پیچ و خم محرومیت زخمی کهنه بر پیکر زخم خورده کهگیلویه و بویراحمد+تصاویر

به نقل ازبویرخبر،استان کهگیلویه وبویراحمد که به عنوان قلب سبز جنوب ایران از آن یاد می شود دارای جاذبه های توریستی تاریخی و تفریحی بالقوه ای برای توسعه است که همگی بر اثر موضوعات مختلفی اعم از سیاسی، اقلیمی و وضعیت توپوگرافی از قدیم الایم مورد بی مهری قرار گرفته و از توسعه مغفول مانده است.

 

کهگیلویه وبویراحمد استانی ثروتمند درمنابع و فقیر در توسعه

همگان امروز استان یک درصدی کهگیلویه وبویراحمد یا همان استان غنی از سرمایه و فقیر از توسعه را می شناسند ، استانی که بیش از یک سوم نفت کشور را تولید می کند و بهترین جاذبه های تفریحی خدادادی اعم از جنگل ، کوه و رودخانه و مکان توریستی در خط رأس زاگرس سبز را به خود اختصاص داده است.

 

زاگرس جنوبی

آری اینجا کهگیلویه وبویراحمد است ، زادگاه مردی به نام آریوبرزن در دوران کهن و مهد دلاوری شهیدانی همچون یزدانپاه، ایزدپناه وطیب و میثمی که همه یادآور روزهای بزرگ دفاع از کیان این کشور هستند.

 

 

 توسعه نیافتن استان چهارفصل کهگیلویه وبویراحمد پس از سال ها محرومیت همچنان ادامه دارد  و نبود جاده ارتباطی مناسب همواره از سوی کارشناسان به عنوانی یکی از دلایل اصلی این توسعه نیافتگی اعلام شده است.

 

کارشناسان توسعه یافتگی یک اقلیم را  ساخت راه مواصلاتی، بزرگراه و اتصال به خط راه آهن کشوری می دانند اما تاکنون کهگیلویه وبویراحمد از این موهبت دنیای الکترونیک و ماشینی بی نصیب است و هنوز محتاج ساخت یک راه روستایی مناسب در روستاهای خود است.

 

آن زمان که کشور در فکر ساخت بزرگراه بود استان کهگیلویه بویراحمد در پیچ و خم یک راه روستایی گیر کرده بود و اینک که دنیا روز به روز در حال پیشرفت است و قطارها و هواپیماهای غول پیکر با زمانی اندک به مردم خدمات رسانی می کنند، پس نیم قرن استان کهگیلویه وبویراحمد به دنبال ساخت یک بزرگراه است.

 

قتلگاه های خاموش میراث توسعه نیافتگی کهگیلویه وبویراحمد

روزانه در رسانه های ارتباط جمعی خبر مرگ هموطنان را در جاده های ارتباطی و قتلگاه های خاموش سمیرم و دشتروم، بابامیدان و چندین جاده پرپیچ و خم این استان مشاهده می شود و به حال توسعه نیافتگی استان غنی از ثروت کهگیلویه وبویراحمد غبطه می خوری.

 

زاگرس جنوبی

جاده یاسوج به سمیرم که در زمان نژاد صفوی مدیرکل اسبق راه و ترابری سابق استان کهگیلویه وبویراحمد به بهره برداری رسید، توانست نیمی از توسعه نیافتگی استان و مرکزش یاسوج را مرتفع کند و دروازه ای باشد برای توسعه استان غرق در ثروت های خدادادی.

 

 پیچ های توسعه نیافتگی راه های مواصلاتی در کهیگلویه و بویراحمد در گیرو دار اما و اگرها

اما امروز با توجه به توسعه نیافتگی و کمبود هزینه های راهسازی این مسیر توسعه به  قتلگاهی خاموش برای مسافران تبدیل شده و در غفلت مسئولان سالانه جان افراد زیادی را می‌گیرد و اکنون نیمی از ساکنان جنوب کشور در انتظارند تا غبار مرگ از پیچ و خم‌های آن زدوده شود.

 

جاده یاسوج - سمیرم را می‌توان یکی از زیباترین جاده‌های کشور دانست، جاده‌ای که در پای دنای سفیدپوش و از میان جنگل‌های سبز بلوط و از کنار رود خروشان و زلال بشار و پل کلو می‌گذرد و چشم هر بیننده‌ای را مسحور خود می‌کند.

