حالی که بیماری از پاکستان به ایران منتقل شده، واردات این محصولات همچنان ادامه دارد."

رئیس هیات مدیره انجمن صنفی گاوداران ایران تصریح کرد: "سالانه ۳۳ میلیون دلار واردات دام زنده و گوشت از پاکستان انجام می‌شود که بخش عمده‌ای از آن مربوط به واردات دام زنده است."

وی افزود: "حتی دام‌های پرواری نیز برای نگهداری و پروار به کشور وارد می‌شوند که این امر خود موجب انتقال آلودگی به دام‌های داخلی می‌شود."

مقدسی در پایان اظهار کرد: "با بخش‌های مختلف در این زمینه نامه‌نگاری کرده‌ایم، اما تا کنون نتیجه‌ای حاصل نشده است."

 دامپزشکی: قاچاق عامل انتقال بیماری تب برفکی

علیرضا رفیعی پور رئیس سازمان دامپزشکی درباره آلودگی دامداری‌های کشور به بیماری تب برفکی در اثر واردات گوشت قرمز و دام زنده و پرواری از پاکستان، اظهارکرد: هر دامی، حتی اگر محموله خوراک باشد، ممکن است آلوده باشد، امکان آلودگی آن وجود دارد اما هر کدام از این محموله اگر از مجاری قانونی و تحت نظارت سازمان دامپزشکی به کشور وارد شود، دیگر عامل بیماری نیستند.

وی افزود: ولی اگر در مورد قاچاق این محصولات صحبت کنیم مخاطره آمیز است این امر نه تنها تولید را تحت تاثیر قرار می‌دهد و ارزش افزوده را در کشور کاهش می‌دهد بلکه خسارت‌های اقتصادی و مادی و معنوی ایجاد می‌کند.

رئیس سازمان دامپزشکی کشور ادامه داد: «اگر از قاچاق صحبت کنیم، می‌تواند در خیلی موارد عامل انتقال بیماری باشد، اما به دلیل عملکرد خوب همکارانمان طی این ده ماه گذشته و اجرای فازهای مختلف تب برفکی در جمعیت دامی کشور، و فاز چهارم که به زودی اجرا خواهد شد، ایمنی تب برفکی در کشور ایجاد شده است.»

وی تصریح کرد: به صورت موردی گزارش هایی از تب برفکی و کانون‌های آلوده در کشور داریم اما جلوی این بیماری در کشور گرفته شده است.

رفیعی پور در ادامه در پاسخ به اینکه آیا واکسن مناسب برای سویه‌های جدید تب برفکی که از پاکستان وارد شده، وجود دارد اظهارکرد: بله، اگر واکسن‌ها بی‌اثر بودند، شما باید موج بیماری و شدت آن را می‌دیدید. اما واکسن‌ها تاثیر دارند و اگر کارایی نداشتند، ما الان درگیر طغیان سونامی از بیماری‌ها می‌شدیم. خوشبختانه وضعیت کنترل شده است.»

وی در خصوص واردات محصولات دامی از پاکستان که سطح بهداشتی پایین تری دارد، نیز توضیح داد: «محصولات دامی از هر کشور با سطح بهداشتی بالا یا پایین باید مطابق با الزامات بهداشتی وارد کشور شوند. در مرزها پروتکل‌های بهداشتی و قرنطینه به دقت اعمال می‌شود. اگر این پروتکل‌ها به درستی اجرا شود، نباید نگران انتقال بیماری باشیم؛ ولی اگر خدشه‌ای در این فرآیندها وارد شود، ممکن است هر محموله‌ای، چه نهاده، چه فرآورده، چه دام زنده، بیماری منتقل کند.»

واردات دام زنده برای جلوگیری از بیماری‌های ویروسی باید متوقف شود

مجتبی عالی، مدیرعامل اتحادیه دامداران نیز درباره انتقال بیماری تب برفی از پاکستان با واردات دام زنده، اظهارکرد: درگیری از این بیماری در کل کشور وجود دارد که برای جلوگیری از انتقال بیماری‌های ویروسی به کشور باید واردات دام به کشور را متوقف کرد.