محمدحسین دادخواه؛ رئیس شورای عالی کارشناسان رسمی دادگستری، امروز یکشنبه 16 دی در نشست خبری با اعلام خبر برگزاری آزمون کانون کارشناسان رسمی 1403 در تاریخ 16 دیماه اظهار داشت: بر اساس قانون، هر سال موظف به برگزاری آزمون هستیم. متولی برگزاری آزمون سازمان سنجش است، اما برنامهریزی دفترچه و سایر امور مربوط به آزمون توسط شورای عالی کارشناسان رسمی دادگستری انجام میشود.
وی با بیان اینکه در آزمون امسال 63 هزار و 597 نفر در 77 رشته کارشناسی ثبتنام کردهاند، افزود: کارت شرکت در آزمون از 17 دیماه در سایت سازمان سنجش منتشر میشود. انتخاب محل برگزاری آزمون بهصورت استانی انجام شده است و بیشترین تعداد متقاضیان مربوط به استان تهران با 14 هزار و 327 نفر است. پس از آن، استانهای فارس، خراسان رضوی، آذربایجان شرقی و مازندران بیشترین ثبتنامها را داشتهاند. کمترین تعداد ثبتنام نیز در استانهای خراسان جنوبی، خراسان شمالی، سمنان، ایلام و چهارمحال و بختیاری انجام شده است.
دادخواه در ادامه توضیح داد: یکی از دلایل تعداد کم ثبتنام در این استانها، جمعیت پایین این مناطق است. دلیل دیگر مربوط به قانون تسهیل است که نحوه پذیرش در استانهای کمبرخوردار و برخوردار تفاوتی ندارد. بهعنوان مثال، فردی که میتواند در خراسان جنوبی پذیرفته شود، با همان امتیاز میتواند در تهران یا اصفهان نیز قبول شود.
رئیس شورای عالی کارشناسان رسمی افزود: از میان متقاضیان، 24 هزار و 515 نفر در رشته راه و ساختمان ثبتنام کردهاند. پس از آن، رشتههای حسابداری و حسابرسی، برق و ماشینآلات و تأسیسات کارخانجات، کشاورزی و منابع طبیعی، و حقوق خانواده در رتبههای بعدی قرار دارند. حدود 64 درصد از ثبتنامها مربوط به این پنج رشته است. در مقابل، کمترین تعداد ثبتنام در رشتههای زبان فرانسه، موسیقی، مواد محترقه و منفجره، تألیفات، و زبان عربی ثبت شده است.
وی همچنین اظهار کرد: آزمون در 35 شهر برگزار میشود؛ شامل 31 مرکز استان بهاضافه شهرهای بابلسر و چالوس در استان مازندران، مراغه در استان آذربایجان شرقی، و میاندوآب در استان آذربایجان غربی. در مجموع، 35 حوزه اصلی و 94 حوزه فرعی میزبان شرکتکنندگان در آزمون خواهند بود.
دادخواه قوه قضائیه درباره اجرای ماده 4 تعرفه کارشناسی رسمی گفت: تعرفه دستمزد کارشناسان هر دو سال یکبار باید بهروزرسانی شود، اما این روند سالهاست بهصورت منظم انجام نشده است. این تعرفه تنها در سالهای 1392، 1398 و 1402 بازنگری و بهروزرسانی شده است. بااینحال، در اعلام تعرفه سال 1402، رئیس قوه قضاییه تمهیدی قابل تقدیر اندیشید. ایشان در ماده 4 تعرفه، تأکید کردند که تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی مکلفاند کارشناس را از محل وقوع موضوع کارشناسی انتخاب کنند.
وی افزود: پیشتر، بخش عمده مسائل کارشناسی کشور به کارشناسان تهران سپرده میشد، چرا که دفاتر بسیاری از سازمانها، ارگانها و پتروشیمیها در تهران مستقر بودند و کارشناسان پروازی شکل گرفته بودند. اما رئیس قوه قضاییه با درایت به این موضوع ورود کرد. بااینحال، این دستورالعمل بهطور کامل رعایت نمیشود، اگرچه کانون کارشناسان و معاونت قوه قضاییه بخشنامه لازمالاجرا بودن آن را صادر کردهاند.
