پس از ۳۲ سال یک اظهار نظر کافی بود تا داغ کربلای ۴ تازه شود؛ بیش از هزار نفر بر اساس آمار اعلام شده در این عملیات شهید و قریب به ۳۹۰۰ نفر مفقودالاثر و همچنین ۱۱ هزار رزمنده مجروح شدند –البته نیمی از آنان به صورت سرپایی و در درمانگاههای صحرایی جبهه به روایت مرحوم هاشمی رفسنجانی درمان شدند- که ۱۷۵ شهید غواص زنده به گور شده تنها بخشی از آن است؛ عملیاتی که قرار بود ۵ دیماه ۶۵ معبری از اروندرود برای تسلط بر بصره باشد ولی یکی از بزرگترین تلفات جنگی را برای ایران رقم زد و در همان ساعات اولیه با دستور فرماندهان عملیات متوقف شد. این عملیات یکی از موضوعات چالشی جنگ تحمیلی به شمار میرود و طی سالیان گذشته بارها و بارها در صدر اخبار قرار گرفته است. کشف پیکر غواصان دست بسته و قبلتر از آن اظهارات مرحوم هاشمی درباره چرایی انجام عملیات کربلای ۴ و البته دعوت محسن رضایی از فرماندهان و مقامات کشور در دوران جنگ برای توضیح درباره اتفاقات آن دوره از جمله اتفاقاتی بودهاند که طی یک دهه اخیر باعث شده تا این عملیات همچنان مورد توجه رسانهها و اذهان عمومی باشد.
توییت جنجالی
حالا محسن رضایی از فرماندهان سپاه در جنگ تحمیلی بعد از ۳۲ سال از انجام این عملیات توییت کرده و نوشته است که «در عملیات کربلای چهار به دشمن وانمود کردیم که عملیات سالانه ما تنها همین بوده است. ده روز بعد در همان نقطه و در زمانی که نیروهای ارتش بعثی به مرخصی رفته بودند، عملیات کربلای پنج را انجام دادیم. عملیات کربلای چهار برای فریب دشمن انجام شد. اگر تحلیلگر تاریخی در فهم آن فریب بخورد، پس وای به حال نوشتههای او.»
کربلای ۴ عملیات فریب نبود
حسین دهباشی در واکنش به توئیت جنجالی محسن رضایی نوشت:
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در توئیتی به حواشی درباره عملیات کربلای۴ واکنش نشان داد.
سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، در واکنش به حواشی این روزها درباره عملیات کربلای4 در صفحه توئیتر خود نوشت: دفاع مقدس فراز و فرود داشت، اما به دور و بر بنگریم، صدام و حزب بعث ساقط شد، دولت عراق و شامات داعش به تاریخ پیوست. تکفیریها در سوریه ناکام ماندند و سفارتخانههای حامیان در رقابت بازگشاییاند و... در اوج عزت منطقهای دستاورد هشتساله دفاع را به حراج نسپریم.
یک فرد خبیث کربلای ۴ را لو داد
در این میان نیز شاید روایت سردار سیدیحیی رحیم صفوی یکی از فرماندهان سپاه در سال ۹۳ جلوه دقیقتری از موضوع داشته باشد. روایتی که سردار صفوی نقل میکند بیشتر حکایت از جنبه «لو رفتن» عملیات دارد. او گفته بود که « پس از چند ماه کار و برنامهریزی، اجرای عملیاتی با نام کربلای ۴ به دلیل لو رفتن توسط فرد خبیثی که بعدها پناه شد، با شکست مواجه شد.»
به گفته او، «برای این عملیات ۳۰ هزار پاسدار رسمی به جنوب اعزام شده بودند. عملیات کربلای ۴ در همان نیم روز مجبور به توقف شد. زیرا بررسی ما در همان چند ساعت شروع عملیات نشان داد که نیروهای عراقی به تمام محورهای مورد نظر عملیاتی ما آگاهی کاملی داشتند. »
نمیتوان واقعیتها را تغییر داد
محسن حسینیپویا عضو شورای شهر مشهد و یکی از غواصان حاضر در این عملیات هم اما موضعگیری متفاوتی نسبت به این ماجرا ابراز کرده و خطاب به محسن رضایی گفته است که « کربلای ۴ یک عملیات کامل محسوب می شد که نهایتا با شکست مواجه شد؛ باید این واقعیت را قبول کرد نه اینکه واقعیت را با ادعای جدیدی تغییر دهیم.»
به گفته او، آنچه جای آن در جنگ خالی بود، مسئولیت پذیری است. در همه جنگهای دنیا فرماندهان باید یکسری مسئولیتپذیری داشته باشند و هنگامی که برخلاف مقررات نظامی و مصالح تصمیمی بگیرند، باید در مرجعی پاسخگو باشند. باید به این مساله در جنگ تحمیلی بیشتر توجه میشد. عذرخواهی محسن اسماعیلی عضو شورای نگهبان درباره تحلیلها و مباحثی که اخیرا درباره «کربلای ۴» مطرح شده از خانواده شهدا و ایثارگران عذرخواهی کرده که در نوع خود جالب بوده است.