 

جاده ای که دیگر تحمل چرخ ماشین ها را ندارد

با همه این زیبایی ها، این جاده کوهستانی متناسب با میزان ترافیک آن ساخته نشده است و درغفلت مسئولان به قتلگاهی تبدیل شده تا هرساله جان شماری از میهمانان و گردشگرانی که به این سفر می کنند را بگیرد.

 

زاگرس جنوبی

 

با این حال رئیس پلیس راه کهگیلویه و بویراحمد، جاده یاسوج به سمیرم را  بحرانی ترین محور ارتباطی در این استان دانسته و می گوید، بیش از 20درصد از تصادفات درون استانی در جاده یاسوج- سمیرم اختصاص یافته است.

 

منوچهر سیاهپوردلیل مهم این سوانح را عدم تغییر در ساختار این جاده در هشت سال اخیر و ترافیک سنگین این محور دانست و گفت:از کل 518 کیلومتر راه‌های اصلی استان، بیش از 100 کیلومتر یعنی یک پنجم آن مربوط به این جاده است.

 

زاگرس جنوبی

جاده ای که بااستاندارد های جهانی همخوانی ندارد

وی با بیان اینکه این جاده با استاندارد های معمول فاصله زیادی دارد، تصریح کرد: این جاده ارتباطی با استانداردهای معمول فاصله زیادی دارد به طوری که عرض کم و شیب‌های تند این مسیر همه را با مشکل مواجه کرده و شرایط را برای حادثه فراهم می‌سازد.

 

پاتاوه - دهدشت پروژه ای که جان نمی گیرد

به رغم هشدارهای کارشناسان نسبت به خطرات این جاده، نسخه‌های مسئولین برای رفع آنها اثری نکرده و مصوبه سفرهای استان دولت قبل هم گره از مشکلات نگشوده است.

 

زاگرس جنوبی

در سفر وزیر سابق راه و شهرسازی در سال ۹۱ به استان، این جاده در لیست پروژه های مهر ماندگار قرار گرفت و مقرر شد ۱۱۰ کیلومتر از آن به بزرگراه تبدیل شود و تا پایان دولت دهم ۷۰ کیلومتر از این پروژه به بهره برداری برسد اما نسخه مهر ماندگار هم موثر واقع نشد و این وعده عملی نشد.

 

توسعه جاده ابریشم نوین در کجا نهفته است

حتماً همه نام پروژه بزرگ پاتاوه دهدشت یا همان کریدر شمال جنوب را شنیده اند، جاده ای که مسیر طلائی یا ابرشیم جدید ایران لقب خواهد گرفت که میان کوههای سربه فلک کشیده دنا راهی برای توسعه یافتگی کهگیلویه وبویراحمد جسته است.

 

 این پروژه مهم که امروز عمری 20ساله دارد در زمانی خیزی بلند برداشت اما بازهم هم این خیز فرو کش کرد و دیگر نامی از بهره برداری و افتتاح آن در آینده ای نزدیک نیست.

 

آیا مسئولان نمی دانند که بیشترین علت تصادفات در محورهای مهم استان جاده های غیر استاندارد استان است.

 

بی مهری در احداث جاده های مواصلاتی استان

با این حال می توان افتتاح و به بهره برداری رسیدن از پروژه مهم پاتاوه - دهدشت را یکی از محورهای توسعه استان ثروتمند اما فقیر کهگیلویه وبویراحمد دانست که امروز به بهانه های واهی گیر در دام بی مهری هاست.

 

زاگرس جنوبی

محور ارتباطی مهمی که بنادر خلیج فارس را 200کیلومتر به اصفهان نزدیکتر می کند و یکی از شاهراههای اقتصادی و گردشگری کشور است.

 

با این حال نه تنها اکنون کهگیلویه و بویراحمدی ها چشم انتظار احداث آزاد راه در این محور ارتباطی هستند بلکه بیش از آنها بوشهری‌ها، بخشی از استان فارس و شرق خوزستان و در یک کلام نیمی از جنوب چشم به راهند تا با تکمیل این جاده، سایه مرگ از پیچ و خم های آن رخت بربندد.

