دکتر علیرضا رییسی در بخش دیگر نشست خبری ویدیو کنفرانسی، در پاسخ به سوالی درباره برخی پروتکلشکنیها در جشنواره فجر، تصریح کرد: هشدار قاطعانهای دادیم و اعلام کردم که اگر پروتکلها را رعایت نکنید، جشنواره را میبندیم و واقعا پای این حرف ایستادهایم. اعلام کردیم که بازدیدهای جدی و قاطعانه انجام دهند و اگر پروتکلشکنی ببینیم، جشنواره در هر مرحلهای که باشد، آن را میبندیم.
وی تاکید کرد: به هر حال ما ابتدا زیر بار برگزاری نمیرفتیم اما دوستان تعهدات بسیار سفت و سختی دادند از جمله اینکه گفتیم اولا حتما یک نفر کارشناس بهداشت محیط حرفه ای در محل برگزاری حضور دائم داشته باشد که این اقدام انجام نشده بود، دوما اینکه کد ملی افرادی که می خواهند وارد شوند باید به سامانه ماسک وصل باشد که بررسی شود آیا این افراد کرونا مثبت هستند یا خیر و اگر مثبت بودند به محل راه داده نشوند که ظاهرا پریروز این اقدام هم انجام نشده بود.
رییسی گفت: اقدام سوم هم این بود که یکسری تصاویر دیدیم که افراد و به ویژه عکاسان بسیار جمع شده بودند و فاصله گذاری رعایت نشده بود. بر این اساس اعلام کردیم که واقعا اگر رعایت نکنند، در هر مرحله ای باشد جشنواره را قطع میکنیم و اجازه نمیدهیم با پروتکلشکنی پیش رود.
وی افزود: به هر حال تاکنون این همه مراسم فرهنگی، مذهبی و ملی را تعطیل کردیم و نمی توان به یکباره بدون رعایت پروتکل ها اقدام کنند که ظلم است.
نحوه اعمال محدودیتها در نوروز
جریمه برای سفر کرونا مثبتها در نوروز
رییسی در پاسخ به سوال دیگر ایسنا، درباره محدودیتهای احتمالی در آستانه نوروز، گفت: یک واقعیت این است که یکسال است که مردم واقعا سختگیری زیادی داشتند و مسافرت و تفریحی نداشتند. ما اینگونه پیشبینی کردیم که اگر بتوانیم یکسری تمهیداتی را بیندیشیم و پروتکلهایی رعایت شود خوب است. به عنوان مثال در هتلها که واقعا به خوبی رعایت میکنند. هم در بحث سرو غذا و هم اتاقها طبق بررسیها به خوبی عمل کردند. اگر افرادی که به سفر میروند، به هتل روند نه اینکه در چادر یا جای دیگر باشند یا با توری که کاملا تحت کنترل است مانند پرواز ۶۰ درصد و... و. روند، مناسب است. از طرفی یکی از اقداماتی که قرار است انجام دهیم، این است که اگر ببینیم که فرد مثبتی سفر کرده است، جرایم بسیار سنگینی برایش قائل میشویم و این اقدام در دستور کارمان است.
مسافرت به شهرهای قرمز و نارنجی ممنوع
وی ادامه داد: البته این موارد یک شرط هم دارد و آن این است که تا اسفند هیچ پیک یا شهر قرمزی نداشته باشیم. اگر خدایی نکرده این اتفاق بیفتد، تمام این بحثها باطل است و ممنوع خواهد شد. ما در هیچ شهر قرمز و نارنجی اجازه مسافرت نمیدهیم، اما اگر شهرهای آبی ما همینگونه باقی بمانند، میتوانیم بر اساس برخی پروتکلها و توصیهها اجازه سفر دهیم. به عنوان مثال کسی که میخواهد به جزیره قشم یا کیش رود، اولا به هیچ وجه نباید خودرو شخصی به آنجا ببرد. زیرا قابل کنترل نیست و دوم اینکه باید با توجه به ظرفیت هتلها، یک ظرفیت خاصی برای هر منطقه انجام دهیم تا تورها بتوانند تقسیم بندی کنند و ناگهان همه را باهم در یک وقت محدود نبرند. البته همه اینها به این بستگی دارد که وضعیت بیماری در شش هفته آینده چگونه باشد و بر اساس آن میتواند گشایشی اتفاق بیفتد. زیرا مردم هم از نظر روحی و روانی تحت فشار زیادی قرار دارند. یادتان باشد که فقط عید سال قبل نبود، بلکه سال ماقبل هم سیل داشتیم و بعد هم کرونا بود و امسال، سال سومی است که مردم در خانه ماندهاند.
