تعریق کف دست بیشتر زمینه ارثی و ژنتیک دارد و همیشه نارسایی تیروئید ، علت بروز آن نیست. درصد بسیار کمی از افرادی که دچار تعریق شدید کف دست می شوند دچار اختلالات غده تیروئید هستند. پس همانطور که گفتیم بیماری تعریق کف دست می تواند به علت اختلال هورمونی، پرکاری تیروئید و یا ارثی باشد.
توارثی عرق کف دست از کودکش شروع شده، در دوران بلوغ شدت یافته و در جوانی با استرس های این دوران به اوج خود می رسد. این بیماری در برخی مواقع به قدری شدت می یابد که هنگام استرس، قطرات عرق از دست می چکد یا کاغذ زیر دست بیمار به طور کامل خیس می شود.
شما اول باید استرس خود را درمان کنید تا بتوانید عرق دستتان را درمان کنید. استرس خود عامل همه بیماری ها است. موارد خفیف بیماری تعریق کف دست با داروهای موضعی و خوراکی قابل کنترل است، اما موارد شدید به درمان های دارویی پاسخ نمی دهد و باید جراحی شود.
علت اصلی عرق کف دست
عرق کردن زیاد میتواند لباسهای شما را خیس کند و شما را در موقعیتهای اجتماعی معذب کند. عرق کردن کف دستان یا قسمتهای دیگر از بدنتان میتواند مشکلی طاقتفرسا باشد، اما راههایی هست که بتوان این مشکل را کنترل کرد
با ما همراه باشید تا موثرترین روش های درمان عرق کف دست را به شما معرفی کنیم:
درمان عرق کردن کف دست و پا
جوش شیرین دارای خاصیت قلیایی است و یکی از بهترین روشها برای درمان خانگی عرق کردن کف دست و پاست. برای درمان تعرق با جوش شیرین میتوانید به یکی از دو روش زیر عمل کنید:
- سه قاشق غذاخوری جوش شیرین را در آب گرم حل کنید و دستهایتان را به مدت نیم ساعت در آن قرار دهید. سپس با آب ولرم بشویید.
- جوش شیرین را با مقدار مساوی نشاسته ذرت ترکیب کنید و کف دست و پای خود بمالید و اجازه دهید به مدت نیم ساعت باقی بماند سپس با آب ولرم بشویید.
درمان دارویی عرق کف دست
برای درمان دارویی و کاهش اثرات آزاردهندهی عرق کف دست معمولاً داروهای آنتی کولینرژیک یا ضد حساسیت تجویز میشود. البته استفاده از این گروه از داروها عوارضی دارد که برای برخی ممکن است آزاردهنده باشد؛ بنابراین پزشکان در همهی موارد این دارو را پیشنهاد نمیکنند.
درمان الکتریکی عرق کف دست و پا
یکی از روشهای جالبی که علم پزشکی برای مقابله با این عارضه پیشنهاد کرده است فرایند یونتوفورز (lontohoresis) است. این روش فرد دستانش را در درون محلولی از آب و یک مادهی دیگر قرار میدهد که دارای خاصیت الکتریکی و قطبی است.
این روش که توسط فیزیوتراپیستها پیشنهاد شده است با ضخیم کردن لایههای بیرونی پوست و بستن منافذ آن، راه را برای خروج عرق میبندد. این روش ممکن است درمان همیشگی نباشد و فرد هر چند وقت یک بار مجبور به تکرار آن باشد.
درمانهای خانگی برای عرق کف دست
شرکتهای تولیدکنندهی مواد آرایشی و بهداشتی محصولاتی را با عنوان ضدتعریقها به بازار ارائه کردهاند که استفاده از آنها میتواند بدون نیاز به ویزیت پزشک، مشکل شما را حل کند.
پزشکان پوست و مو پیشنهاد کردهاند که اگر از ضدتعریقها استفاده میکنید، ترجیحاً شبها استفاده کنید تا پوست شما بتواند بهآرامی آن را جذب خود کند. برخی افراد نیز که به اثرات طب سنتی باور دارند خوردن دمنوش بابونه را در بهبود این عارضه مفید میدانند.
