«ظاهراً ایران سامانه های موشکی دفاع هوایی فتح۳۶۰ و آرمان را به روسیه ارسال کرده است»؛ این تازهترین ادعایی است که طی روزهای اخیر درباره همکاریهای دفاعی – امنیتی ایران و روسیه، ازسوی برخی رسانههای غربی مطرح شدهاست.
بهدنبال انتشار این خبر بههمراه برخی عکسها که ادعا میشد از کاروان تسلیحات ارسالی ایران به روسیه از طریق بندر انزلی و دریایخزر گرفته شدهاست، پایگاه تحلیلی «گلوبال دفنس نیوز» به این موضوع پرداخت و ادعا کرد این محموله، شامل سامانههای پدافند هوایی «فتح۳۶۰» و «آرمان» است که هر دو میتوانند قابلیتهای نظامی روسیه را در درگیریهای جاری در اوکراین بهصورت قابل توجهی ارتقا دهند.
ماجرا از کجا آغاز شد؟
دور تازه ادعاها درباره ارسال تسلیحات ایرانی به روسیه را یک اکانت اوکراینی در شبکه اجتماعی «ایکس» کلید زد و با انتشار عکسهایی مبهم و به نقل از «منابع ایرانی»، مدعی شد در روزهای اخیر کاروانی در بندرانزلی مشاهده شده که گمان میرود سامانههای پدافندی پیشرفته را از طریق دریایخزر به روسیه منتقل میکنند.
این اکانت در ادامه ادعا کرده بود این محمولهها شامل سامانههای پدافندی «فتح۳۶۰» و «آرمان» است که میتواند تحولات میدانی عرصه نبرد را به نفع روسیه تغییر دهد.
این اما نخستینبار نیست که رسانههای غربی ادعاهایی را درباره ارسال تسلیحات ایرانی برای روسیه مطرح میکنند؛ موضوعی که طی سالهای اخیر بهعنوان حربهای در دست دولتهای غربی برای اعمال تحریمهای اقتصادی و فشارهای سیاسی علیه ایران مطرح بوده است.
در روزهای میانی شهریورماه بود که برخی رسانههای غربی با استناد به برخی تصاویر ماهوارهای، ادعا کردند این تصاویر نشاندهنده یک کشتی باری روسی مظنون به حمل موشکهای بالستیک ایران است.
اسکاینیوز در گزارشی به این موضوع پرداخت و نوشت «این عکسها که از «بندر اولیا» در «آستراخان» روسیه گرفته شدهاند، کشتی باری «پورت اولیا ۳» را نشان میدهند که تنها ۶روز قبل از آن در «بندر امیرآباد ایران» پهلو گرفته بود». دراین گزارش باز هم به نقل از «یک منبع اوکراینی»، ادعا شده بود که این کشتی «حدود ۲۲۰موشک بالستیک کوتاهبرد «فتح ۳۶۰» را از طریق دریای خزر به روسیه ارسال کردهاست تا برای جنگ در اوکراین مورد استفاده قرار گیرد».
تازه ترین گزارش درباره دو سامانه پدافندی ایران
طرح ادعاهای جدید درباره ارسال سامانههای پدافندی ایرانی به مقصد روسیه، سبب شد توانمندی سامانههای پدافندی ایرانی بار دیگر در کانون توجه تحلیلگران نظامی قرار گیرد. براین اساس هم بود که پایگاه تحلیلی «گلوبال دفنس نیوز» در در تازهترین گزارش خود، ضمن بررسی مناسبات رو به گسترش تهران و مسکو در حوزه نظامی و دفاعی، به بررسی ویژگیهای دو سامانه پدافندی «فتح ۳۶۰» و «آرمان» پرداخت که در ادامه به برخی محورهای آن اشاره میشود.
ویژگیهای سامانه «فتح ۳۶۰»
- این موشک بالستیک کوتاهبرد ایرانی، به دلیل استفاده بالقوه از آن در نبرد علیه اهداف زمینی و دریایی، توجه بسیاری را به خود جلب کردهاست.
- فتح ۳۶۰ از نظر عملیاتی و تطبیقپذیری، با سامانه موشکی «هیمارس» آمریکایی (سیستم موشکی با تحرک بالا) قابل مقایسه است.
- این موشک با برد گزارش شده ۱۲۰ کیلومتر و سرعت تا ۴ ماخ، مجهز به کلاهک ۱۵۰ کیلوگرمی، برای هدف قرار دادن مراکز فرماندهی، تأسیسات راداری یا زرههای دشمن بسیار موثر است.
- فتح ۳۶۰ بخشی از استراتژی گستردهتر ایران برای ارائه موشکهای دوربرد، از جمله مشتقات «فاتح ۱۱۰» به روسیه است.
- این موشک بالستیک ایرانی میتواند بهصورت قابلتوجهی تواناییهای موشکی روسیه را افزایش دهد، بهویژه در شرایطی که روسیه با مقاومت فزاینده در اوکراین و کمبود مهمات هدایتشونده دقیق مواجه است.
برگ برندهای به نام «آرمان»
- سامانه پدافندی آرمان، سامانهای کاملا متحرک است.
- سامانه آرمان مجهز به راداری است که میتواند ۲۴ هدف را در برد ۱۸۰ تا ۲۰۰ کیلومتری شناسایی کند.
- این سامانه میتواند اهداف را در برد ۱۶۰ کیلومتری رهگیری کند و در برد ۱۲۰ کیلومتری با حداکثر ارتفاع درگیری ۲۷ کیلومتری، درگیر شود.
- «آرمان» برای دفاع در برابر تهدیدهای هوایی و حملات موشکی طراحی شده است و آن را به یک دارایی بزرگ برای هر ساختار نظامی تبدیل میکند.
- این سامانه میتواند تا ۶ هدف را بهصورت همزمان درگیر کند و کارایی آن را در محیط های پرخطر افزایش دهد.
- این سامانه پدافند هوایی از پرتابگر موشک سهگانه استفاده میکند و به موشکهای عمودپرتاب «صیاد» مجهز شدهاست که با برد ۱۲۰ کیلومتر و حداکثر ارتفاع درگیری ۲۷ کیلومتر، قادرند طیف وسیعی از تهدیدهای هوایی، از جنگندهها تا موشکهای کروز را خنثی کنند.