طرح "سلامت سفر" وزارت بهداشت برای نوروز
رییسی گفت: وزیر بهداشت در جلسه ستاد ملی طرحی به نام سلامت سفر ارائه دادند که طرح جامعی بود. همانطور که درباره جشنواره فجر گفتم که اگر امروز گزارش تخلفی به دستم برسد، قطعا آن را تا شب میبندم، درباره سفر هم همینطور است. اگر هتلی یا جای دیگری تخطی کند، آن را میبندیم. این وضعیت مربوط به سلامت مردم است و بسیار مهم است و از آن کوتاه نمیآییم و باید از آن پاسداری کنیم.
امکان رهگیری کرونا مثبتها حتی در سفر
وی افزود: در عین حال با کمک وزارت ارتباطات، نیروی انتظامی، آی تی و... این زیرساخت را فراهم کردیم و قادر هستیم که شمار تلفن، پلاک و کد ملی را با هم وصل کرده و از طرفی می توانیم فرد کرونا مثبتی را که دارد حرکت میکند، رهگیری کنیم، همه این موارد را به کار میگیریم و از طرفی خود هتل هم موظف است کارت ملی فرد مراجعه کننده را چک کند و با سامانه ما چک کند. اکنون همه هتلها به سامانه وزارت بهداشت متصل شوند و هیچکس نمیتواند وارد هتل شود، مگر اینکه کارت ملیاش چک شود. اگر فرد مثبت باشد، حق ورود به هتل را ندارد و در عین حال به این معنی است که نقض قرنطینه کرده و باید جریمه شود؛ بنابراین یا در همانجا قرنطینه میشود و یا بازگدانده میشود. سامانه به نیروی انتظامی هم وصل است. یعنی به محض اینکه کارت ملی فرد را چک میکنیم و نشان میدهد که مثبت است، پیامکی برای سامانه نیروی انتظامی هم میرود.
رییسی درباره الزام مسافران به انجام تست کرونا، گفت: اتفاقا این موضوع مطرح شد، در برخی استانها و مناطق مانند جزایر، استاندار تصمیم گرفت که این اقدام را انجام دهد و با هزینه خود افراد تست بگیرند و اگر منفی هستند وارد شوند و اگر مثبت بودند، اجازه ورود داده نشود. البته این امکان برای کل کشور وجود ندارد، اما از قبل تمهیدات ویژهای اندیشیده میشود؛ اینکه افراد کنترل شده سفر کنند، در هتل استقرار داشته باشند و اگر مثبت بودند به سفر نروند و افراد با کد ملی و شماره پلاک ماشین چک شوند. ما قادر به ردیابی افراد کرونا مثبت هستیم.
اثربخشی ۹۵ درصدی اسپوتنیک V
احتمال ورود اولین محموله این واکسن به کشور تا هفته آینده
در بخش دیگری از این نشست، رییسی در پاسخ به سوالی درباره واکسن اسپوتنیک وی و چرایی انتخاب این واکسن از سوی ایران و زمان ورود آن به کشور، گفت: مسئول تایید ورود این واکسن به کشور سازمان غذا و دارو است. نتایج اثربخشی فاز یک اسپوتنیک روسیه منتشر شده و تا ۹۵ درصد اثربخشی آن را اعلام کردهاند. بر اساس معیارهای سازمان غذا و دارو، تایید شده که این واکسن وارد شود. به هر حال واردات آن یکسری هماهنگی نیاز دارد که قرار بود با پرواز ماهان وارد شود. یکی دو بار در بحث زمان بندی روسیه خودشان تاخیر کردند. فکر می کنم این واکسن ظرف هفته آینده وارد میشود.
