اسما محمودی: داستان پمپبنزین در محور گردشگری کویر لوت در کرمان قصه جالبی است درحالیکه مسافت شهر کرمان تا کویر لوت و زیباییهای این منطقه کمتر از ۱۰۰ کیلومتر است، اما مسافری که از کرمان به سمت کویر لوت پیش میرود بعد از خروج از شهر کرمان با مشکلی غیر قابل پیش بینی مواجه میشود.
از کرمان مسیر به سمت شهداد از یک جاده کمعرض و پرپیچوخم میگذرد هرچند گذر از یکی از طولانیترین تونلهای ایران این مسیر را دلچسب میکند و برای رسیدن به شهداد بهعنوان یکی از مناطق کم ارتفاع و از گرمترین شهرهای کشور و گرمترین نقطه زمین در کویر لوت باید از یکی از مرتفعترین و سردترین مناطق روستایی ایران گذشت و زیباییهای طبیعی را دید اما بهتر است قبل از خروج از کرمان از داشتن سوخت کافی اطمینان داشته باشید تا در میان این زیبایی های طبیعی با مشکل مواجه نشوید.
جاده گردشگری با یک پمپ بنزین روستایی
در تمام طول این مسیر تنها یک پمپ بنزین وجود دارد آن هم در روستای گردشگری زیبای سیرچ که محل تولد نویسنده معاصر هوشنگ مرادی کرمانی نیز محسوب می شود.
پمپبنزینی محلی و فرسوده، تنها با چند پمپ محدود و در پیچ جادهای ترانزیتی که بارها صفهای طولانی گردشگران برای سوختگیری در این مکان قربانی گرفته است.
اگر کمی خوشذوق باشید در روستایی که موجب خلق قصههای دوران کودکی مرادی کرمانی شده است میتوانید از زیباییهای بینظیر طبیعیاش لذت ببرید و در مدت طولانی که در صف پمپبنزین هستید برای لحظاتی دریکی از مرتفعترین روستاهای ایران نفس بکشید، شاید این تنها مزیت وجود این پمپ بنزین فرسوده باشد.
بگذریم از اینکه رودخانهای که از میان این روستا میگذرد چندی قبل سه گردشگر را با خود برد، اما پیچوخمهای این جاده کوهستانی که حالا بخشی از جاده اصلی برای اتصال استان کرمان به استان خراسان جنوبی شده است اگر احتیاط کنید لحظات خوبی را برای گردشگران ایجاد میکند.
مردم این روستا نیز از نبود پمپبنزین مطابق با نیازهای یک جاده اصلی گلهمند هستند و میگویند همین چند روز قبل یک خودرو در پیچ پمپبنزین همین جاده تصادف کرد و چند نفر جانشان را از دست دادند.
مردم میگویند تاکنون چندین نفر پیشنهاد تأسیس یک پمپبنزین استاندارد را دادهاند اما دستگاههای ذی ربط موافقت نکردهاندنکته جالب اینکه مردم میگویند تاکنون چندین نفر هم پیشنهاد تأسیس یک پمپبنزین استاندارد را دادهاند اما دستگاههای ذی ربط موافقت نکردهاند.
اینجاست که به ذهن هر رهگذر این جاده، این سؤال میرسد که حتی اگر کاری به پیشنهاد بخش خصوصی برای راهاندازی پمپبنزین مجهز نداشته باشیم آیا تاکنون مسئولان استان کرمان برای تأمین سوخت دریکی از مهمترین محورهای گردشگری استان کرمان و کشور که به تنها اثر ثبت جهانی طبیعی ایران ختم میشود فکر نکردهاند!
اما شگفتی این مسئله به همینجا ختم نمیشود در انتهی همین جاده شهری وجود دارد به نام شهداد، همان شهداد که شهر کوتولهها در آن قرار دارد و آخرین منطقه مسکونی در حاشیه جنوبی کویر لوت است.
شهر تاریخی تنها یک جایگاه سوخت گیری قدیمی دارد
همان شهداد تاریخی که اولین پرچم جهان در آن یافت شده است و تمدن خبیص اش از قدمت سههزارسالهاش خبر میدهد.
این شهر همان شهری است که پایگاه اصلی گردشگری در کویر شهداد با کلوتها، رودخانه شور و کمپ کویریاش است که سالانه هزاران گردشگر خارجی و بهمراتب بیشتر گردشگر داخلی را پذیرایی میکند.
در این شهر نیز تنها یک پمپبنزین قدیمی وجود دارد و چندین روز است که ساکنان شهداد و گردشگران برای تأمین سوخت مشکلدارند.
مسافرانی که از کیلومترها دورتر برای دیدن زیباییهای کویر به این شهر سفر میکنند در بدو ورود به شهداد با مشکل نبود سوخت مواجه می شوند.
برخی از شهدادیهای میگویند برای تهیه سوخت به سیرچ، با همان پمپبنزین روستاییاش میروند که نزدیکترین ایستگاه سوختگیری به شهداد است.
داستان حمله حیوان جیگر خوار به شهداد را همه بهعنوان یکی از عجیبترین خبرهای ماه گذشته شنیدهاند اما اگر در چشمان گردشگرانی که برای تهیه سوخت در شهداد سرگردان میشوند نیز نگاه کنید تعجب را میبیند و این سؤال در ذهن متبادر می شود که مگر میشود در شهر ثبت جهانی فقط یک پمپبنزین باشد، آنهم جایگاهی که سوخت برای تأمین نیاز مسافران ندارد.