توجه داشته باشید که مواد دیگری همچون سرکه، جوش شیرین و گیاه مریم گلی نیز برای کاهش تعریق دستها پیشنهاد شده است اما اثر آنها از لحاظ علمی ثابت نشده است.
**خوردن دمنوش بابونه
همانطور که تأثیر دمنوش بابونه نیز در کمک به کاهش تعریق دست ثابت شده بود، به نظر میرسد خوردن یک لیوان دمنوش برگ مریمگلی به همراه یک تکه نبات هم کامتان را شیرین کند و هم با کاهش استرس از عرق کردن دستهایتان جلوگیری کند.
علت داغی کف دست و پا چیست؟
اگر بهصورت پیوسته دست و پایتان داغ است و همیشه احساس سوزنسوزن شدن دردناکی در آنها احساس میکنید بهتر است موضوع را جدی بگیرید و از پزشک کمک بخواهید.
کمکاری تیروئید
اگر غدهی تیروئید شما کمکار باشد و بهاندازهی کافی هورمون تولید نکند، یکی از عوارض آن داغی کف دست و پاست. البته عوارض دیگری نیز مانند خشک شدن پوست از نشانههای کمکاری تیروئید است.
درمان عرق کف دست در طب سنتی
رویکردهای مربوط به طب سنتی پیشنهاداتی برای کنترل این اختلال و تعرق دارد. اطبای سنتی این عارضه را معلول غلبه طبع بلغمی در اندام فرد میدانند و علائم آن را ناشی از اختلال در عملکرد کبد تصور کردهاند و البته راهکارهای سادهای برای رفع آن ارائه دادهاند.
نخستین درمان استفاده روزمره از شربت سکنجبین است. طرز تهیه این شربت که در کتاب قانونِ ابنِ سینا آمده است. سرکه، عسل و آب را با هم ترکیب میکنیم و به روی حرارت قرار میدهیم تا با شعله ملایم بجوشد تا یکسوم آب آن بخار شود؛ حین جوشیدن کف آن را جدا کنید و میتوانید یک دسته نعناع هم برای رنگ و طعم بهتر حین جوشیدن به آن اضافه کنید.
پس از آماده شده این شربت، آن را در یک ظرف شیشهای در یخچال نگهداری کنید و برای هر وعده مصرف، یکسوم لیوان از این شربت را با دوسوم لیوان آب جوشیده ولرم مخلوط و مصرف کنید. این شربت با شکم خالی یا یک ساعت پس از غذا نوشیده میشود.
پیشنهادات طب سنتی برای درمان تعرق کف دست
اما در تحقیقات نوپا، ولی وابسته به این طب کهنسال، موارد متنوعی ذکر شده است که اگر به آنها عمل شود، عارضه تعرق کف دست و به طوری کلی مشکلات چربی کبد رفع خواهد شد که این پیشنهادات به شرح زیر است:
* پرهیز از مصرف آب یخ بهویژه در زمانهایی که دمای بدن بالاتر از حد طبیعی است مانند زمان خروج از حمام یا پس از فعالیتهای سنگین ورزشی و بدنی
* پرهیز از مصرف آب میان غذا و یک ساعت قبل و بعد از صرف غذا
* جویدن کامل لقمههای غذا و پرهیز از سریع خوردن
* اجتناب از مصرف روغنهای مایع تراریخته موجود در بازار و جایگزینی آنها با روغنهای سالمی مانند روغن زیتون، روغن کنجد، روغن ارده کنجد، روغن شحم گاوی، روغن دنبه و روغن زرد
* پرهیز از مصرف نوشابههای گازدار و خیلی سرد
* پرهیز از مصرف بیرویه بستنیها بهویژه بستنیهای صنعتی
* اجتناب از مصرف مواد غذایی فراوریشده صنعتی حاوی مواد نگهدارندهای مانند "بنزوات سدیم"
* پرهیز از مصرف فستفودها و مواد کمپوتی و کنسروی
* اجتناب از مصرف مواد غذایی لزج مانند ماکارونی صنعتی، لازانیا و پنیر پیتزا
* مزمزه مقداری نمک طبیعی (سنگنمک آسیاب شده) در ابتدا و انتهای غذا
* انجام ورزش روزانه حداقل نیم ساعت
* پرهیز از پرخوری و درهمخوری