زنگ خطر ام‌اس در ایران به صدا درآمد

به گزارش افکارنیوز به نقل از فارس، امیررضا عظیمی امروز در نشست خبری نهمین کنگره ام اس ایران که به تاریخ ۱۱ و ۱۲ آبان در هتل المپیک تهران برگزار میشود، اظهار داشت: امیدواریم خروجی برگزاری این کنگره به بهبود بیشتر بیماران ام اس منتهی شود.

وی با اشاره به اینکه بیماری ام‌ اس در ایران حال افزایش است، افزود: از ۳ تا ۴ کشور از جمله انگلستان، سوئیس، کانادا و ایرانیان متخصص در آمریکا مهمان کنگره نهم ام‌اس به ایران هستند.

عظیمی ادامه داد: یکی از اهداف مهم کنگره نهم ام ‌اس ایران مشارکت دادن گروه‌های متعدد درمانی از جمله روانشناسان، توانبخشی، مددکاران اجتماعی، متخصصان تغذیه و پرستاران برای درمان ام اس است زیرا بیماری ام اس را فقط با یک تخصص نمی‌توان درمان کند و مشارکت گروه های متعدد درمانی را می‌طلبد.

وی با اشاره به اینکه در هر روز برگزاری کنگره نهم ام اس ایران بیش از ۳۰ مقاله و همچنین پوستر خواهیم داشت، تصریح کرد: متخصصان امر می‌توانند تا ۱۵ شهریور مقالات خود را برای حضور در نهمین کنگره ام اس ایران ارسال کنند.

دبیر علمی نهمین کنگره ام‌اس ایران با اشاره به تحقیقی که در سال ۲۰۰۸ در زمینه ام اس صورت پذیرفت، گفت: در آن سال تحقیقات در تهران نشان از آمار ابتلا به ام اس در بین ۵۳ تا ۵۵ نفر در هر ۱۰۰ هزار نفر بود و اصفهان نیز آماری بالغ بر ۷۷ نفر در ۱۰۰ هزار نفر را نشان می‌داد ولی در آمار جدید تهران به مرز آمار ۷۷ نفر در هر ۱۰۰هزار نفر به ام اس و در اصفهان نیز تعداد مبتلایان به ام اس آن در هر ۱۰۰ هزار نفر از ۱۰۰ نفر گذشته که نشان می‌دهد با آمار کنونی اصفهانی‌ها دارای بیشترین مبتلایان به ام اس در کشور هستند.

عظیمی با اشاره به اینکه شیوع ام‌اس در کشور در حالت یک شیب تند است و ما به طرف مناطق پرخطر ام‌اس خیز جهان پیش می‌رویم، افزود: اکنون باید مهمترین کار تحقیقات گسترده در این زمینه در کشور صورت پذیرد تا راه‌های شناخت شیوع ام‌اس، پیشگیری و درمان آن صورت پذیرد و می‌طلبد یک بسیج همگانی به خصوص در زمینه تامین اعتبارات به خصوص با کشورهایی که در این زمینه تجربه دارند و اعلام آمادگی کرده اند، انجام شود.

وی گفت: زنگ خطر ام‌اس در ایران به صدا درآمده است و این در حالی بود که تا ۳ تا چهار سال قبل ما هیچ آماری از مبتلایان به ام اس در استان‌های کشور نداشتیم و می‌طلبد سامانه ثبت ملی ام‌اس در کشور ایجاد شود و در این زمینه پیشنهادی برای راه‌اندازی پورتابل اطلاعات ام‌اس به وزارت بهداشت ارائه شده است تا تمام مناطق از نظر آماری از لحاظ آمار و اطلاعات ام اس برای مداخله درمانی ایجاد شود.

عظیمی با اشاره به اینکه افسردگی شایع ترین مسئله ام اس است، افزود: جامعه ما دید خوبی به ام اس ندارد و افراد مبتلا به ام‌اس را افراد ناتوان فرض می‌کنند در حالی که بیماران ام‌اس مانند دیگران فعالیت می‌کنند و در صورت پیشرفت بیماری ام ‌اس آنها دچار ناتوانی می‌شوند.

دبیر علمی نهمین کنگره ام‌اس ایران ادامه داد: به هر حال اکنون درمان ام اس به صورت یک تیم درمانی صورت نمی‌پذیرد و باید متخصصان در این امر با توجه به ارتقا دانش توانبخشی به مباحثدرمان تیمی ام‌اس آشنا شوند.

