دل درد کودک خود را جدی بگیرید!

یکی از دغدغه های پدر و مادر ها هنگامی شروع می شود که فرزندشان به دلیل دل درد شروع به گریه می کند و آن ها باید به دنبال علت دل درد بگردند. نوزادان توانایی حرف زدن و انتقال منظور خود را ندارند به همین دلیل با دقت به حالات و علائم یا چکاب توسط پزشک متخصص می توان به نتیجه رسید.

البته لازم است بدانید دل درد در کودکان می تواند بر اثر دلایل زیادی رخ دهد. مثلا درد های شکمی می توانند به دلیل استرس و اضطراب، کولیک (قولنج)، فتق ناف، تنگی مجرای ادرار، یبوست و ... باشند. بنابراین ابتدا باید علت دل درد را تشخیص دهید و بعد به دنبال درمان آن باشید و این کار تنها با مراجعه به پزشک انجام خواهد شد.

دل درد چیست؟

درد شکم یکی از شایع ترین بیماری هایی است که همه افراد در طول زندگی خود حداقل یک بار آن را تجربه کرده اند. درد شکم که معمولا به آن دل درد نیز می گویند؛ ممکن است به صورت خفیف یا شدید، به شکل دل پیچه ی مزمن یا حاد ظاهر شود. معمولا اگر دل درد زیاد شدید نباشد و به صورت مداوم ادامه دار نباشد، خیلی خطرناک نیست و با کمی استراحت و رژیم غذایی درمان می شود. اما اگر درد های شکمی ادامه دار باشند و همراه با علائمی مانند تب ظاهر شوند، خطرناک بوده و حتما باید به پزشک مراجعه شود. چرا که ممکن است علائم نشان دهنده فتق ناف یا سایر بیماری هایی باشد که نیاز به اقدام درمانی دارد.

علل مهم دل درد در کودکان چیست؟

درد های شکمی در کودکان به دلایل مختلفی رخ می دهد که یکی از آن ها می تواند فتق ناف باشد. در این قسمت قصد داریم دلایل مهم دل درد در کودکان را برای شما بازگو کنیم.

01

  1. نفخ :یکی از شایع ترین علائم دل درد در کودکان نفخ است.
  2. یبوست یبوست به معنای عدم دفع مدفوع در فواصل مناسب است که باعث ایجاد دل درد در کودکان نیز می شود.
  3. فتق ناف یکی دیگر از علل دل درد فتق ناف در کودکان و نوزادان است. این بیماری زمانی ایجاد می شود که لایه های درونی عضلات شکمی ضعیف شده باشند. فتق ناف باعث ایجاد برجستگی هایی در اطراف ناف یا خود ناف می شود.
  4. کولیکیکی دیگر از دلایلی که باعث دل درد در کودکان می شود، قولنج یا کولیک است. البته قولنج معمولا برای کودکان کمتر از 5 ماه اتفاق می افتد.
  5. عفونت مجرای ادرارییکی دیگر از دلایلی که سبب درد های شکمی می شود عفونت ادراری است. این درد ممکن است با استفراغ همراه باشد.
  6. حساسیت های غذاییآلرژی به شیر و برخی از مواد غذایی نیز باعث ایجاد دل درد به همراه اسهال و استفراغ در کودک می شود.
  7. ریفلاکسریفلاکس به معنای سوزش سر دل است که معمولا نوزادان با آن دست و پنجه نرم می کنند. از علائم این بیماری دل درد، استفراغ، ریختن زیاد آب دهان، خس خس کردن تنفس می باشد.

دل درد ناشی از فتق ناف:

یکی از شایع ترین دلایل دل درد بعد از تولد نوزاد، فتق ناف در نوزادان و کودکان است. البته هر دل دردی نمی تواند نشانی از فتق ناف باشد. اما به هرحال پزشکان اکثر دل درد ها را بررسی می کنند تا وجود فتق ناف یا عدم وجود آن را تشخیص دهند. همان طور که گفتیم، فتق ناف می تواند در کودکان هم رخ دهد. البته نگران نباشید. هر دل دردی در کودک شما نمی تواند فتق ناف باشد.

درد های شکمی مزمن

همان طور که گفتیم، دردهای شکمی یکی از علائم فتق ناف می باشند. درد های شکمی از نظر شدت و نوع درد به دو دسته درد های شکمی مزمن و حاد تقسیم می شوند. درد شکمی مزمن به دل دردی می گویند که گاهی ایجاد می شود و گاهی از بین می رود اما به طور دائم و همیشگی از بین نمی رود. مثلا اگر کودک شما در طول سه ماه حداقل بین دو تا پنج بار دچار این نوع دل درد می شود نشان دهنده آن است که درد های شکمی مزمن دارد. که به دلایل مختلفی مانند اضطراب و استرس، یبوست، آلرژی به لاکتوز، سوزش معده و ... رخ می دهد. البته در این موارد، حتما برای تشخیص درست به پزشک مراجعه نمایید چرا که همین موارد نیز می توانند دلایلی بر فتق ناف باشند.