 

وزارت راه کی آستین همت بالا می زند

حالا همه نگاهها به دولت جدید و وزارت راه و شهرسازی آن است که آستین همت بالا بزند و گره از کار فروبسته این جاده بگشاید و رنج سفر بر مسافران جنوب هموار کند.

 

یاسوج تنها مرکز استان بدون بزرگراه

یکی از ظرفیت هایی که امروز از آن به عنوان محرور توسعه یاد می شود ساخت بزرگراه ست که در این زمینه استان کهگیلویه وبویراحمد در برخورداری از این ظرفیت هم بی نصیب است.

 

زاگرس جنوبی

یاسوج مرکز کهگیلویه وبویراحمد تنها مرکزی است که از داشتن بزرگراه محروم است و نداشتن این موضوع باعث تصادفات جاده ای در 30کیلومتر این شهر می شود.

 

پیچ های تاریخی محرومیت کی برداشته می شود؟

موضوعی که هر روز مسئولان استانی دولت تدبیر از آن دم می زنند و آن را یکی از عوامل مهم توسعه نیافتگی و داشتن پیچ های تاریخ محرومیت ذاتی استان از گذشته تا کنون می دانند.

 

از این بحث هم بگذریم؛ نگاهمان به محور ارتباطی و مهم یاسوج به بابامیدان است که بعد از 18سال بلاتکلیفی در زمان دولت نهم به بهره برداری رسید و توانست تا حدودی نیمی از مشکلات جاده ای اتصال استان به جنوب کشور و بنادر خلیج را مرتفع کند.

 

زاگرس جنوبی

 اما غافل اینکه عرض کم و دو بانده نبودن این محور در برخی از مواقع عاملی برای تصادفات جاده ای آن شد و این افتتاح و بهره برداری را در هاله ای از ابهام فرو برد.

 

همدلی و همزبانی تنها راه برون رفت از وضعیت کنونی

اما با همه این مشکلات باید به مسئولان دولت تدبیر که امروز بیشتر از همه دغدغه توسعه استان را دارند گفت: توسعه امروز نیازمند همدلی و همزبانی بیشتر مردم و مسئولان و احزاب سیاسی است و شاید بتوان گفت همین همدلی و همزبانی است که توسعه را به بار می آورد .

 

یاسوج به سمیرم بحرانی ترین محور ارتباطی استان

معاون راهداری راه و شهرسازی کهگیلویه وبویراحمد در گفت و گو با خبرنگاران جاده یاسوج به سمیرم را بحرانی ترین محور ارتباطی در این استان دانست و عنوان کرد: این محور به عنوان کریدور شمال به جنوب و یکی از جاده های ملی این استان محسوب شده که شهرها و بنادر جنوبی کشور را به مرکز کشور متصل می کند.

 

علی شیر محمدی با بیان اینکه حجت ترافیک این جاده متناسب با ظرفیت آن نیست،گفت: این مسئله موجب شده که این محور ارتباطی مهم و تاثیرگذار از ترافیک سنگینی برخوردار باشد.

 

زاگرس جنوبی

وی عرض کم جاده، پیچ و قوسهای طولانی و غیر استاندارد، شیبهای تند و دید کم رانندگان را از جمله مشکلات این جاده ارتباطی دانست و اظهارکرد : در کنار جاده یاسوج به سمیرم روستاهای پرجمعیتی وجود دارد که این موضوع در برخی مواقع خود موجب وقوع تصادفات شدیدی شده است.

 

وجود 32 نقطه حادثه خیز در جاده یاسوج به سمیرم

معاون راهداری راه و شهرسازی کهگیلویه وبویراحمدبه نقاط حادثه خیز محورهای مواصلاتی استان اشاره کرد و افزود: در حال حاضر۱۰۱ نقطه حادثه خیز در جاده های استان وجود داردکه از این تعداد ۳۰ نقطه حادثه خیز در محوریاسوج  به سمیرم است.

 

زاگرس جنوبی

محمدی با بیان اینکه رفع این نقاط حادثه خیز نیازمند چهار تا پنج میلیارد تومان اعتبار است،گفت: اجرای باند دوم در هر کیلومتر از این جاده با توجه به کوهستانی بودن، نیازمند دو میلیارد تومان اعتبار است که اعتبارات موجود کافی نیست.

