طبق این پژوهش، رژیم غذایی پرچرب سطح «آرانای» (RNA) را در اسپرم موشهای نر افزایش داد. نوزادان پسر این موشها تحتتاثیر این رژیم غذایی ناسالم قرار گرفتند و با مشکلات متابولیکی مانند تحمل نکردن گلوکز که یکی از مشخصههای دیابت است، مواجه شدند. نتایج تجزیه و تحلیل دیگری نشان داد که فرزندان پسر در انسانها با شاخص توده بدنی بالا (BMI) مشکلات مشابهی داشتند.
نتایج این تحقیقات ششم ژوئن در مجله «طبیعت» (Nature) منتشر شد.
تحقیقات نشان داده است که ویژگیهای متابولیکی مادران میتواند به نوزادان منتقل شود. در مورد پدران، چی چن، محقق زیستشناسی تولیدمثل در دانشکده پزشکی دانشگاه یوتا، و تیم تحقیقاتیاش در سال ۲۰۱۶ نشان دادند که تزریق اسپرم با «آرانای» بالا از پدرانی که رژیم غذایی پرچرب داشتند به تخمکهای بارورشده موشها، باعث شد موشهایی با اختلالهای متابولیک متولد شوند.
تحقیقات نشان میدهد که رژیم غذایی پدران نه بر ژنوم فرزندان که به اپیژنوم آنها اثر میگذارد. منظور از اپیژنوم مجموعه تغییرات شیمیایی است که روی دیانای و پروتئینهای مرتبط به آن ایجاد میشود.
در این تحقیق موشها به مدت دو هفته رژیم غذایی پرچرب داشتند. محققان متوجه شدند که این رژیم در نوعی آرانای موجود در میتوکندری اسپرم، که واحد تولید انرژی درون سلول است، تغییراتی ایجاد کرد. این مولکولهای آسیبدیده و تغییریافته که آرانایهای انتقالی نامیده میشوند، در فرایند رونویسی دیانای به پروتئین، محصولات واسطهای به شمار میروند.
به طور خاص، اسپرم موشهایی که غذای چرب خورده بودند، در مقایسه با اسپرم موشهایی که رژیم غذایی کمچرب داشتند، قطعات کوتاهتر از آرآنایهای انتقالی داشتند. این قطعات آرانای میتوانند مانند تنظیمکنندههای اپیژنتیکی ژنوم عمل میکنند؛ به عنوان مثال، فعالیت برخی میتوکندریهای خاص را افزایش یا کاهش میدهند.
رافائل تپرینو، نویسنده اصلی این مطالعه از مرکز تحقیقاتی هلمهولتز مونیخ، میگوید: «نتایج منطقی است و نشان میدهد که رژیم غذایی پرچرب بر میتوکندری فشار وارد میکند و زمانی که میتوکندری تحت فشار قرار میگیرد، آرآنای بیشتری تولید میکند تا انرژی بیشتری تولید کند.»
مطالعه تپرینو و تیمش نشان داد که افزایش فعالیت میتوکندری به اسپرم قدرت کافی میدهد تا به تخمک برسد، اما در عین حال آرانایهای میتوکندری اضافی نیز از پدر به جنین منتقل میشوند که اطلاعات دریافتی جنین از پدر را تغییر میدهد و به سلامت آن آسیب میزند.
محققان سلامتی فرزندانی را که پدرانشان اضافهوزن داشتند و همچنین موشهایی با پدران چاق را بررسی کردند و دریافتند که ۳۰ درصد این فرزندان اختلالات متابولیک دارند. این مطالعه همچنین نشان داد که شاخص توده بدنی بالاتر پدران هنگام لقاح با مشکلات متابولیکی فرزندان مرتبط است.
چن میگوید که اگر میخواهید بچهدار شوید و اسپرم تولید میکنید، باید تغذیه سالم داشته باشید، زیرا تغذیه بر اطلاعات ذخیرهشده در اسپرم و به دنبال آن بر سلامتی نوزادان تاثیر میگذارد.