متاورس شبکه گستردهای از جهان سه بعدی و شبیه سازیهای دائمی و بی درنگ است و به دنیای مجازی اشاره دارد که شکل دیگری از دنیای فیزیکی خواهد بود. متا به معنای جامع، متحول یا پشت و فراتر است و کلمه verse از universe نشات گرفته است.
متاورس ترکیبی از چندین عنصر فناوری مانند واقعیت مجازی، واقعیت افزوده و ویدئو است که در آن کاربران در یک جهان دیجیتال زندگی میکنند. برای مثال حامیان آن تصور کرده اند که مخاطبان میتوانند رویدادهای زندگی خود را از قبیل کنسرت ها، کنفرانس ها، سفرهای مجازی، کار، بازی، ارتباط با دیگران و ... در سراسر جهان را در حوزه متاورس پیش ببرند و همان را هم حفظ کنند.
فعالیت جامعه دانشگاهی و شرکتهای دانش بنیان در حوزه متاورس گام بعدی است که دانشجویان و استادان میتوانند کلاسهای خود را در آن حیطه برگزار کنند تا آموزشها قویتر از گذشته ادامه پیدا کنند.
آموزش را باید به سمت متاورس حرکت دهیم
علی خیرالدین، معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم گفت: رشد و توسعه حوزه فناوری در وزارت علوم مبتنی بر آمایش فناوری است.
تمام پارکهای علم و فناوری از وزارت علوم مجوز تاسیس دارند.
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم گفت: افراد با ورود به سایت معاونت فناوری و نوآوری، میتوانند در حوزه فعالیت خود برای دریافت مجوز اقدام کنند.
با دانشگاه پیام نور توافق شده است که در مراکز استانها و شهرهایی که رشد مطلوبی در فناوری دارند، وزارت علوم به آنها مرکز رشد ارائه دهد.
خیرالدین گفت: چند شرکت بسیار قوی در حوزه هوش مصنوعی داریم که فعالیتهای مطلوبی در حوزه متاورس انجام میدهند؛ بنابراین تا چند سال آینده به صورت گسترده رشد خواهند کرد.
به گفته وی تمام فعالیتها در حوزه متاورس نیستند؛ اما برخی از شرکتها باید به این سمت حرکت کنند تا دستاوردهای پیشرفته تری را شاهد باشیم.
او گفت: آموزش را باید به سمت متاورس حرکت دهیم؛ چرا که خیلی از دانشگاهها با توجه به مسائل مالی میتوانند از این ظرفیت استفاده کنند.
امکانات زیادی برای ورود به متاورس نیاز است
محمدعلی زلفیگل، وزیر علوم گفت: در نمایشگاه ایران ساخت، یک شرکت دانش بنیان محصول مناسبی در حوزه متاورس تولید کرده بود.
متاورس، فرضیهای از نسل بعدی اینترنت است که از محیطهای مجازی، سه بعدی مجازی غیرمتمرکز و پایدار تشکیل میشود. این دنیای مجازی از طریق هدستهای واقعیت مجازی، عینکهای واقعیت افزوده، گوشیهای هوشمند، رایانههای شخصی و کنسولهای بازی قابل دسترسی خواهد بود.
متاورس، به شکلی محدود در حال حاضر در پلتفرمهایی مانند ویآر چت یا بازیهای ویدیویی وجود دارد.
وزیر علوم گفت: اگر شرکتهای دانش بنیان حمایت شوند و جزء اولویت دولت و ارگانهای مربوطه باشند، حتما تا چند سال آینده در حوزه متاورس پیشرفت چشمگیری خواهیم داشت.
در حال حاضر شرکتهایی مانند متا پلتفرمز، روبلاکس، اپیک گیمز و مایکروسافت، در حال سرمایهگذاری بر روی تحقیقات و توسعه فناوریهای مرتبط با متاورس هستند.
او گفت: برای ورود به حوزه متاورس امکانات زیادی لازم است؛ اما در وهله اول برای تحقیقات ابتدایی بنیادی دولت و وزارت علوم و پارکهای علم و فناوری باید حمایت کنند؛ زمانی که محصول قابل عرضه شد، صنایع خصوصی باید امکانات لازم را در اختیار فناوران حوزه متاورس قرار دهند.
مسئولان و کارشناسان جامعه دانشگاهی و شرکتهای دانشگاهی میگویند که با جدی گرفتن متاورس میتوان هم در حوزههای اختصاصی رشد یافت و هم پیشرفت اقتصادی کشور را شاهد بود.