
مقامات عمانی اعلام کردند که از میانجیگری در نشست رم خرسند هستند. به گفته یک منبع، احتمال دارد مذاکرات در سفارت عمان یا اقامتگاه سفیر این کشور در رم برگزار شود.
به«لورا روزن» خبرنگار آمریکایی در تحلیلی به بررسی چشم انداز مذاکرات ایران و آمریکا پرداخته است که در ادامه آمده است.
ترامپ روز پنجشنبه گفت: «فکر میکنم ایران میخواهد گفتوگو کند. اگر این کار را بکند، برایشان خیلی خوب خواهد بود و من دوست دارم ایران در آینده شکوفا شود.»
رئیسجمهور ترامپ گفت که ترجیح میدهد با ایران به توافق هستهای برسد تا اینکه مجبور به اقدام نظامی شود.
مذاکرات این آخر هفته (میلادی) در رم با میانجیگری وزیر امور خارجه عمان برگزار خواهد شد، همانطور که نشست قبلی هفته گذشته در پایتخت عمان، مسقط، میزبانی شده بود.
ترامپ روز پنجشنبه در کاخ سفید و در جریان دیدار با نخستوزیر ایتالیا، جورجیا ملونی، به خبرنگاران گفت: «من برای این کار عجلهای ندارم، چون فکر میکنم ایران فرصت دارد که کشوری بزرگ شود و بدون مرگ و خشونت، با شادی زندگی کند.»
او افزود: «دوست دارم چنین چیزی را ببینم. این گزینه اول من است. اگر گزینه دومی وجود داشته باشد، فکر میکنم برای ایران بسیار بد خواهد بود؛ و فکر میکنم ایران مایل به گفتگوست.»
او گفت: «اگر ایران وارد گفتوگو شود، این برایشان بسیار خوب خواهد بود و من دوست دارم ایران در آینده شکوفا شود.»
در مورد شرایط ایالات متحده برای یک توافق هستهای قابل قبول با ایران، ترامپ گفت که خط قرمز اصلی او این است که ایران نباید به سلاح هستهای دست پیدا کند.
او گفت: «تمام چیزی که ما میگوییم این است که شما نمیتوانید سلاح هستهای داشته باشید. خیلی ساده است.»
مقامهای ایرانی نسبت به اظهارات گاه متناقض مقامهای مختلف دولت ترامپ درباره اینکه چه شرایطی از نظر آمریکا برای توافق جدید قابل قبول است، با احتیاط واکنش نشان دادهاند. ترامپ در سال ۲۰۱۸ از توافق هستهای سال ۲۰۱۶ خارج شد، توافقی که ایران تا آن زمان به آن پایبند بود.
در پاسخ به این سؤال که آیا دولت ترامپ توافقی را خواهد پذیرفت که به ایران اجازه دهد برای مقاصد انرژی، غنیسازی سطح پایین را ادامه دهد یا بر شرایط حداکثریای پافشاری خواهد کرد که تهران بهاحتمال زیاد آن را نخواهد پذیرفت، وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که حاضر نیست مذاکرات را بهصورت علنی انجام دهد.
تامِی بروس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در نشست خبری روز پنجشنبه به خبرنگاران گفت: «میدانم که سؤال مهمی است، اما اگر قرار بود در تلویزیون مذاکره کنیم، نیازی نبود که شنبه به رم برویم... ماهیت این مذاکرات اینگونه نیست.»
بروس افزود: «خط قرمز روشن این است که ایران نباید به سلاح هستهای دست پیدا کند. این خط قرمز ماست و این موضوع در فضایی خصوصی میان کسانی که مأمور انجام این گفتوگو هستند، بررسی خواهد شد.»
همانطور که در نشست اولیه که شنبه گذشته در مسقط برگزار شد، واشنگتن در مذاکرات رم نیز توسط استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ، نمایندگی خواهد شد و ایران نیز با حضور عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه، در این گفتوگوها شرکت خواهد کرد.
مقامات عمانی اعلام کردند که از میانجیگری در نشست رم خرسند هستند. به گفته یک منبع، احتمال دارد مذاکرات در سفارت عمان یا اقامتگاه سفیر این کشور در رم برگزار شود.