شهداد یکی از بکرترین مناطق طبیعی ایران است اما سالهاست که در بحث گردشگری سر زبانها بوده است، به نظر میرسد اقدامات لازم برای توسعه زیرساختهای گردشگری در آن انجامنشده است.
شهداد بهخصوص بعد از تخریب ارگ بم رتبه نخست جذب گردشگر در استان کرمان را به خود اختصاص داده است اما نکته دیگر اینکه در شهر حتی یک هتل هم وجود ندارد و مسئولان میراث فرهنگی سعی دارند با بومگردی مشکل کمبود امکانات رفاهی را جبران کننداین شهر بهخصوص بعد از تخریب ارگ بم رتبه نخست جذب گردشگر در استان کرمان را به خود اختصاص داده است، اما نکته دیگر اینکه در شهر حتی یک هتل هم وجود ندارد و مسئولان میراث فرهنگی سعی دارند با بومگردی مشکل کمبود امکانات رفاهی را جبران کنند.
حسن ابراهیمی یکی از شهروندان شهدادی است که میگوید: شهر یک جایگاه تأمین سوخت دارد و همه مردم نیاز خود را به بنزین و گازوئیل از این جایگاه تأمین میکنند.
وی میگوید که سوخت در جایگاه وجود دارد اما گفته میشود نقص فنی موجب شده سوختگیری مختل شود.
وی به کشاورزی منطقه و نیاز به گازوئیل اشاره و از مسئولان گلایه میکند که چرا باید در شهر تاریخی همچون شهداد که باید آبروی گردشگری استان باشد فقط یک جایگاه وجود داشته باشد و این جایگاه نیز در دفعات متعدد با نقص فنی مواجه شود.
ابراهیمی به سرگردانی مردم شهر شهداد برای تأمین سوخت و گاه تأمین سوخت از بازار سیاه اشاره میکند و میگوید: مگر میشود در یک شهر و دهستانهای اطرافش سه روز سوخترسانی مختل شود.
هزینه جشن ثبت جهانی کویرلوت را صرف احداث یک پمپ بنزین برای مسافران کنید
وی گفت: مسئولان میخواهند جشن ثبت جهانی کویر لوت را برگزار کنند اما من پیشنهاد میدهم هزینه جشن ثبت جهانی شهداد را صرف ساخت یک جایگاه سوخت در شهر شهداد کنید که مردم و مسافران با مشکل مواجه نشوند.
محمد محرابی یکی از گردشگرانی است که روز پنجشنبه و جمعه آخر هفته را به همراه خانواده اش در شهداد گذرانده است و از عدم وجود سوخت در این شهر متعجب شده است و ساعاتی را به یاد میآورد که در این شهر برای سوختگیری سرگردان شده است.
سرگردانی گردشگران در تعطیلات آخر هفته
وی میگویند: برخی میگفتند سوخت در جایگاه وجود داشت اما مشکل جایگاه، نقص فنی به دلیل افت متوالی فشار برق و خراب شدن یک قطعه بود.
محرابی که درنهایت با مشکلات بسیار توانسته بود سوختگیری کند به مسئولان گفت: اینهمه تبلیغ برای رفتن به شهری که تنها یک جایگاه سوخت خراب دارد جای سؤال دارد.
این گردشگر میگوید: در بسیاری از استانها مجتمعهای رفاهی در مسیرهای گردشگری وجود دارد که تنها به دنبال رفاه حال مسافر و در کنار آن درآمدزایی برای مردم محلی هستند اما من این سؤال را میپرسم سود وجود هزاران گردشگر در شهداد برای مردم این شهر چیست.
وی از عدم وجود یک مرکز صنایعدستی، هتل، رستوران مجهز، مرکز تفریحی و ... بهعنوان خلأهای بخش گردشگری یادکرد و افزود: عدم وجود همه اینها را خون گرمی و میهماننوازی مردم شهداد برای من و خانوادهام پر کرد و اگر محبت آنها نبود برای سوختگیری مشکلاتم بیشتر میشد.
برای رفع مشکل تلاش می کنیم
فرماندار کرمان پیشازاین در گفتگو با مهر از ساخت جایگاه سوخت دیگری در شهداد خبر داده بود که ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و ابراز امیدواری کرده بود که مشکل وجود تنها یک جایگاه سوخت در شهداد بهزودی حل شود.
محمدعلی توحیدی گفته بود که جایگاه فعلی متعلق به شرکت تعاونی روستایی شهداد است و مشکلات این شرکت گاه دامان جایگاه سوخت را نیز میگیرد.
وی ابراز امیدواری کرد که مشکل سوخترسانی به مردم و مسافران شهداد بهزودی برطرف شود.
اما باز این سؤال مطرح است چرا در تنها اثر طبیعی ثبت جهانی ایران، مسافران باید با چنین مشکلاتی مواجه شوند و مسئولان استان کرمان برای تجهیز شهر شهداد به خدمات هتلینگ، رفاهی و خدماتی و ... چه اقدامی انجام دادهاند.