شگفتی های سرزمین برف و آفتاب+تصاویر

صنعت گردشگری به عنوان متنوع ترین و بزرگترین صنایع درجهان، مهم ترین منبع درآمد و ایجاد فرصت های شغلی برای بسیاری از کشورهای دنیا است.

این صنعت که به عنوان موتور توسعه از آن نام برده می شود، به علت اهمیتی که از نظر اقتصادی، اجتماعی دارد روز به روز بیشتر مورد توجه قرار گرفته و دولتها به آن اهمیت می دهند.

 

یکی از دلایلی که می تواند کشور را به عنوان قطبی بزرگ گردشگری در جهان تبدیل کند طبیعت زیبا با خصوصیات اقلیمی و آب و هوایی ویژه، مردمی با فرهنگ و تمدن کهن، آداب و رسوم و سنن باستانی و اسلامی و اماکن بسیار قدیمی با سبک معماری بی ‌نظیر، که در کمتر کشوری می ‌توان پیدا کرد است.

کریک از توابع بخش مرکزی شهرستان دنا در کهگیلویه و بویراحمد، با مختصات جغرافیایی 51 درجه و 25 دقیقه طول شرقی و 30 درجه و 48 دقیقه عرض شمالی، در 15 کیلومتری جنوب غربی سی ‌سخت و 25 کیلومتری یاسوج قرار گرفته است. این روستا از اطراف به ارتفاعات بلند دنا محدود می‌ شود.

 

این روستای کوهستانی ، در حدود 1700 متر از سطح دریا ارتفاع دارد. آب و هوای این روستا، در فصول بهار، تابستان و پاییز ملایم و مطبوع و در زمستان سرد و خشک است.

 

رودخانه کریک از میان روستا عبور می‌کند و بر طراوت و شادابی فضای روستا می ‌افزاید.

 

کریک یکی از قدیمی‌ ترین روستاهای شهرستان دنا به شمار می ‌رود. یکجانشینی در این منطقه، به دوران قبل از مهاجرت آریایی ‌ها به فلات ایران مربوط است.

 

عبور شاهراه سلطنتی هخامنشی از 15 کیلومتری کریک، سبب رونق تجارت و رفت و آمد بیشتر در این ناحیه شده است.

 

در این روستا چهار امامزاده وجود دارد. بارگاه امامزاده عسگر (علیه السلام) و امامزاده اسحاق (علیه السلام) در داخل روستا و بقعة امامزاده‌گان علی (علیه السلام) و شاه نعمت ‌الله(علیه السلام) در نزدیکی روستا قرار دارند. مردم کریک نسب خود را به امامزاده عسگر و امامزاده اسحاق می‌ رسانند.

 

قدیمی‌ترین و پرجمعیت‌ترین خاندان ساکن در روستا، خاندان سادات است.

 

در سال 1385 جمعیت روستای کریک با احتساب منظومه‌ های روستایی پیرامون آن تعداد سه هزار و 882 نفر گزارش شده است.

 

بیشتر درآمد مردم این روستا از فعالیت‌ های زراعی، دامداری و باغداری تأمین می‌شود. گروهی از مردم روستا در بخش خدمات و تولید صنایع دستی اشتغال دارند.

 

محصولات عمده زراعی روستای کریک شامل برنج، گندم، جو و عدس است که در اراضی آبی و دیم روستا کشت می ‌شوند. انگور، هلو، گیلاس و زردآلو مهم‌ ترین محصولات سردرختی این روستا محسوب می ‌شوند. انواع لبنیات مانند شیر، ماست، کشک و روغن حیوانی در روستای کریک تولید می ‌شود.

 

روستای کریک در یک ناحیة کوهستانی، بر روی شیب ملایمی استقرار یافته است و بافت مسکونی متراکم دارد.

 

اکثر خانه‌ های این روستا عموماً یک طبقه و با دیوارهای ضخیم ساخته شده ‌اند. در بافت قدیمی روستا واحدهای مسکونی دو طبقه و کوچک نیز وجود دارد.

 

منظره خانه‌ های چوبی و گهگاه نیم سوخته در بافت قدیمی و جریان آب در جوی‌ هایی که در کوچه‌ های پیچ در پیچ روستا روانند، جلوه ‌ای زیبا و تماشایی به روستا بخشیده است.

مصالح به کار رفته در ساخت خانه ‌های قدیمی چوب، خشت و گل است.

 

از طرفی دیگر قرار گرفتن این روستای کوه پایه ای در سلسله جوار قلل سر برافراشته دنا و زاگرس جنوبی بهشتی زیبا را به گردشگران هدیه داده که در فصول بهار و تابستان یکی از زیباترین مناطق جنوب به حساب می آید.

 

روستای خوش آب و هوای کریک که در میان دره باصفای کریک و در مسیر دسترسی به منطقه ییلاقی و زیبای سی ‌سخت واقع شده است، یکی از مسیرهای صعود به قله دنا محسوب می ‌شود.

 

چشم ‌انداز ارتفاعات سرسبز پیرامون روستا با جنگل‌ های گسترده بلوط، سبب مراجعه گردشگران بسیاری در ایام مختلف سال به روستا می ‌شود.

 

عشایر بویراحمدی در مسیر کوچ ییلاق به قشلاق خود، از نزدیکی این روستا عبور می‌ کنند. رنگارنگی پوشاک متنوع زنان و دختران بویراحمدی همراه با طراوت و سرسبزی طبیعت پیرامون روستا جلوه‌ های زیبایی می‌ آفرینند.

 

باغ‌ های گسترده انگور، مزارع برنج و دهکده توریستی کریک از دیگر جاذبه‌ های طبیعی این روستا به شمار می ‌آیند.

 

از جمله جاذبه‌ های مذهبی و تاریخی این روستا می ‌توان به آرامگاه امامزاده عسگر (علیه السلام) و اما‌زاده اسحاق (علیه السلام) اشاره داشت.

 

کریک امروز در اویل بهار پر از سرسبزی شده وشکوفه های درختان گیلاس،سیب وهلو شده و باغهای آن زیبایی خاصی را به سرزمین دنای پهناور وکی خسرو پادشاه جهان گسترشاهنامه فردوسی بخشیده است.

 

شکوفه هایی که هر یکی پس از دیگری طراوت خاصی را به به سرزمین دنا سروقامت بخشده و باعث شده این سرزمین در اولین روزهای بهار زیبایی اش را به رخ دیگران بکشد.

 

شهرستان دنا با داشتن 50درصد باغات استان کهگیلویه وبویراحمد رتبه اول در باغداری را به خود اختصاص داده و امروز تنها منبع درآمد مردان این سرزمین همین باغات زیبا هستند.