روسیه در ساخت واکسن، قوی است
وی افزود: البته در چند مرحله وارد میشود و اینطور نیست تمام واکسن را یکجا وارد کنیم. در چند مرحله، ابتدا در تعداد دوز کمتری وارد میشود و بعد دوزهای دیگر وارد میشوند. البته ممکن است تا زمانیکه دوزهای واکسن اسپوتنیک وارد شود، از جاهای دیگر هم واکسن برسد. واکسن اسپوتنیک هم یکی از واکسن های کرونا در دنیا است. البته روسیه در زمینه واکسن سازی، کشور دست و پا بستهای نیست و در زمینه تولید و ساخت واکسن کشور قوی است، اما یکجاهایی است که شما مستندات ارائه میکنید یا در ارائه مستندات به سازمانهای بینالمللی تاخیر دارید و در حال حاضر این موضوعی است که درباره اسپوتنیک وجود دارد، وگرنه علاوه بر کشور ما بسیاری از کشورها مانند مجارستان، آرژانتین، مکزیک، امارات و ... از اسپوتنیک واکسن خریدند. اتفاقا پلتفرم اسپوتنیک مانند پلتفروم آسترازنکا است و از طریق آدنو ویروسها است. خود انگلیس دارد با روسیه مذاکره می کنند که باهم این تکنولوژی را ادغام و یک واکسن تولید کنند. یعنی انگلیس هم این واکسن را به نوعی مورد تایید قرار داده است.
دل مردم را خالی نکنید
وی تاکید کرد: نباید دل مردم را خالی کنیم که اگر این واکس را بزنیم افراد می میرند و ... من این را با تمام اطمینان میگویم که در هر نوع واکسنی مشکل این نیست که بعد از تزریق واکسن فرد میمیرد، بلکه بحث این است که واکسن ممکن است موثر نباشد. بنابراین در دنیا بحث اثربخشی واکسن است، نه ایمن بودن آن. زیرا هر واکسنی که اکنون در زمینه کرونا در دنیا دارد تزریق میشود، تقریبا از نظر ایمنی مانند هم هستند. حال کسانی که از بیرون پمپاژ خبر میکنند و دل مردم را خالی میکنند، به مردم القا میکنند که این واکسن ایمن نیست. در حالی که ایمنی آن مانند سایر واکسنهاست و اگر بحثی باشد، روی اثربخشی است. رقابت در بحث اثربخشی در برابر کرونا است. اکنون بیش از یک میلیون نفر اسپوتنیک را در روسیه تزریق کردند و مشکلی نداشتند.
محدودیت هوشمند در صورت وقوع پیک چهارم
رییسی در ادامه درباره محدودیت های اعمالی در صورت بروز پیک چهارم بیماری کووید-۱۹ ، گفت: هر نوع تجمعی اگر فاصله در آن رعایت نشود، باید هشدار و تذکر داده شود. تاکنون هم هر مستندی در این زمینه به دستمان رسیده تذکر دادیم و باز هم تذکر خواهیم داد. باید دعا کنیم که اولا پیک چهارم اتفاق نیفتد و علاوه بر دعا همه همت کنیم و برنامه ریزی کنیم که پیک چهارم اتفاق نیفتد، اما اگر اتفاق بیفتد یک برنامه محدودیت هوشمند داریم که بر اساس آن اقدام میکنیم. اگر جایی قرمز یا نارنجی شد، محدودیتهای هوشمند اعمال میشود و فرقی هم ندارد که چه مرکزی باشد. در همه مراکز بر اساس رعایت یا عدم رعایت پرووتکلها اقدام میکنیم.