عظیمی بیان داشت: در حال حاضر آمار تمام استان‌ها در زمینه ابتلا به ام‌اس را نداریم ولی بیشترین آمار مربوط به اصفهانی‌ها است و مناطق مبتلایان به ام اس نیز به ۳ دسته کم‌خطر، متوسط و پرخطر(اروپا و آمریکا) تقسیم می‌شوند.



وی گفت: در اسپانیا نیز مبتلایان به ام اس آنان بالای ۱۰۰ نفر در ۱۰۰ هزار نفر است که اصفهان نیز در همین رندوم قرار دارد ولی این در حالی است که این کشورها شیوع ام اس آن در حال متوقف شدن است ولی در کشور ما در حال افزایش است.

وی گفت: ‌ سن متوسط بیماری ام اس ۲۰ تا ۴۰ سال است ولی اکنون اطفال مبتلا به ام اس نیز داریم و در مجموع شیوع ام اس در ایران ۳ برابر شده است و ابتلا به ام اس در زنان بیشتر بوده به طوری که به ازای هر ۴ زن مبتلا به ام اس فقط یک مرد مبتلا به ام اس است.

عظیمی با اشاره به اینکه ژنتیک در زمینه ابتلا به ام اس نقش دارد ولی نقش آن کم است، افزود: کسانی که ام‌اس دارند تنها ۳ درصد ممکن است که فرزند آنان دچار ام اس شود ولی با این حال با آمار کنونی که در ۳ سال اخیر ابتلا به ام اس در ایران ۳ برابر شده است پیش بینی می‌شود ابتلا به ام اس در ۱۰ سال آینده در هر فامیل یک بیماری ام‌اسی وجود داشته باشد.

دبیر علمی نهمین کنگره ام‌اس ایران ادامه داد: ‌ تنها موردی که در چند سال اخیر درباره بیماری ام اس مطرح شده کمبود ویتامین D است به طوری که هر چه از منطقه استوا دور می‌شویم مبتلایان به ام اس نیز زیاد می‌شوند و در یکی از تحقیقات نشان داده شده که کسانی که متولد بهار هستند به دلیل اینکه مادران باردار در پاییز و زمستان ویتامین D کمتری دریافت کردند این افراد بیشتر به ام اس مبتلا شده‌اند.

وی تصریح کرد: در تحقیقات دیگری در آمریکا نشان داده شد که افرادی که دچار ام اس شده‌اند در نمونه خون سربازی آنان از نظر ویتامین D دچار کمبود بودند.

عظیمی گفت: ‌ در تحقیقات دیگری که طی ۱۰ سال به پرستاران ویتامین D داده شد و پس از بررسی‌ها نشان داده شد که کسانی که از این پرستاران به ام اس مبتلا شده بودند جزو پرستارانی که ویتامین D دریافت کرده بودند نبودند.

۸۰ درصد تهرانی‌ها دچار کمبود ویتامین D

دبیر علمی نهمین کنگره ام‌اس ایران با اشاره به اینکه طبق تحقیقات صورت گرفته ۸۰ درصد تهرانی‌ها دچار کمبود ویتامین D هستند، افزود: ۸۰ درصد مبتلایان به بیماری ام‌اس نیز دچار کمبود ویتامین D هستند و نظراتی بود تا برای مصرف ویتامین D توصیه‌های عمومی شود ولی برخی متخصصان با این امر مخالفت کردند زیرا مصرف زیاد ویتامین D نیز عوارض سمی دارد ولی در مجموع کسانی که در اقوام خود دارای بیماران ام‌اس هستند برای جلوگیری از این بیماری تحت نظارت پزشک قرار گیرند.

عظیمی با اشاره به اینکه انجمن‌ها در تمام کشور‌ها وظیفه انجام تحقیقات را دارند، گفت: ولی متاسفانه انجمن‌ها در ایران به خصوص انجمن ام‌اس مجبور است دو وظیفه تامین دارو و تحقیقات را با وجود نداشتن هیچگونه اعتبار بودجه دولتی انجام دهد.

هیچ رژیم غذایی برای جلوگیری از بیماری ام اس وجود ندارد

وی خاطرنشان کرد: هیچ رژیم غذایی برای جلوگیری از بیماری ام اس وجود ندارد زیرا هیچ ماده غذایی به طور کامل دارای ویتامین D کامل نیست و باید طبق آخرین دستورالعمل سازمان بهداشت جهانی افراد نیم ساعت از ساعت ۸ تا ۱۵ در معرض نور مستقیم آفتاب قرار گیرند که البته در این زمینه خطراتی نیز بابت مسائل سوراخ شدن لایه اوزن وجود دارد ولی بهترین راه این است که افراد آزمایش دهند و در صورت کمبود ویتامین D از مکمل‌های ویتامین D استفاده کنند.