انتظار برای افتتاح بزرگراه تبریز- سهند 8 ساله شد

به نقل از آناج، کلنگ احداث و اجرای بزرگراه تبریز-سهند در سال 1387 با سفر رئیس جمهور وقت بر زمین خورد، مسیری که قرار بود با شروع به کارش حجم قابل توجهی از بار ترافیکی مدار تبریز- آذرشهر را کاسته و ساکنان شهرجدید سهند را در اندک زمان ممکن به تبریز برساند.

البته در این میان گوشه‌ی چشمی نیز به تسهیل دسترسی به روستای تاریخی کندوان و خدمات رسانی بهتر به گردشگران وجود داشت اما هدف عمده تحقق آرمان‌های شهر جدید سهند یا به قول مسئولان شهر آرزوها بود.

در آن زمان مسیر 24 کیلومتری این بزرگراه بین 2 زیر مجموعه وزارت مسکن و شهرسازی تقسیم شد؛ به طوریکه اداره کل راه و شهرسازی استان عهده دار ساخت و تکمیل 15 کیلومتر از این بزرگراه شد و سازمان عمران شهر جدید سهند نیز موظف به آبادانی 9 کیلومتر باقیمانده گردید.

اما متاسفانه روند اجرای این بزرگراه طبق برنامه ریزی های صورت گرفته پیش نرفت و گاهی مسیر احداث بزرگراه در پیچ و خم بی پولی گم شده و برخی مواقع چاه عمیق بی تدبیری مسیر را مسدود کرده بود.

پیشرفت در مسیر 15 کیلومتری عملا متوقف شده است

اداره کل راه و شهرسازی استان آذربایجان شرقی ابتدای سال گذشته میزان پیشرفت مسیر 15 کیلومتری موظفی خود را 50 درصد و تخصیص اعتبار کافی را شرط اصلی برای ادامه‌‌ی روند تکمیل بزرگراه اعلام کرده بود.

با وجود گذشت 8 سال از اجرای پروژه زیرسازی در 5/11 کیلومتر از مسیر، توسط پیمانکار مربوطه یعنی شرکت بتن سازه آذربایجان، به پایان رسیده اما در کمال شگفتی 5/3 کیلومتر از مسیر باقیمانده هنوز تملک نشده و با کاربری زراعی در دست مالکان شخصی است.

طبق بررسی های صورت گرفته و تایید مسئولان مربوط، میزان پیشرفت در محدوده 15 کیلومتر با اندکی اغماض و خوشبینی در حال حاضر به 53 درصد افزایش یافته است.

 این موضوع به این معنی است که پروژه از طرف اداره کل راه و شهرسازی عملا متوقف شده است.

دلیل اصلی این تعلل در پیشبرد طرح بارها از جانب متولیان استانی کمبود شدید اعتبار اعلام شده است. گره کوری که هنوز هم گشایشی در کار مشاهده نشده و تکمیل آن را در هاله‌ای از ابهام فرو برده است.

90 درصد پیشرفت در 9 کیلومتر

مدیرعامل شرکت عمران شهر جدید سهند نیز پیش‌تر از تکمیل مسیر 9 کیلومتری تا پایان سال 94 خبر داده بود اما در گفت‌وگو با آناج زمان دقیق اتمام آن را به نیمه‌ی اول سال جاری موکول کرد.

محمدرضا مظفری با بیان اینکه زیر سازی در تمام طول مسیر 9 کیلومتری به پایان رسیده است، می‌گوید: عملیات آسفالت ریزی تنها در 1500 متر از مسیر انجام نشده که با ادامه‌ی روند ثبات در وضعیت جوی حداکثر تا پایان ماه آینده آسفالت ریزی به پایان می‌رسد.

مظفری با اعلام اینکه اینکه تکمیل این مسیر به تنهایی کاری از پیش نخواهد برد، بیان می‌دارد: تا زمانی که ساخت و ساز در مسیر 15 کیلومتری به پایان نرسد مسیر 9 کیلومتری به بن بست ختم می‌شود.

احتمال واگذاری مسیر 15 کیلومتری به شرکت عمران شهر جدید سهند

اما این روزها صحبت‌هایی از سوی مسئولان ذیربط مبنی بر واگذاری تکمیل مسیر 15 کیلومتری به شرکت عمران شهر جدید سهند به گوش می‌رسد؛ صحبت‌هایی که اگرچه در حد حدس و گمان بوده اما بارقه‌ای از امید را در دل ساکنان شهر جدید سهند برای افتتاح هرچه زودتر این بزرگراه روشن کرده است.