نانوایی ها رتبه یک تخلف در عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی
رییسی در پاسخ به سوالی درباره وضعیت رعایت پروتکلهای بهداشتی در نانواییها، گفت: نانواییها رتبه یک تخلف در ارتباط با رعایت پروتکلهای بهداشتی را دارند و بیشترین تذکر را داده ایم، اما اقدام عملی که کردیم که این موضوع را در این هفته هم در ستاد ملی هم ارایه کردم، این بود که طی یک هفته ۲۲۰۹ نانوایی به مرجع قضایی معرفی کردیم که آمار از یک تا هشت بهمن ماه بوده است. منتها ساختاری که داریم به طوری است که نانوایی سنتی هنوز در کشور طرفدار زیادی دارد و نانوایی ها صنعتی نشدهاند. نانوایی صنعتی را می شود کنترل کرد، اما سنتی را نمی توان کنترل کرد. هفتگی ۲۲۰۰ نانوایی را داریم به مراجع قضایی معرفی میکنیم، اما سرجمع اتفاقی نمی افتد؛ یک مدت پلمب می شوند و نهایتا باز می شوند. در زمینه پروتکلها باید گفت که رعایت پروتکلها به دو شکل وجود دارد؛ یکی افرادی که داخل نانوایی کار می کنند که البته به دلیل گرمای داخل شرایط سختی دارند و یک قسمت هم بیرون نانوایی است که فاصله رعایت نمیشود. نکته دیگر که در نانواییها هنوز جزو مشکلاتمان است، بحث گرفتن پول است. یعنی به جای اینکه از کارت استفاده شود، هنوز پول میگیرند و برخیها هم دستکش میپوشند که بدترین کار است. زیرا با دستکش دستش را به همه جا می زند و بعد هم با همان نان تحویل می دهد. واقعا درباره نانواییها مشکل داریم، اما اینکه هفته ای ۲۲۰۰ نانوایی را هم به مرجع قضایی تحویل دهیم، واقعا کم نیست.
وی درباره محدودیتهای ترددهای بینشهری نیز گفت: خوشبختانه با همتی که همه مردم انجام دادند، در حال حاضر هیچ شهر قرمزی در کشور نداریم که دستاورد بزرگی است. در حالیکه یکم آذر ۱۶۰ شهر قرمز داشتیم. اکنون شهر قرمز نداریم و ۱۸ شهر نارنجی داریم که ۱۵ مورد از آنها مربوط به مازندارن و سه مورد مربوط به گیلان است. همچنین ۱۲۴ شهرمان زرد است و ۳۰۶ شهرمان آبی است.
خیز کرونا در قشم، بندرلنگه و جاسک
وی ادامه داد: یکی از مشکلاتی که ارتباط زیاد و مستقیمی با شیوع بیماری دارد، بحث ترددهاست. دو هفته پیش تذکری درباره قشم دادیم و در حال حاضر یکی از شهرهایی که پیک زده قشم، بندر لنگه و جاسک است که بیماری در آنها خیز برداشته است. قبلا تردد در شهرهای قرمز و نارنجی ممنوع بود که الان آن را به شهرهای زرد هم تعمیم دادیم. البته درباره شهرهای آبی این منع تردد وجود ندارد. البته منع تردد شبانه ازساعت ۹ شب تا سه صبح در تمام شهرهای ایران وجود دارد. در شهرهای زرد هم بیشتر شهرهایی است که مسافرپذیرند و میتوانند دچار مشکل شده و منجر به شیوع بیماری شوند.
رییسی درباره شفافسازی قرداد کووکس نیز گفت: قرارداد کووکس یک تفاهم بینالمللی است و همه کشورهایی که عضو کووکس هستند یک فرم یونیک دارند که حتما باید از سازمان غذا و دارو بخواهیم که آن را در اختیار قرار دهد. زیرا سند خاصی نیست که محرمانه باشد. من هم حتما می گویم که آن را در اختیار قرار دهند. کلیاتش این است که کشورهایی که عضو این سبد میشوند، واکسن های مختلفی در این سبد وجود دارد و برخی کشورها حق انتخاب نوع واکسن را ندارند، اما ما جزو کشورهایی هستیم که حق انتخاب داریم و می توانیم انتخاب کنیم که کدام واکسن را دریافت کنیم. بنابراین فرض کنید واکسنی که در آن سبد است، اگر از نظر کیفی مشکل داشته یا منع خریدش باشد، کشور ما آن را انتخاب نمی کند، بلکه از واکسنهای مطمئن و مجاز و معتبر خرید میکند.