 

هزینه راهسازی در استان 3 برابرمیانگین کشور

وی کوهستانی بودن و موقعیت توپوگرافی استان رایکی از مهمترین دلایل هزینه چند برابری جاده سازی در استان دانست و افزود: کوهستانی بودن استان موجب شده که هزینه راهسازی نیز بالا باشد و هزینه هر کیلومتر راهسازی در این استان چند برابر میانگین کشوری شود.

 

محمدی با بیان اینکه بیش از ۸۰درصد مساحت این استان را کوه های سخت گذر تشکیل می دهد و براین اساس هزینه راهسازی در این استان بسیار بالاست،تصریح کرد:پروژه های زیادی در حوزه راهسازی در این استان در حال اجرا است که برخی به دلیل کمبود اعتبار با مشکل مواجه هستند.

 

 نیازمند 800 کیلومتری کهگیلویه وبویراحمد  به بزرگراه

وی به دو بانده کردن و احداث بزرگراه در استان اشاره کرد و افزود: طبق استاندارها ۳۰ کیلومتر از ورودی مراکز شهرستانها باید بزرگراه باشد و بر این اساس این استان نیازمند 800تا 850 کیلومتر بزرگراه است و این در حالی است که تنها ۶۸ کیلومتر بزرگراه در استان وجود دارد.

 

کهگیلویه و بویراحمد در دل کوه‌های زاگرس مرکزی قرار دارد و جاده‌های آن باید از دل این کوه‌ها بگذرند و اگرچه در عبور از این جاده‌ها طبیعت زیبای زاگرس جلوه گری می‌کند اما گاهی با حادثه‌ای همه این زیبایی‌ها به تلخی می‌گراید.

 

جاده یاسوج به سمیرم یا اصفهان که شاهراه ارتباطی و کریدور شمال به جنوب کشور است، به بحرانی‌ترین محور جنوب بدل گشته است.

 

مسافت جاده یاسوج به سمیرم ۱۶۴ کیلومتر است و تنها ۱۰۰ کیلومتر آن در حوزه راه‌های کهگیلویه و بویراحمد بوده و بقیه جزئی از راه‌های استان‌های چهارمحال و بختیاری و اصفهان است اما همه این محور در هر سه استان وضعیت خوبی ندارد و قتلگاه خاموشی است که نوروز امسال نیز پنج نفر در این محور جان خود را از دست دادند.

 

 

جاده بابامیدان – یاسوج به سمیرم شهرها و بنادر جنوبی را ۲۰۰ کیلومتر به مرکز کشور نزدیک‌تر می‌کند و این یعنی همه، این راه نزدیک‌تر را برای سفر انتخاب می‌کنند و این جاده ترانزیتی هرروز بار سنگینی از تردد خودروهای سبک و به‌خصوص سنگین را تجربه می‌کند درحالی‌که ظرفیت این‌همه تردد را ندارد.

 

این جاده کوهستانی دوطرفه است و دارای پیچ‌های فراوان و خط سبقت کم و از طرفی عبور و مرور خودروهای سنگین و ترانزیتی در آن زیاد است و این باعث شده کریدور ارتباطی جنوب به شمال آبستن حوادث جاده‌ای شود.

 

در کهگیلویه و بویراحمد شش هزار و ۵۴۸ کیلومتر راه وجود دارد که از این میزان چهار هزار و  ۷۱۵ کیلومتر راه روستایی، یک هزار و ۲۳۸ کیلومتر راه فرعی، ۵۰۵ کیلومتر اصلی و ۹۰ کیلومتر نیز بزرگراه است.

 

بی‌شک توجه وزارت راه و شهرسازی به کریدور شمال به جنوب و اختصاص اعتباری ویژه به آن، به این پروژه جان می‌دهد تا جان نگیرد و رنج سفر را بر مسافران جنوب هموار کند.

 

چهار خطه کردن محور یاسوج به سمیرم، احداث جاده پاتاوه به دهدشت، چهار خطه کردن محور بهبهان – گچساران به بابامیدان از مهم‌ترین پروژه‌های راه‌سازی است که چشم‌به‌راه کمک وزارت راه و شهرسازی‌ هستند.