سید مظفر روحانی روانپزشک؛ گفت: اضطراب و نگرانی موجب حرف زدن در خواب می شود.
وی با تاکید بر اینکه صحبت کردن در خواب معمولا در کودکان و افراد سالمند بیشتر دیده می شود، تصریح کرد: این پدیده بیماری نیست و مشغله های فکری و مشکلات حل نشده معمولا موجب بروز آن می شود. البته حتی در خواب افراد اسرار خود را فاش نمی کنند و مغز جلوی این روند را می گیرد که معمولا صحبت ها به صورت جملات و عبارات نامفهوم است.
روحانی با بیان اینکه شبگردی در خواب در رده سنی پایین امری طبیعی است، افزود: درصورت ابتلا به آن در افراد بالای 12 سال نیاز به بررسی بیمار توسط متخصص است، زیرا احتمال ابتلا به بیماری های تشنجی یا مغزی را افزایش می دهد، همچنین به دلیل خطر سقوط یا ایجاد آسیب به شخص خوابگرد، رعایت نکات ایمنی و لازم برای حفظ سلامت وی ضروری است.
وی اظهار کرد: کابوس و اختلال وحشت شبانه که گاه با احساس خفگی همراه است، بیماری یا علائمی از یک اختلال و جزء بیماری های خفیف اعصاب و روان محسوب می شوند که موجب احساس ناراحتی در فرد و گاه سلب آسایش دیگران می شود.
این روانپزشک تصریح کرد: گاهی کابوس های شبانه ناشی از بیماری هایی نظیر افسردگی، اسکیزوفرنی، اختلالات هذیانی، بیماری های داخلی و تشویش و نگرانی هستند که باید با مراجعه به روانپزشک به درمان آن پرداخت.
وی با تاکید بر اینکه پرخوری و روش تغذیه ای نامناسب موج اختلال و تاثیر منفی در کیفیت خواب افراد می شود، بیان کرد: پرخوری در افراد چاق با خروپف های شبانه همراه است، همچنین خروپف می تواند علامتی از یک بیماری مانند وقفه تنفسی در خواب (آپنه خواب) باشد که درصورت افزایش میزان و طول مدت آن بسیار خطرناک و نیازمند به درمان روانپزشکی است.
روحانی در خصوص رعایت نکات بهداشت خواب عنوان کرد: خوابیدن در تاریکی کامل یا استفاده از چراغ های با نور ملایم برای ترشح بهتر هورمون های مغز، حفظ نظم در ساعت خواب، ایجاد محیط آرام، ساده، خلوت و نبود وسایل اضافه مانند تلوزیون در اتاق خواب، خوابیدن 3تا 4 ساعت پس از صرف غذا، نداشتن تحریکات بینایی مانند تلویزیون نیم ساعت تا یک ساعت قبل از آن، همچنین خواندن کتاب و گوش کردن به موسیقی ملایم موجب داشتن خواب راحت می شود و بهترین خواب در تاریکی کامل است تا هورمون های لازم در تاریکی ترشح شوند.
این روانپزشک درخصوص استفاده از داروهای خواب آور بیان کرد: بهترین دارو برای داشتن خواب راحت استفاده از دارو های خفیف با تجویز پزشک متخصص است، همچنین استفاده از داروهای خواب آور گیاهی به دلیل مضرات کم توصیه می شود.