شناسایی ۷ بیمار مبتلا به ویروس جهش یافته کرونا در کشور
رییسی درباره وضعیت ویروس جهش یافته کرونا که از انگلیس آغاز شده است نیز گفت: درباره ویروسی که در انگلیس جهش یافته، در کشور ما هفت نفر را مبتلا به این ویروس پیدا کردیم و اطرافیانشان را هم تست کردیم و جز این هفت نفر مورد دیگری پیدا نکردهایم. در عین حال به صورت دوره ای از سراسر کشور نمونههایی ارسال میشود که به صورت رندوم و به ویژه از شهرهایی که خیز بیماری دارند، نمونه هایی به پاستور ارسال می شود، اما تاکنون گزارشی از بیمار مبتلا به کرونای جهش یافته که در بیمارستان بستری باشد، نداشتیم. باید توجه کرد که بالاخره کرونای جهش یافته قدرت سرایت بالایی دارد. در مورد بیماری های واگیر و به ویژه بیماری های ویروسی و در اپیدمیها، اصلی وجود دارد و آن اینکه ویروسی که قدرت سرایت بالایی دارد، بعد از چند چرخش و گردش به سرعت جایگزین ویروس قبلی می شود.
وی ادامه داد: در حال حاضر تقریبا در انگلیس دیگر ویروس قبلی وجود ندارد و اکثرا به ویروس جهش یافته مبتلا هستند. البته جهش محدود به انگلیس نیست، بلکه در برزیل، آفریقای جنوبی و ژاپن و آلمان هم پیدا شده و جهش های دیگری داشته اند که قدرت سرایت را بالا می برند. آخرین بررسی و احتمالی که داده اند این بود است که این نوع جهش نه تنها در سرایت بلکه در میزان کشندگی ویروس هم ممکن است تاثیر داشته باشد. درباره جهش ویروس به طور کلی، ویروسی که بیش از یکسال دارد گردش می کند، در هر نقطه ای از دنیا می تواند جهش پیدا کند. همانطور که ویروس کرونا از ووهان به ایران رسید، آن ویروس هم می تواند برسد.
معاون وزیر بهداشت افزود: در عین حال ممکن است که ویروسی که در داخل خود کشور هم هست، جهش پیدا کند. زیرا بالاخره ویروس است و وقتی میزان انتقالش بالا رود، می تواند بعد از مدتی جهش پیدا کند. در کشور هم جهش هایی داشته اما جهش هایی نبوده که روی بیماریزایی ویروس تاثیری داشته باشد. به همین دلیل نکته اصلی این است که باید همواره مراقب باشیم و اگر ویروس جهش یافته وارد کشور شد، باید همین اقدامات را انجام دهیم؛ یعنی فاصله گذاری، استفاده از ماسک، پرهیز از تجمعات و... و. .
پروتکلهای سختگیرانه در مبادی ورودی کشور
رییسی افزود: در عین حال وزارت بهداشت هم به دلیل این ویروس جهش یافته که کل اروپا را گرفته، بسیاری از پروازها که مستقیم و غیرمستقیم وارد ایران می شوند، کنترل کرده و پروتکل سخت گیرانه ای را اجرا کردیم؛ اولا هرکس که بخواهد از هر کشوری به ایران وارد شود، باید تست منفی PCR داشته باشد و وقتی هم که وارد کشور شد، از او تست PCR میگیرند و به همه توصیه می شود که این افراد ۱۴ روز قرنطینه خانگی باشند. حال اگر کسی مشخصا از انگلیس، آفریقای جنوبی یا برزیل وارد کشور شود باید گواهی سلامت و تست PCR منفی داشته باشد و در داخل کشور هم تست PCR منفی داشته باشد و علاوه بر این به قرنطینه ای که ما اعلام می کنیم، برود. بعد از اینکه پاسخش آمد، باید قرنطینه خانگی را طی کند.