رنگها و احساسات ارتباط نزدیکی با یکدیگر دارند. رنگهای گرم باعث بروز احساسات متفاوت تری نسبت به رنگهای سرد در انسان میشود. از جنبه روانشناسی، رنگها میتوانند باعث بروز احساس شادی یا غم در انسان شود و حتی حس گرسنگی یا آرامش را به فرد بدهد.
متخصصان میگویند رنگهای مختلف احساسات متفاوتی را با خود به همراه دارند. این موضوع ارتباط مستقیمی با میزان درخشندگی ، سایه، پایه رنگ و نیز گرم یا سرد بودن آن دارد. از رنگهای گرم میتوان به قرمز، نارنجی، و زرد اشاره کرد. این رنگها باعث بروز احساس شادی، خوشبینی و پرانرژی بودن میشوند.
این سه رنگ گرم باعث افزایش توجه شده و نیز اخطار تلقی میشوند. اگر دقت کرده باشید در چراغهای راهنمایی برای توجه بیشتر و اقدام مناسب رانندگان از این سه رنگ استفاده شده است. رنگ قرمز همچنین باعث باز شدن اشتهای انسان میشود.
در مقابل، رنگهای سرد شامل سبز، آبی، و بنفش میشود. گرچه رنگهای سرد باعث آرامش میشود، اما میتواند خطر بروز ناراحتی را نیز به دنبال داشته باشد. رنگ بنفش میتواند جرقهای برای بروز خلاقیت باشد، زیرا این رنگ ترکیبی از رنگ آبی (آرامش) و قرمز (اشتیاق، سختی) است.
اگر شرکت یا ادارهای خواهان نشان دادن سلامتی، زیبایی و یا امنیت است، میتواند از این سه رنگ سرد برای محیط یا تبلیغات خود استفاده کند.
کمتر کسی میداند که در کنار رنگهای سرد و گرم، رده بندی دیگری وجود دارد که رنگها را به شاد و غم انگیز دسته بندی میکند. رنگهای شاد روشن و گرم هستند مانند رنگ زرد، نارنجی، صورتی و قرمز. روشنی و براقی یک رنگ به طور مستقیم بر خلق و خوی انسان تاثیر میگذارد. میتوانید با ترکیب این رنگهای شاد جوانی و شادابی را به تصویر بکشید.
رنگهای غم انگیز و ناراحت کننده به رنگهای تیره اشاره دارد. خاکستری و مشکی معروفترین رنگهای این دسته را تشکیل میدهند. با این حال، رنگهای آبی تیره، سبز تیره، بژ تیره، و قهوهای تیره نیز از جمله رنگهای غم انگیز محسوب میشوند.
فرهنگ، نقش مستقیمی در شاد یا غمگین تلقی شدن یک رنگ دارد برای مثال، در فرهنگ غربی و در بسیاری از کشورها رنگ مشکی به عنوان رنگ عزاداری و خاکسپاری مورد توجه است. با این حال، برخی کشورهای شرقی مانند هند و پاکستان رنگ سفید را رنگ عزاداری میدانند.
رنگهای سبز و آبی به عنوان رنگهای آرامش بخش شناخته میشوند. رنگهای براق مانند قرمز براق، زرد براق، و سبز فسفری در رده رنگهای پرانرژی دسته بندی میشوند.