«ماریا زاخاروا» سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه روز پنجشنبه درخصوص نتیجهبخش بودن مذاکرات هستهای در وین ابراز امیدواری کرد.
زاخاروا در نشست خبری هفتگی گفت: «امیدواریم مذاکرات وین که روز پنجشنبه از سر گرفته شده است، نتیجهبخش باشد».
او در ادامه گفت: «مسکو از تهران و واشنگتن میخواهد در جریان مذاکرات وین برای احیای برجام، گامهای خود را هماهنگ کنند».
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه افزود: «روسیه راه دیگری به غیر از تسریع رایزنیها و اتکا به تجربیات و نتایج دورهای قبلی مذاکرات نمیبیند».
زاخاروا تأکید کرد: «تلاش روسیه برای احیای برجام به سود طرف خاصی نیست بلکه به این دلیل است که فرض ما این است که این مکانیسم اصولاً به شکلی متعادل بر اساس منافع همه طرفها بنا شده است».
این مقام روس گفت: «میدانید که دولت قبلی آمریکا بود که بهصورت یکجانبه از این توافق خارج شد. بنابراین بازگرداندن واشنگتن به اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت جای بحث ندارد. برای تمام تخلفات ایالات متحده آمریکا باید جبران خسارت صورت گیرد».
او در ادامه گفت: «امیدواریم ایران نیز تعهداتی را که در پی خروج آمریکا از برجام تعلیق کرده، از سر گیرد. امیدواریم که تحرک پویای تهران و واشنگتن موجب ثبات در وضعیت توافق هستهای شود».
ادامه دور جدید مذاکرات وین برای رفع تحریمهای ظالمانه و یکجانبه آمریکا امروز (پنجشنبه) آغاز شده است و «علی باقری» معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران و مذاکرهکننده ارشد ایران د ر مذاکرات با گروه ۱+۴ (انگلیس، فرانسه، روسیه چین بعلاوه آلمان) تأکید کرده که ایران برای ورود به مذاکرات اراده جدی داشته و در صورت فراهم شدن زمینههای لازم، هیچ مانعی برای توافق نمیبیند.
«انریکه مورا» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ کننده کمیسیون مشترک برجام در پایان جلسه کمیسیون مشترک برجام تأکید کرد که تمامی طرفهای مذاکرهکننده تأیید کردند که تا زمان حصول توافق به مذاکرات ادامه میدهند.
«میخائیل اولیانوف» نماینده دائم روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین نیز در پیامی که در صفحه توییتر خود منتشر کرد، در خصوص جلسه امروز (پنجشنبه) کمیسیون مشترک برجام نوشت: «نشست کمیسیون مشترک به اتمام رسید. نسبتاً کوتاه و سازنده بود. شرکتکنندگان شاهد شماری اشتراکات مهم در مواضع خود بودند که شامل ارتباط با لزوم نهایی کردن موفقیتآمیز و هرچه سریعتر مذاکرات وین درباره احیای برجام میشد».
جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۱۵ به توافقی با کشورهای موسوم به گروه ۱+۵ برای حل و فصل تنشها بر سر برنامه هستهای خود دست پیدا کرد. علیرغم اذعان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به پایبندی ایران به تمامی تعهداتش، دولت آمریکا در اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ مدعی تخلف تهران از این توافق شده به صورت یکجانبه از آن خارج شد.
کشورهای اروپایی که پس از توافق برجام نیز کارشکنیهای خود در قبال ایران را ادامه داده بودند، در ظاهر مدعی شدند با وجود خروج آمریکا از این توافق، در آن باقی خواهند ماند اما در عمل به کارزار «فشار حداکثری» دولت آمریکا پیوستند.
جمهوری اسلامی ایران تا یک سال بعد از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده میدادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران میکنند فرصت دهد برای تحقق این وعده تلاش کنند.
بعد از گذشت یک سال از خروج آمریکا از برجام، تهران اعلام کرد با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعدههایشان عمل نکردهاند در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش خواهد داد. کاهش تعهدات ایران ذیل مفاد توافق هستهای برجام صورت میگرفت.
جمهوری اسلامی ایران، بعد از برداشتن ۵ گام برای کاهش تعهدات، سرانجام ۱۵ دیماه ۱۳۹۸ اعلام کرد دیگر با هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنی سازی، درصد غنی سازی، میزان مواد غنی شده، و تحقیق و توسعه) مواجه نیست.
اکنون با تغییر دولت در آمریکا، واشنگتن مدعی شده که قصد دارد از طریق مذاکرات جاری در شهر وین، به توافق برجام بازگردد اما به گفته «علی باقری» معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران، سیاست فشار حداکثری علیه ایران کماکان ادامه دارد.