این نوشتار به منظور معرفی هات پلیت و کاربرد آن در آزمایشگاه به نگارش درآمده است. انواع مختلف این تجهیز، یکی از سرفصل هایی است که به آن می پردازیم. به نحوه کار با این دستگاه نیز اشاره ای خواهیم نمود. هنگام بهره برداری از این تجهیز آزمایشگاهی یک سری نکات بایستی رعایت گردد که به اختصار مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در پایان نیز جهت خرید محصول با کیفیت، به ارائه توضیحاتی پرداخته ایم.
هات پلیت چیست و چه کاربردی دارد؟
هات پلیت تجهیزی آزمایشگاهی است که هنگام راه اندازی آزمایشگاه در لیست تجهیزات اولیه و اصلی می باشد. از این وسیله به منظور گرم نمودن مایعات و حرارت دادن به مواد آزمایشگاهی استفاده می گردد. نام دیگر این وسیله اجاق بشقابی می باشد. در مدل های امروزی این تجهیز پرکاربرد، امکان هم زدن محلول ها هنگام حرارت دادن به آنها فراهم می باشد. جالب است بدانید علاوه بر کاربرد آزمایشگاهی دستگاه مذکور، امکان استفاده عمومی نیز از آن وجود دارد. در مکان هایی که دسترسی به اجاق امکان پذیر نیست، می توان از اجاق بشقابی استفاده نمود.
معرفی اجزای هات پلیت
صفحه این تجهیز کوچک و رومیزی می تواند از فلزی رسانا نظیر آلومینیوم ساخته شود یا جنس آن از سرامیک باشد. در نوع سرامیکی تجهیز مذکور از دو یا چند المنت جهت تولید حرارت استفاده می گردد. با قرار گرفتن ظروف آزمایشگاهی روی این تجهیز، مواد داخل آنها گرم شده و در درون یکدیگر حل می گردند.
اجزای دیگر هات پلیت شامل مواردی نظیر مقاومت الکتریکی، موتور، کنترل کننده دما و پیچ چرخش می شود. همچنین ممکن است از اشعه مادون قرمز نیز جهت تولید حرارت استفاده گردد.
نحوه استفاده از اجاق بشقابی
عمدتا به دو روش معلق سازی و سرپا کردن ورق قلع از اجاق بشقابی استفاده می نمایند. در ادامه به معرفی اجمالی این دو روش خواهیم پرداخت.
گرم کردن هات پلیت به روش معلق سازی
به منظور گرم نمودن محتویات ظروف آزمایشگاهی به صورت غیر مستقیم، از شیوه معلق سازی استفاده می گردد. در این روش اجاق بشقابی و ظروف آزمایشگاهی با یکدیگر تماس مستقیم ندارند و ظروف به صورت معلق در بالای اجاق بشقابی قرار می گیرند. شیوه کار در این روش به صورتی است که در ابتدا حرارت توسط اجاق بشقابی تولید می گردد. حرارت تولید شده سبب بالا رفتن دمای ظرف معلق بالای آن می شود و در نتیجه محتویات ظرف نیز گرم می شود. این شیوه زمانی استفاده می شود که نیازی به رسیدن دمای محتویات ظرف به دمای جوش نداریم.
گرم نمودن اجاق بشقابی به روش سرپا نمودن ورق قلع
در روش دوم جهت حرارت دادن محتویات ظروف آزمایشگاهی ابتدا ظرف بالای اجاق بشقابی قرار می گیرد.
در ادامه دور تا دور ظرف و هات پلیت با پوششی از ورق قلع احاطه می گردد. به طوری که ظرف و بخش اعظم دستگاه توسط این ورق پوشانده می شود. در نتیجه دمای محتویات ظرف به مرور افزایش پیدا می نماید.
معرفی انواع هات پلیت آزمایشگاهی
عمدتا اجاق بشقابی ها در دو نوع ساده و استیرر یا مغناطیسی تقسیم بندی می گردند. در این بخش به معرفی بیشتر انواع این تجهیز آزمایشگاهی خواهیم پرداخت.
هات پلیت های ساده
اجاق بشقابی های ساده فقط به منظور حرارت دادن نمونه مورد استفاده قرار می گیرند. این در حالی است که اجاق بشقابی های نوع مغناطیسی قابلیت های بیشتری نسبت به نوع ساده دارند. یکی از تفاوت های اجاق بشقابی نوع ساده و استیرر به قابلیت همزدن در نوع مغناطیسی مربوط می گردد.
