حسن هانیزاده اظهار کرد: یکی از اشتباهات بزرگ بشار اسد که منجر به سرنگونی دولت وی شد، تحت تأثیر سیگنالهای فریبنده آمریکا و برخی کشورهای عربی خصوصا کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس قرار گرفتن بود.
وی ادامه داد: در طول سالهای گذشته بشار اسد سیاستهای پدر خود مرحوم حافظ اسد را دنبال میکرد اما از دو سال قبل به این سو، سیاستهای بشار اسد در رابطه با بحران داخلی سوریه تغییر کرد چرا که کشورهای عرب منطقه بعد از شکست گروهکهای تروریستی در سوریه سیگنالهایی به اسد ارسال کردند و اعلام کردند که حاضرند سوریه را به آغوش اتحادیه عرب بازگردانند و کمکهایی برای بازسازی این کشور دراختیار دولت سوریه قرار دهند.
کارشناس غرب آسیا تأکید کرد: بازگشت سوریه به اتحادیه عرب موجب شد بشار اسد از کشورهای محور مقاومت فاصله گرفته و به کشورهای عربی منطقه اعتماد کند؛ متأسفانه برخی از کشورهای حوزه خلیج فارس به نیابت از آمریکا و رژیم صهیونیستی در منطقه عمل میکنند؛ به نظر میرسد این سیگنالهای فریبنده موجب تضعیف نظام داخلی سوریه در پی فاصله گرفتن از کشورهای منطقه شد؛ ضمن اینکه گروهکهای تروریستی از ۲۰۱۸ در ادلب زیر نظر آمریکا، رژیم صهیونیستی و ارتش ترکیه آموزشهای نظامی و جنگهای پارتیزانی را برای کینهتوزی فراگرفتند و آماده شدند.
وی افزود: همین کشورهای عربی که به اسد قول بازسازی سوریه را میدادند، همزمان کمکهای مالی و لجستیکی هم در اختیار گروهکهای تروریستی مستقر در ادلب میرساندند ازجمله گروهک تحریرالشام که کمکهای گستردهای در طول ۸ سال اخیر دریافت کرده است.
پژوهشگر مسائل منطقه بیان کرد: متأسفانه اقدام دیگر بشار اسد که به عنوان پاشنه آشیل سوریه تلقی میشود این بود که بسیاری از ژنرالهای علوی را که به سنتها و سیاستهای حافظ اسد وفادار بودند، از چرخه فرماندهی نیروهای مسلح خارج شدند و افراد دیگری تحت فشار کشورهای عربی وارد ارتش سوریه شدند و قدرت را در دست گرفتند همین مسأله باعث شد ارتش از تحرکات گروهکهای مسلح در ادلب غافل باشند.
وی خاطرنشان کرد: مجموعه این عوامل باعث شد تا بشار اسد دست خالی بماند؛ اسد تصور میکرد از بحران خارج شده و باید به آغوش کشورهای عربی بازگردد؛ این اشتباه محاسباتی اسد موجب سقوط دولتش شد.
هانیزاده گفت: الان وضعیت گروههای مسلح که قدرت را در سوریه در دست گرفتهاند مشخص نیست احتمال دارد گروههایی مانند تحریرالشام، نورالدین زنکی، جبهه آزادیبخش ملی و ارتش آزاد که در حال حاضر به صورت پراکنده در سوریه حضور دارند در آینده دچار اختلاف و درگیری شوند و سوریه وارد جنگ طایفهای شود.
وی ادامه داد: هنوز سیاستهای تحریرالشام درباره آینده سوریه مشخص نیست در حالی که بسیاری از تحلیلگران خواهان شفافسازی درباره نحوه انتقال قدرت هستند، تحریرالشام به طور مشخص برنامهای در این خصوص از جمله برگزاری انتخابات و همهپرسی ارائه نکرده است چون اعتقادی به دموکراسی و برگزاری انتخابات ندارند که همین مسأله ممکن است به اختلافات داخلی منجر شود.
کارشناس مسائل غرب آسیا افزود: آنچه الان در سوریه سقوط دراماتیک و سریع بشار اسد را رقم زد نشان میدهد طرح خاورمیانه جدید در منطقه در حال عملیاتی شدن است و ممکن است بعد از سوریه، نوبت عراق خواهد بود چون عوامل حزب بعث عراق در اردن در حال سازماندهی هستند تا بتوانند با کمک عشایر غرب عراق وفادار به رژیم بعث این کشور، مشابه اتفاقات سوریه را در عراق رقم بزنند و شورشهایی در عراق کلید بزنند.
به گفته هانیزاده، آمریکا به دنبال پیاده کردن نیروهای پیاده کردن خود در شهرهای الحدیده و عدن یمن است تا انصارالله را خلع سلاح کند و بر تنگه بابالمندب مسلط شود؛ مجموعه این عوامل در چارچوب طرح خاورمیانه قابل توضیح است؛ رژیم صهیونیستی نیز در حال انتقال تانکهای خود از بلندیهای جولان به سمت قنیطره است که نشان میدهد قرار است کمربند امنیتی دائم از قنیطره تا درعا در سوریه ایجاد شود.