بررسی روند معاملات مسکن پایتخت طی 5 ماه نخست امسال گویای این واقعیت است که روند افزایشی 266.8 درصد اردیبهشت ماه 97 نسبت به ماه پیش از آن (فروردین 97) از خرداد ماه و بهدنبال افزایش با شیب تند قیمتها روند کاهشی به خود گرفت.
در اولین ماه امسال کل مبایعهنامههای ثبتشده در سامانه املاک و مستغلات برای تهران 4562 فقره بوده که بخشی از این آمار با توجه به تعطیلات فروردین امری طبیعی بوده است. اما در ادامه بخشی از پیشبینی برخی مسئولان وزارت راه و شهرسازی برای بازار مسکن در سال 97 درست از آب در نیامد. وزیر راه و شهرسازی اوایل فروردین ماه امسال دراینباره به تسنیم، گفته بود: «بهنظرم بازار ارز و طلا همچنان نسبت به بازار مسکن جذابیت بیشتری در سال جدید خواهند داشت».
آخوندی این را هم افزود که حباب قیمت مسکن طی 5 سال گذشته خالی شده است.
افزایش مشهود قیمتها طی ماههای اردیبهشت و خرداد امسال شرایطی را بهوجود آورد تا با کاهش شدید قدرت خرید مردم، تعداد قراردادهای خرید و فروش مسکن با شیب تندی روند کاهشی در پیش بگیرد، به این ترتیب در خرداد 97 تعداد مبایعهنامهها با کاهش 21.9درصدی به 13 هزار و 61 فقره رسید. در ماه بعدی نیز روند کاهشی ادامه داشت، در اولین ماه تابستان 11 هزار و 757 فقره مبایعهنامه در سامانه املاک و مستغلات برای مناطق 22گانه تهران ثبت شد که حاکی از کاهش 9.9درصدی بود.
در نهایت طی مردادماه امسال تعداد مبایعهنامهها به 11154 فقره کاهش یافت؛ یعنی 5.1 درصد کاهش نسبت به تیرماه و 29.8 درصد کاهش نسبت به ماه مشابه سال گذشته.
روند افزایشی قیمت مسکن طی ماههای اخیر بهشدت روی قدرت خرید مردم تأثیر گذاشته و باعث شده تا بخش زیادی از متقاضیان نتوانند حضور مؤثری در بازار مسکن داشته باشند. از سوی دیگر برنامههای وزارت راه و شهرسازی برای افزایش قدرت خرید مردم که حدود 5 ماه پیش وزیر راه و شهرسازی وعده آن را داده بود هنوز عملیاتی نشده است. آخوندی گفته بود بهدنبال افزایش سقف وام مسکن به 200 میلیون تومان است؛ برنامهای که اگر هم عملیاتی شود تأثیر آنچنانی بر افزایش قدرت خرید نخواهد داشت.
اینگونه بهنظر میرسد همه عوامل دست به دست هم دادهاند تا رکود مدت کوتاهی، سلام زودهنگامی به بازار مسکن کند و بهنظر نمیرسد با توجه به شرایط اقتصادی کشور تا سالها خبری از بازگشت رونق به این بازار باشد.