اجاق بشقابی استیرر (همزن مغناطیسی)
یکی از کاربردی ترین انواع این تجهیز، نوع استیرر یا همزن مغناطیسی می باشد. در این تجهیز میله همزن توسط یک آهنربای موتوری قدرتمند می چرخد و محتویات موجود در ظرف آزمایشگاهی را حل می نماید. ضمنا دستگاه مذکور دارای نمایشگر دیجیتالی نیز می باشد. کاربر توسط این نمایشگر دیجیتالی قادر است دمای نمونه و سرعت همزن را مشاهده نماید. مزایای استفاده از این همزن شامل موارد ذیل می باشد: پیشگیری از شکل گرفتن نقطه داغ، پیشگیری نمودن از بالا رفتن بیش از حد حرارت در نمونه و جداسازی نمونه ها.
راهنمای انتخاب بهترین اجاق بشقابی آزمایشگاهی
انتخاب نوع مناسب اجاق بشقابی به عوامل مختلفی بستگی دارد. یکی از عوامل موثر در انتخاب تجهیز مذکور، نوع نیاز کاربر بوده و این نیاز به پارامترهایی مثل دمای کاری وابسته است.
هات پلیت های آلومینیومی
اگر دمای کاری تا حدود ۳۷۰ درجه سانتیگراد است، هات پلیت آلومینیومی گزینه مناسبی می باشند. علت انتخاب این جنس نیز رسانایی حرارتی مناسب آن می باشد و هر چه ابعاد صفحه بزرگتر باشد، یکنواختی دما نیز در آن بیشتر است. هر چه به مرکز صفحه نزدیکتر شویم، یکنواختی دما بهبود می یابد. به این علت که لبه های صفحه دارای نشت گرما می باشند. محدودیت دمایی اجاق های بشقابی آلومینیومی ۳۷۰ درجه سانتیگراد است. در دماهای بالاتر از ۴۰۰ درجه سلسیوس، آلومینیوم شروع به تغییر شکل می نماید.
هات پلیت های سرامیکی
اگر دمای کاریتان بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ درجه سلسیوس می باشد، به شما استفاده از اجاق های بشقابی سرامیکی را پیشنهاد می دهیم. جنس سرامیک در برابر مواد شیمیایی مقاومت خوبی دارد اما ممکن است در اثر ضربات مکانیکی بشکند.
هات پلیت های تیتانیومی
بهترین جنس اجاق های بشقابی برای دمای ۶۰۰ درجه سانتیگراد، تیتانیوم می باشد. این فلز مقاومت حرارتی خوبی تا دمای مذکور دارد.
آشنایی با نکات ایمنی هنگام استفاده از هات پلیت
یکی از مخاطرات استفاده از هات پلیت، خطر برق گرفتگی می باشد. بنابراین توصیه می گردد از وجود کابل اتصال به زمین در پریز برق هنگام استفاده از اجاق بشقابی مطمئن شوید. عدم وجود مواد سمی و آتش زا در محل استفاده از اجاق بشقابی، مورد دیگری است که حتما باید لحاظ گردد. اگر محلولی که با آن کار می کنید از نوع محترق شونده می باشد، هنگام استفاده از اجاق بشقابی حتما از تجهیزات ایمنی استفاده کنید. نکته ای که باید مدنظر قرار دهید، باقی ماندن حرارت بالا در اجاق بشقابی برای زمانی طولانی پس از قطع جریان الکتریسیته می باشد. حواستان باشد موادی که دارای نقطه ذوب پایین هستند را روی اجاق بشقابی قرار ندهید. همچنین از قرار دادن ورق های فلزی نیز روی آن خودداری نمایید.
محل قرارگیری اجاق بشقابی باید جایی باشد که در اطرافش فضای کافی مناسبی وجود داشته باشد. همچنین از قرار دادن ظرف با وزن بالا روی اجاق بشقابی پرهیز نمایید.
هات پلیت را از فروشندگان معتبر تهیه نمایید
هر کالایی را بایستی از فروشندگان معتبر تهیه نمود و هات پلیت هم از این قضیه مستثنی نمی باشد. اعتبار فروشندگان به خدماتیست که به مشتریان ارائه می دهند و آنها جهت به دست آوردن این سرمایه رنج بسیار کشیده اند. شرکت های بسیاری این محصول را تولید می نمایند اما بسیاری از آنها به دلیل خدمات دهی ضعیف یا کیفیت پایین محصولات، توان رقابت با شرکت های معتبر را ندارند. در واقع نقطه ضعف شرکت های ضعیف، نقطه قوت شرکت های معتبر است. خدمات پس از فروش، گارانتی معتبر، سرعت در تامین تجهیزات سبب اعتماد مشتریان شده است. شرکت آرکاراد تجارت نیز به واسطه همین اعتماد، اعتبار خود را به دست آورده است. این شرکت فعال در حوزه واردات و تولید تجهیزات آزمایشگاهی توانسته است در رفع نیازهای کشور در این حوزه کمک های شایانی نماید.