از اوایل مردادماه امسال بود که شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی طی جلساتی به شرکتهای هواپیمایی اعلام کرد: از ابتدای شهریورماه امسال، ارائه سوخت به هواپیماها نقدی خواهد بود و پول سوخت نقداً پای پرواز از طریق دستگاه عابربانک و کارتخوان دریافت میشود.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران (سجادی) در اینباره گفت بود: مدیران شرکتهای هواپیمایی باید با تهیه و تأمین کارتهای بانکی معتبر که به طور اختصاصی برای همین منظور طراحی و آماده شده است، نسبت به دریافت سوخت اقدام کنند.
روز یکم شهریورماه امسال بود که شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی وعده خود را محقق و اعلام کرد از روز مذکور، ارائه سوخت به هواپیماها فقط در قبال دریافت پول و نقدی انجام میشود و هر هواپیمایی که قصد سوختگیری دارد، باید همان موقع پول سوخت را نقداً و از طریق کارت عابربانک پرداخت کند.
حتی شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی برای این سیستم، دستگاه کارتخوان (POS) سیار هم در نظر گرفته بود که ایرلاینها پای پرواز هم امکان پرداخت پول سوخت را از طریق کارت عابر بانک داشته باشند.
روز اول اجرای این طرح که ظاهراً در 7 فرودگاه کشور عملیاتی شده بود و قرار بود تا پایان شهریورماه در همه فرودگاهها عملیاتی شود، به دلیل عدم هماهنگی ایرلاینها، مشکلاتی رخ داد و حتی پرواز هواپیمای ایرانایر در فرودگاه لارستان به دلیل عدم ارائه سوخت دچار تأخیر شد و مسافران با مشکل مواجه شدند.
از سوی دیگر شرکتهای هواپیمایی هم تمایلی به اجرای این سیستم نداشتند، ایرلاینها معتقد بودند،این روش دریافت پول سوخت هواپیما منطقی نیست و در هیچ جای دنیا مصداق ندارد.
بنا به گفته دبیر انجمن شرکتهای هواپیمایی، این موضوع هم مشکلات حقوقی برای ایرلاینها دارد و هم مشکلات اجرایی و عملیاتی در فرودگاه کشور ایجاد میکند.
مقصد اسعدی سامانی با اشاره به پرداخت بهموقع بهای سوختهای جاری دریافتی توسط ایرلاینها گفته بود که با توجه به هماهنگی انجام شده بین ایرلاینها و شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی از اول فروردین 1395 همه ایرلاینها بابت پرداخت پول سوخت به شرکت پخش ضمانتنامه دادند، ضمن آنکه یک ماه بعد از وصول صورتحساب، نسبت به پرداخت صورتحساب اقدام میکنند، در واقع شرکتهای هواپیمایی بدهی بابت دریافت سوخت مصرفی جاری بدهی ندارند و این روش از گذشته هم اجرا میشد؛ بدین ترتیب شرکتهای هواپیمایی هم مدیریت سوخت خود را با این روش تنظیم کردهاند، در صورتی که اگر پرداخت نرخ سوخت هواپیما به صورت نقدی و همزمان با دریافت سوخت باشد، مشکلات زیادی برای ایرلاینها ایجاد میکند.
بنا به ادعای دبیر انجمن شرکتهای هواپیمایی پول بلیت شرکتهای هواپیمایی که از طریق آژانسهای هواپیمایی وصول میشود معمولاً حدود 45 روز پس از فروخته شدن به حساب ایرلاین واریز میشود، بنابراین لازم است فرصتی برای شرکتهای هواپیمایی ایجاد شود که بتوانند درآمد فروش بلیت خود را دریافت کنند و سپس از همان محل، هزینه سوخت را بپردازند.
دبیر انجمن شرکتهای هواپیمایی این را هم گفته بود که در شرایط فعلی هم حدود یک ماه پس از دریافت صورتحساب از شرکت پالایش و پخش، شرکتها پول سوخت دریافتی خود را به طور منظم پرداخت میکنند؛ شرکتهای هواپیمایی طی 5 ماه اخیر هزینههای سوخت دریافتی خود را به موقع پرداخت کردهاند و بابت دریافت سوخت بدهی در سال جاری ندارند و این آمادگی را دارند که در مدت زمان مشخص پس از دریافت صورتحساب، پرداخت نقدی داشته باشند.
بنا به گفته اسعدی سامانی کارتی کردن پرداخت هزینه سوخت هواپیما مشکلات عدیده اجرایی برای ایرلاینها ایجاد میکند، با توجه به اینکه برخی از شرکتها هم دولتی هستند و پرداختهای آنها تابع دیوان محاسبات است و شامل اسناد اجرایی میشود؛ عملاً چنین پرداختهایی از آن منظر که مبالغ کلانی است، برای شرکتهای هواپیمایی در فرودگاهها در قالب کارت عابر بانک، مقدور نیست.
به گزارش فارس به هر حال به دلیل بروز برخی مشکلات، طرح ارائه نقدی سوخت به هواپیماها یک روز پس از اجرا، متوقف و مقرر شد فعلاً طبق روند قبلی ارائه سوخت به هواپیماها انجام شود.
اما امروز یک منبع آگاه به فارس گفت که توقف ارائه نقدی سوخت هواپیماها، تا یک ماه آینده خواهد بود و از اول مهرماه این پروژه دوباره عملیاتی میشود.
بنا به گفته وی، فعلاً در اوج سفرهای تابستانی قرار داشتیم و تقاضای سفر زیاد بود در این راستا طبق درخواست سازمان هواپیمایی و شرکتهای هواپیمایی این پروژه از سوی شرکت پالایش و پخش به مدت یک ماه متوقف شد، تا شرکتهای هواپیمایی با آمادهسازی بیشتر از ابتدای مهرماه، امکان همسوسازی فعالیتها و پروازهای خود را با این سیستم جدید داشته باشند.
وی یادآور شد: این پروژه مجدداً از ابتدای مهرماه 95 آغاز خواهد شد و ارائه سوخت فقط نقدی خواهد بود و از این پس خطی در چوبخط ایرلاینها بابت دریافت سوخت زده نمیشود.