رئیس شورای عالی کارشناسان رسمی دادگستری در بخش دیگری از سخنانش درباره ارجاعات پروندهها به کارشناسان بیان کرد: بخشی از ارجاعات مربوط به پروندههای قضایی است که از طریق سامانه ثنا بدون دخالت کانونها و شورای عالی کارشناسان رسمی دادگستری توسط محاکم ابلاغ میشود. اما برخی دیگر از ارجاعات، غیرقضایی است که یا دستگاههای اجرایی بهطور مستقیم به کارشناسان مراجعه میکنند و در این فرآیند ارتباطی با کانونها و شورای عالی کارشناسان رسمی دادگستری ندارند. همچنین بخشی از ارجاعات غیرقضایی مربوط به دستگاههای اجرایی، بانکها و شهرداریها از طریق سامانه 2020 انجام میشود.
دادخواه یادآور شد: آییننامه نحوه تعیین کارشناس برای دستگاههای اجرایی در تاریخ 15 مهر 1402 از سوی دولت ابلاغ شد. مطابق این آییننامه، مقرر گردید تا تمامی ارجاعات کارشناسی از طریق سامانه سادانوین که به سامانه 2020 متصل است، انجام شود.
وی افزود: این آییننامه باید پس از گذشت 6 ماه از تاریخ ابلاغ، یعنی از فروردینماه، اجرایی میشد؛ اما به دلایلی این امر محقق نشد و از شهریورماه، سامانه سادانوین به سامانه 2020 متصل شده است.
رئیس شورای عالی کارشناسان رسمی دادگستری با اشاره به ماده 5 آییننامه نحوه تعیین کارشناس برای دستگاههای اجرایی گفت: مطابق این آییننامه، دولت مقرر کرده است که گزارشهای خارج از سامانه و فاقد کد یکتا اعتبار نخواهند داشت.
دادخواه همچنین در خصوص تدابیر شورای عالی کارشناسان رسمی برای ارتقای سطح علمی و تخصصی کارشناسان اظهار کرد: شورای عالی به موضوع آموزش و پژوهش توجه ویژهای داشته است و در این راستا معاونت آموزش را راهاندازی کردیم. خوشبختانه در این مدت اقدامات بسیار خوبی صورت گرفته است.
وی افزود: در این زمینه دورههای خاصی مانند دورههای مرتبط با رمزارزها برگزار شده است. همچنین هوشمندسازی نیز در دستورکار قرار گرفته و نمایندگان کانونهای تمامی 31 استان معرفی شدهاند. بهعبارتدیگر، ما در موضوع آموزش بهطور جدی وارد عمل شدهایم.
دادخواه گفت: همچنین 10 عنوان کتاب در حوزه کارشناسی رسمی از کشورهای مختلف ترجمه کردهایم که اخیراً از آنها رونمایی شد.
رییس شورای عالی کارشناسان رسمی دادگستری در بخش دیگری از سخنان خود درباره وضعیت معیشتی کارشناسان رسمی اظهار کرد: بر اساس آمار و اطلاعات موجود، وضعیت معیشتی کارشناسان رسمی مطلوب نیست. در سالهای 1400 و 1401، متوسط درآمد 62 درصد از کارشناسان کمتر از 20 میلیون تومان بوده است، و در برخی رشتهها، مانند کتابداری، حتی یک مورد ارجاع کارشناسی در طول سال نیز وجود نداشته است.
دادخواه اضافه کرد: در تعدادی از رشتهها، کارشناسان از درآمد نسبی برخوردارند، اما همچنان 62 درصد آنها درآمدی کمتر از 20 میلیون تومان و 38 درصد درآمدی بالای این مبلغ دارند.