جلیل جباری عصر امروز در جریان بازدید خبرنگاران از طرح های مرمت و احیای این اداره کل در شهرستان ارومیه اظهارداشت: با امضاء تفاهم نامه بین دستگاههای راه و شهرسازی، استانداری، شهرداری، مدیر حوزه علمیه، نماینده ولی فقیه و اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان، احیای مسجد جامع ارومیه به عنوان فاخر ترین اثر استان آغاز شد .
وی با بیان اینکه در این پروژه احیا، کل اعیانی موجود مشتمل بر سه طبقه از ۵ طبقه ساختمان موجود برداشته شده و تمامی حجرات تخریب شده ضلع های شمالی، شرقی و غربی در دهه هفتاد مجددا برای تدریس علوم دینی بازسازی شود افزود: بر اساس سفرنامه های موجود مسجد جامعی در محل مسجد فعلی و چسبیده به بازار درقرن چهارم وجود داشته است.
جباری با اشاره به تخریب حجرات یاد شده در دهه هفتاد و ایجاد ساختمانی ۵ طبقه در آن سال ها با عنوان گسترش حوزه علمیه در اعیانی مسجد که دو طبقه آن در زیر زمین بود گفت: با رایزنی های صورت گرفته از سوی این اداره کل با استاندار، نماینده ولی فقیه و امام جمعه و توافق دستگاههای مرتبط و با همت خیری به نام مهندس علیزاده، احیاء این مسجد بازمانده از دوره سلجوقی با تخریب سه طبقه از ساختمان موجود در عرصه آغاز شد.
وی ادامه داد: به اعتقاد برخی محققین در محل این مسجد آتشکده ای بوده که پس از ورود مسلمین ویران شده است، سپس در قرن چهارم بر روی این مکان مسجدی بنا شده که با تکمیل در دوره های مختلف به صورت امروزی درآمده است.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان آذربایجان غربی یاد آور شد: از این رو سبک گچبری ها، تزئینات، ستون بندی ها، طاق های بخش قدیمی مسجد شبیه سبک معماری سلجوقیان و حجره های اطراف صحن مسجد مربوط به دوره زندیه است .
جباری شبستان گنبد دار قدیمی مسجد را تلفیقی از معماری دوره های مختلف از سلجوقیان تا قاجار دانست و گفت: داخل این شبستان محراب گچبری نفیسی قراردارد که در دوره ایلخانیان و درسال ۶۷۶ هجری قمری با حجمی بزرگ ساخته شده و بدست استاد عبدالمؤمن تبریزی به طرز نفیسی گچبری شده است، این کتیبه بزرگترین کتیبه ایلخانی کشور به شمار می رود .
جباری خاطرنشان کرد: مسجد همچنین در سال ۱۱۸۴ هجری قمری بدستور رضا قلی خان بیگلر بیگی ایل افشار و حاکم ارومیه تعمیر شده است و پس از آن نیز بارها این مسجد به همراه بافت قدیمی شهر بویژه بازار و راسته های آن مورد مرمت قرار گرفته است .
امروز جمعی از اصحاب رسانه و خبرنگاران مطبوعات استان در قالب تور خبری از پروژه های مرمتی و سرمایه گذاری به اتمام رسیده یا در دست اقدام شهرستان ارومیه بازدید کردند.
خبرنگاران در این تور یک روزه از بنای تاریخی خانه دیزج سیاوش ارومیه که با همکاری بانک مسکن و این اداره کل در دست مرمت و بازسازی است، دیدن کردند و از نزدیک با مراحل آن آشنا شدند.
در ادامه، خبرنگاران از کمپ گردشگری جاده سلامت واقع در کوه سیر و همچنین کلیسای تاریخی آن و همچنین دفتر شرکت هزاره غرب (مجری پروژه تله کابین ارومیه) بازدید و سپس با حضور در محل احداث مجتمع آبی- تفریحی موجهای آبی ارومیه که در نوع خود بزرگترین مجتمع تفریحی شمالغرب کشور بوده و با مشارکت بخش خصوصی در حال احداث است، بازدید کردند.
بازدید از پروژه های مرمتی سرای نوبختی بازار ارومیه، مسجد جامع و شبستان آن و بنای تاریخی مدرسه ۲۲ بهمن از دیگر طرح های مورد بازدید خبرنگاران بود.