وزارت خارجه عمان امروز اعلام کرد: «هدف از این مذاکرات، پیشبرد بیشتر روند دستیابی به توافقی عادلانه، الزامآور و پایدار است. عمان از اینکه تسهیلکننده و میانجی این نشست در رم است، خرسند است؛ شهری که به دلایل لجستیکی بهعنوان محل برگزاری انتخاب شده است.
پیش از نشست رم، عباس عراقچی روز چهارشنبه در تهران با رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA)، دیدار کرد و روز پنجشنبه نیز در مسکو با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، ملاقات داشت.
عراقچی در توییتی درباره دیدارش با رئیس آژانس نوشت: «در ماههای پیشرو، آژانس میتواند نقش حیاتیای در حلوفصل مسالمتآمیز پرونده هستهای ایران ایفا کند.»
او در ادامه توییت خود نوشت: «در حالی که جمعی از کارشکنان گرد آمدهاند تا مذاکرات کنونی را به شکست بکشانند، ما نیازمند یک مدیرکل صلح هستیم.» به نظر میرسد این زبان، نوعی بازتاب واژگان و رویکردی است که ممکن است برای ترامپ و ویتکاف نیز جذاب باشد.
روز پنجشنیه و در میانهی رفتوآمدهای دیپلماتیک، وزیر دفاع عربستان در سفری بسیار نادر وارد تهران شد و با رهبر معظم انقلاب، آیتالله خامنهای، و سایر مقامات ایرانی دیدار کرد. شاهزاده خالد بن سلمان، وزیر دفاع عربستان که فرزند پادشاه این کشور و برادر ولیعهد محمد بن سلمان است، اعلام کرد که پیامی از سوی رهبری عربستان به آیتالله خامنهای رسانده است.
کارشناس مسائل سعودی، علی شِهَابی، در گفتوگو با فایننشال تایمز درباره این سفر گفت: «عربستان آشکارا در حال ارسال این پیام به تهران است که به هیچوجه بهعنوان مجرایی برای حمله به ایران عمل نخواهد کرد. این کشور از تلاشهای ترامپ برای یافتن راهحل دیپلماتیک در بحران هستهای حمایت میکند و خواهان جنگ نیست.»
انتظار میرود ترامپ ماه آینده به عربستان سعودی سفر کند.
برخی منابع اعلام کردهاند که سعودیها علاقهمند هستند بررسی کنند آیا میتوانند زمینهساز نوعی دیدار در سطح عالی میان ایالات متحده و ایران در زمان حضور ترامپ در عربستان باشند یا خیر. با این حال، گفته میشود که ایران تا این لحظه در این زمینه تمایل زیادی از خود نشان نداده است.
علی واعظ، مدیر برنامه ایران در گروه بحران (International Crisis Group)، گفته است: «برگزاری یک دیدار در سطح ریاستجمهوری میتواند باعث شود ترامپ به روند دیپلماسی بیشتر پایبند شود و از یک فرایند مذاکراتی پیچیده حمایت کند.
علی واعظ در گفتوگویی اظهار داشت: «استدلال من این بوده که بهجای انجام گامهای کوچک و متقابل یا اقدامات اعتمادساز، یا بررسی توافق موقت در ادامه راه و سپس رسیدن به یک توافق جامع که شاید در نهایت به دیدار در سطح ریاستجمهوری منجر شود، بهتر است از همان ابتدا دیدار در سطح ریاستجمهوری برگزار شود. چون وقتی ترامپ شخصاً درگیر روند شود، این روند تا حدی در برابر [کارشکنان] محافظت میشود.»
به گزارش دیپلماتیک، برخی مقامات ایرانی یکی از نکات مثبتی که ممکن است در توافق با دولت ترامپ وجود داشته باشد را این میدانند که اگر ترامپ توافقی انجام دهد، احتمال اجرای آن بیشتر خواهد بود، چرا که بهدلیل نفوذش بر اعضای جمهوریخواه کنگره، بهتر میتواند آن را پیش ببرد.