توقف صادرات برق در ساعات اوج مصرف

در اوایل سال ۸۰ که استفاده از برق رشد فزاینده ای  داشت و مصرف از تولید پیشی گرفت، سیستم‌های توزیع برق دچار فروپاشی و قطع سراسری شد که با تلاش‌های صورت گرفته پس از ۲۴ ساعت وضعیت شبکه به حالت عادی بازگشت.

با شروع فصل گرما میزان استفاده از برق به دلیل استفاده از سیستم‌های سرمایشی رشد چشمگیری دارد. در هفته گذشته مصرف برق با رسیدن به مرز ۵۷ هزار مگاوات ، وضعیت برق بحرانی اعلام شد.

حال با گذشت  حدود ۲۰ سال ،صنعت برق کشور در بزنگاهی مهم قرار گرفته است و درصورت عدم صرفه جویی مشترکان می‌توان پیش بینی کرد که شبکه توزیع برق با اختلا ل شدیدی مواجه خواهد شود.

مشترکان پر مصرف برق زیر ذربین مجلس

حسن بهرام نماینده مردم همدان و عضو کمسیون انرژی با اشاره به شرایط نامطلوب برق در کشور اظهار کرد: نیروگاه‌های حرارتی و برقابی دو منبع عمده تامین برق در کشور هستند که به دلیل کاهش تولید برقابی، خاموشی‌های گسترده‌ای در شبکه برق کشور ایجاد شده است.

این عضو کمسیون انرژی با اشاره به نقش مردم در عبور از خاموشی‌های بیان کرد:صرفه جویی مردم و استفاده بهینه از انرژی باعث کاهش خاموشی و ایجاد فرصت برابر برای استفاده از سایر مشترکان در سرتاسر کشور می‌شود.

نماینده مردم همدان با اشاره به عقب ماندن وزارت نیرو از برنامه ششم توسعه برای تولید انرژی نو در کشور، تصریح کرد: مطابق با برنامه ششم توسعه، وزرات نیرو باید در پایان این چشم انداز، ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر را تا ۵ هزار مگاوات افزایش دهد که شواهد نشان از عقب افتادگی اجرای این برنامه دارد.

وی با هشدار به مصرف کنندگان بی رویه برق تاکید کرد: جلسات خوبی با حضور وزیر نیرو و کارشناسان فعال این حوزه تشکیل شده و جریمه‌هایی مانند قطع اشتراک و افزایش قیمت برق  برای مشترکان پرمصرف در نظر گرفته شده است که امیدواریم با تصویب این طرح گام جدی در مدیریت مصرف برق کشور برداشته شود.

به گفته وی؛ اولویت تامین برق با مشترکان داخلی است و در صورت مازاد تولید و در زمان‌های خارج از پیک مصرف صادرات برق صورت می‌گیرد.

بهرام عدم پرداخت مطالبات انرژ‌های نو به وزرات نیرو را بهانه مناسبی برای عدم توسعه نیروگاه برق ندانست و افزود: نارسایی‌های مربوز به پرداخت مطالبات وزرات نیرو و سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر از قبوض مردم، دلیل کافی برای کاهش سرمایه گذاری در این حوزه نیست و باید مطابق برنامه، ظرفیت تولید برق در کشور افزایش می‌یافت.

نیروگاه تجدیدپذیر میان بر تولید برق در کشور 

سیدمحمد سبط احمدی کارشناس انرژی‌های تجدیدپذیر با اشاره به ظرفیت تولید برقابی در کشور اظهار کرد: ظرفیت بزرگی از انرژی برقابی بدون توجه به اقلیم خشک در کشور از سال‌های گذشته احداث شده است که به دلیل کمبود منابع آبی با ظرفیت پایین تولید برق می‌کند.

این کارشناس انرژی با اشاره به نقش دولت‌ها در توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر تصریح کرد:به دلیل نو بودن انرژی‌های تجدیدپذیر دولت باید برای افزایش اطمینان سرمایه گذاران خود در این حوزه ورود کند و با نشان دادن سوددهی این حوزه زمینه را برای فعالیت بخش خصوصی  فراهم کند.

وی ادامه داد:قطعی‌های گسترده برق در کشور به دلیل کمبود ۷ هزار مگاواتی برق در شبکه توزیع است که در صورت احداث نیروگاه‌های خورشیدی این مشکل قابل حل است.

این فعال حوزه انرژی با اشاره به ظرفیت ایران در تولید انرژی‌های تجدیدپذیر ابراز کرد:نیروگاه‌های بادی و خورشیدی در تابستان به دلیل شرایط اقلیمی، بیشترین بازدهی را دارند که این تقارن با پیک مصرف در تابستان می‌تواند مشکلات بسیاری را حل کند.

وی با اشاره به کاهش استفاده از سوخت‌های فسیلی در اروپا اذعان کرد:با افزایش استفاده از انرژی‌های نو در اروپا میزان مصرف سوخت‌های فسیلی کاهش داشته است که اثرات آن را می‌توان درپایین آمدن قیمت نفت و گاز مشاهده کرد.

احمدی با اشاره به علاقمندی کشور‌های اروپا برای سرمایه گذاری در بخش انرژی نو ایران ،اظهار کرد: برای احداث ۱۵ هزار مگاوات نیروگاه بادی و خورشیدی نیاز به ۱۵ میلیارد دلار است و به دلیل بکر بودن فعالیت‌های مربوط به انرژی‌های تجدیدپذیر در کشور، بسیاری از شرکت‌های اروپایی از طریق فایناس و لیزینگ برای سرمایه گذاری در این حوزه اعلام آمادگی کردند که می‌تواند بار سنگینی را از دوش بودجه کشور بردارد.