مظفری با تایید ادعاهای موجود مبنی بر واگذاری مسیر 15 کیلومتر به شرکت عمران شهر جدید سهند می‌گوید: پیشنهاد این واگذاری از سوی شرکت عمران داده شده بود که با موافقت اداره کل راه و شهر سازی در آینده‌ی نزدیک عملیاتی می‌‌شود.

وی با بیان اینکه از دو کانال مجزا پیگیر تحقق این واگذاری هستیم، عنوان می‌کند: در وهله‌ی اول سعی در انعقاد قرار داد با معاونت ساخت و توسعه زیر بناها و حمل و نقل کشوری داریم تا از طریق مشارکت با این نهاد اقدام به تکمیل مسیر نماییم.

وی با اشاره به اینکه این پیشنهاد به تصویب هیئت وزیران نیز رسیده است ادامه می‌دهد: تفاهمنامه مشارکتی به تصویب طرفین رسیده و با اتمام رایزنی و عقد قرار داد رسمی مراحل اجرایی شروع خواهد شد.

محمدرضا مظفری تغییر دستگاه اجرایی از معاونت ساخت و توسعه زیر بناها و حمل و نقل کشوری به معاونت عمران شهرهای جدید کشوری وزارت راه و شهرسازی را از دیگر راهکارهای محتمل برای تغییر در کارفرمای پروژه عنوان می‌کند و می‌افزاید: برای عملی شدن این رویه نیاز به تایید سازمان برنامه ریزی و بودجه کشور داریم.

وی احتمال به نتیجه رسیدن مسیر دوم را بیشتر دانسته و خاطرنشان می‌کند: در بازدید اخیر معاون فنی سازمان برنامه ریز و بودجه ازروند اجرای طرح قول ضمنی مبنی بر موافقت این سازمان به تغییر دستگاه اجرایی داده شده است.

احتمال تغییر بزرگ راه به آزاد راه

مظفری با اشاره به افزایش جمعیت در شهر جدید سهند و احتمال افزایش حجم ترافیک در این مسیر مدعی شد در صورت تحویل پروژه به شرکت عمران شهر جدید سهند بزرگراه تبریز _ سهند را به آزاد راه تبریز _ سهند تبدیل می‌کنیم.

وی با بیان اینکه مقوله‌ی بزرگراه به داشتن 2 باند مخالف همراه با 4 خط عبوری است تصریح می‌کند: با افزایش مسیرهای عبوری از 4 خط به 6 خط ابزرگراه تبدیل به آزاد راه خواهد شد.

مظفری با بیان اینکه شرکتی تحت عنوان "شرک عمران و نگهداری آزاد راه تبریز_ سهند" تشکیل و اعضای هیئت مدیره آن مشخص شده است ادامه می‌دهد: در صورت عملی شدن تبدیل بزرگراه به آزاد راه این شرکت مسئولیت نگهداری و نیز درآمد زایی از این مسیر را عهده دار خواهد شد.

مدیر عامل شرکت عمران شهر جدید سهند در پاسخ به نگرانی آناج مبنی بر احتمال تکرار مشکلات گریبانگیر قبلی از جمله کمبود اعتبار و نیز تاخیر در تکمیل پروژه، بیان می‌دارد: منابع مالی در قالب نقدی و نیز تهاتر زمین در شهر جدید سهند پیش بینی شده است و در صورت تحویل پروژه حداکثر ظرف 1 سال آزاد تبریز- سهند را به بهره برداری می‌رسانیم.

اگر از پس تمام این حدس و گمان ها بگذریم به واقعیت مسیر ناقص و خاکی می‌رسیم که هنوزهم تکمیل و افتتاح آن در سایه‌ای از ابهام قرار دارد.

اگرچه در نگاه اول تبدیل بزرگراه به آزاد راه فرق چندانی در اذهان عمومی ایجاد نمی‌کند اما امیدواریم انتظار 8 ساله برای افتتاح این طرح به پایان رسیده و این یادگار دولت قبلی تا پایان کار دولت فعلی به سرانجام برسد.