بیماری فتق ناف در کودکان یک بیماری شایع میان نوزادان پسر و دختر می باشد که بهترین و مطمئن ترین روش درمان آن درصورتیکه فتق بسته نشده باشد جراحی است.جراحی فتق ناف یا فتق امبیلیکال با بیهوشی کامل توسط متخصص ارولوژی انجام می شود.

درد های شکمی حاد

به درد شکمی که به شکل شدید و ناگهانی رخ می دهد درد شکم حاد می گویند. این نوع از دردهای شکمی نیازمند درمان سریع و فوری هستند. این مدل دردهای شکمی حتی در بسیاری از موارد منجر به عمل جراحی نیز خواهند شد. درد های شکمی حاد به دلایل مختلفی مانند التهاب و تورم، آپاندیس، زخم معده، فتق ناف، پیچش روده و ... رخ می دهد. یادتان باشد که هر چقدر دردهای شکمی شدیدتر باشند، احتمال نیاز به اقدام جراحی به همان نسبت بالاتر خواهد بود.

درد در جاهای مختلف شکم نشانه چیست؟

درد در ناحیه های مختلف شکم نشان دهنده بیماری هایی است. در ادامه مطلب به بررسی کامل این موضوع خواهیم پرداخت.

  1. درد در ناحیه پهلودرد های ناحیه پهلو به خصوص اگر همراه با تهوع، استفراغ و میل نداشتن به غذا باشند، نشان دهنده آپاندیس است. همچنین درد در ناحیه پهلو ها می تواند از علائم بیماری هایی مانند سنگ کلیه، التهاب کلیه و ... باشد.
  2. درد در ناحیه فوقانی و سمت چپ: این نوع درد ها بیشتر مربوط به معده مانند تورم معده هستند. همچنین نشان دهنده علائمی مانند بیماری پانکراس، التهاب روده بزرگ و ... است.
  3. درد در ناحیه وسط و فوقانی شکمدرد در این ناحیه نشان دهنده سوء هاضمه است.
  4. درد زیر شکم:درد در این ناحیه نشان دهنده گرفتگی شکم، عفونت مثانه و ... می باشد. البته که هر کدام از این دردها با تشخیص پزشک و معاینات مختلف، می توانند علائمی دال بر بروز فتق ناف نیز تعریف شوند.

02

درد در شکم چه زمانی می تواند برای کودک خطرناک باشد؟

هنگامی که درد شکمی همراه با علائمی مانند تب، اسهال، استفراغ، احساس بی‌حالی، مدفوع همراه با خون، کهیر و بثورات پوستی باشد. باید خیلی سریع به پزشک مراجعه و برای درمان اقدام کنید. چرا که این حالات ممکن است نشان از بیماری دیگر و پیچیده تری باشد.

دل درد در کودکان چگونه درمان می شود؟

راه های بسیاری برای دل درد کودک یا درمان دردهای شکمی وجود دارد. بهتر است در مرحله اول اگر دل درد کودک شما خیلی شدید نیست با استراحت و مصرف غذای سبک به درمان دل درد بپردازید و اگر با گذشت مدت زمانی، علائم دل درد ادامه داشت به پزشک مراجعه کنید. در صورت تشدید، به خاطر داشته باشید که این درد ممکن است نشانی از فتق ناف در کودکان باشد.

چه زمانی برای دل درد باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر دل درد کودک شما پس از گذشت مدت زمانی، نه تنها بر طرف نشد بلکه تشدید پیدا کرد و همراه با علائمی مانند تب، استفراغ، اسهال، التهابات پوستی، خون در مدفوع، خون در استفراغ، کاهش وزن و ... بود. باید خیلی سریع به پزشک مراجعه کنید.

دکتر بهار اشجعی

دکتر بهار اشجعی فوق تخصص جراحی کودکان، دانشیار و عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، دارای بورد فوق تخصصی در جراحی کودکان و نوزادان، جراح کلیه و مجاری ادرار و دستگاه گوارش است. شما عزیزان می توانید برای حل مشکلات خود در حیطه های ذکر شده من جمله درمان فتق ناف، به ایشان مراجعه نمایید.

در انتها یادتان باشد که دل درد یکی از بیماری های رایجی است که در خیلی از موارد ممکن است برای درمان به عمل جراحی نیاز داشته باشد. از این رو برای این که دل درد ناشی از فتق ناف به راحتی درمان شود، بهتر است که به یک متخصص با تجربه مراجعه نمایید. در این شرایط متخصص تشخیص می دهد که فتق ناف فرزند شما نیاز به جراحی دارد یا خیر. چرا که در برخی موارد، فتق ناف در کودکان به راحتی و بدون نیاز به جراحی و با دارو می تواند درمان شود.

05

جهت ارتباط و مشاوره با دکتر بهار اشجعی می توانید با شماره های زیر تماس بگیرید.

مطب : تهران ـ انتهای بلوار کشاورز، رو به روی درب شرقی بیمارستان امام خمینی، پلاک ۳۷۰ شماره ۴۱۶ طبقه ۳ واحد ۱۹

۰۲۱-۴۴۸۰۶۶۶۸

۰۲۱-۴۴۸۴۱۸۶۲

منبع : وبسایت دکتر بهار اشجعی (dr-ashjaei.com)