وی با اشاره به هزینه بالا و زمان بَر بودن ساخت نیروگاه حرارتی در کشور، تصریح کرد: نیروگاه حرارتی و هسته‌ای به ترتیب بین ۵ و ۱۵ سال  سرمایه گذاری کلان نیاز دارد در حالی که نیروگاه‌های تجدیدپذیر به مراتب به سرمایه گذاری کمتری نیاز دارد.

به گفته وی؛ ۱۲۰ مگاوات ظرفیت بادی و ۱۵ مگاوات ظرفیت خورشیدی در کشور احداث شده است.

احمدی با اشاره به صادرات برق کشور تصریح کرد: بدلیل اختلاف ساعت میان همسایگان غربی و شرقی در کشور ،می‌توان با صادرات برق در زمان کم مصرف و واردات برق در زمان پیک مصرف ،تبادل انرژی خوبی انجام داد.

وی با بیان اینکه روسیه می‌تواند مهمترین شریک برقی ما  باشد، بیان کرد:پیک مصرف برق در ایران و روسیه به ترتیب در تابستان و زمستان است بنابراین  می‌توان با تبادل انرژی ، وضعیت شبکه برق کشور را بهبود بخشید.

توسعه نیروگاه‌های حرارتی در دولت نهم و دهم اُفت محسوسی داشته است

حمید صالحی نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی تهران درباره چالش های  صنعت برق  کشور، اظهار کرد:بزرگترین مشکل صنعت برق کشور به قیمت غیر واقعی آن باز می‌گردد که باعث مصرف بی رویه این انرژی نیز شده است.

نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی تهران با اشاره به وضعیت سرمایه گذاری در صنعت برق تصریح کرد:در دولت هفتم و هشتم روند توسعه برق در کشور سرعت مناسبی داشت به طوری که  ۴۲ هزار مگاوات نیروگاه نصب شد و ۱۷ هزار مگاوات قرارداد در حال اجرا با ۷۰ درصد پیشرفت به ثبت رسید ، در حالی که با روی کار آمدن دولت نهم و دهم، ۶۵ هزار مگاوات نیروگاه به همراه ۵ هزار مگاوات قرارداد در حال اجرا تحویل داده شد که این امر نشان از کاهش سرمایه گذاری در این دوره دارد.

 

به گفته وی؛ خاموشی‌های برق در سال آینده نیز ادامه دارد، به دلیل اینکه احداث نیروگاه برق فرایندی زمانبر است و باید از سال‌های گذشته سرمایه گذاری صورت می‌گرفت.

صالحی با اشاره کاهش بارش در کشور بیان کرد:به دلیل کاهش بارش حجم مخازن سد‌های کشور پایین آمده است وبا تاثیر منفی بر انرژی برقابی، تولید را ۵۰ درصد کاهش داده است.

نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی تهران با اشاره به تسریع در ساخت پروژه‌های نیمه تمام صنعت برق بیان کرد: برخی از نیروگاه‌های برق در ساخت پیشرفتی بالای ۹۵ درصد دارند و باید با استفاده از بودجه عمرانی این طرحها را را به پایان رساند تا برق مورد نیاز مردم تامین شود.

وی با اشاره به هزینه بالای ساخت نیروگاه برق در کشور ابراز کرد: به دلیل موقعیت جغرافیایی کشور، می‌توان با تبادل انرژی میان همسایگان شمالی و کشور‌های حوزه خلیج فارس در زمان پیک مصرف از طریق واردات، برق مورد نیاز کشور را تامین کرد.

صالحی با اشاره صادرات برق به عراق تصریح کرد: عمده صادرات برق به کشور عراق است که با توجه به پیک مصرف در تابستان صادرات به این کشور قطع شده است.

نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی تهران با اشاره به قیمت پایین برق در کشورتاکید کرد:با وجود اهمیتی که برق در زندگی مردم دارد، بررسی قبوض برق مردم با بخش‌های دیگر مانند مخابرات نشان از اجحاف به صنعت دارد و ارزان بودن آن باعث مصرف بی رویه در کشور شده است.

به گفته وی؛ میزان مصرف برق در کشور سه برابر میانگین‌ جهانی است.

صالحی با اشاره به استقبال کم بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در صنعت برق ابراز کرد: به دلیل اعلام قیمت برق از سوی دولت و عدم توانایی سرمایه گذار برای فروش آن به قیمت مطلوب خود، بسیاری از سرمایه گذاری در این حوزه خوداری می‌کنند و توسعه در این صنعت با کندی پیش می‌رود.

نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی تهران با اشاره به کمبود منابع مالی وزارت نیرو بیان کرد: درآمد‌های وزرات نیرو از قبوض مردم طی چند ساله گذشته توسط سازمان برنامه و بودجه صرف هزینه‌های بخش‌های دیگر شده است در حالی که می‌توانست به توسعه نیروگاه ها و افزایش ظرفیت برق در کشور کمک اساسی کند.

وی با اشاره به طرح دولت برای تغییر ساعات اداری بیان کرد: تغییر ساعات اداری کشور در کاهش پیک مصرف برق موثر بوده است و تاثیر بسزایی در کاهش مصرف برق داشته است.

صالحی در پایان گفت: واقعی شدن قیمت برق باید به تدریج صورت پذیرید تا این صنعت بتواند با منابع حاصل از آن طی سال‌های آینده ظرفیت تولید نیروگاه‌های برق را توسعه دهد.