هزینه های میلیاردی پروژه ای که به نفع استان کرمان نیست

اخیرا با زمزمه هایی که از گوشه و کنار شنیده می شود و همچنین بلند شدن تیتر بسیاری از مطبوعات و رسانه ها  مبنی بر اینکه قرار است شهر جدیدی به نام “دل عالم” در ۵ هزار هکتار زمین بین ماهان و جوپار به قصد ایجاد شهری با دویست هزار نفر جمعیت با امکانات مناسب زیست محیطی ایجاد شود ، که ممکن است داستان دنباله دار هفت باغ علوی توسط تعدادی افراد سودجو  باشد، حتی گفته می شود که سرمایه گذار اصلی این طرح نیز از اعضای هیئت مدیره موسسه خیریه مولی الموحدین است  که با ضد و نقیض هایی از طرف مسئولین روبرو شد که سایت “آرمان کرمان ”  را بر آن داشت تا در  برطرف کردن این شبهات و ضد و نقیض ها گزارشی در این رابطه منتشر نماید .

حسین مرعشی  عضو هیئت مدیره موسسه خیریه مولی الموحدین در گفتگویی اظهار داشت: مطالعات این پروژه قبلا انجام شده و وزارت راه و شهرسازی کشور هم موافقت خود را در  خصوصو این پروژه اعلام کرده است.

وی با بیان اینکه مسئولین استان باید تصمیم بگیرند که آیا می خواهند این کار اساسی در استان کرمان انجام شود یا خیر ، اظهار داشت:  در سازمان مطالعات عمران استان مطالعات مربوطه انجام شده است و منتظریم که در اختیار مسئولین استان قرار دهیم و در تصمیم گیری نهایی مسئولان استان تشخیص دهند این کار انجام شود یا نشود.

مرعشی با توجه به موضع گیری شورای حفظ بیت المال عنوان کرد:  بنده از این خبر بسیار متعجب شدم با وجود اینکه استان کرمان شامل هجده میلیون هکتار زمین است آیا این طرح مغایر با حفظ بیت المال است و به این معناست که جلوی آبادانی زمین های باید گرفته شود و  یا باید کمک کنیم تا اراضی آباد شود و مردم شغل ، مسکن وشهرهای خوب داشته باشند .

این فعال اصلاح طلب در ادامه بیان داشت: در اولین فرصت باید از دوستان سوال شود که با این طرح قرار است چه حقی از بیت المال ضایع شوداگر یک شرکت سرمایه گذار بخواهد شهربسازد و زمین آن را دولت بدهد آیا این تخریب امور بیت المال محسوب می شود؟

این پروژه به مدت دو سال است که در حال انجام مطالعات و بررسی ست

سخنگوی حزب کارگزاران  با بیان اینکه این پروژه به مدت دو سال است که در حال انجام مطالعات وبررسی است، تصریح کرد: متاسفانه این طرح جهت تصویب طی سفر ریاست جمهوری به استان آماده نبود.

مرعشی با بیان اینکه عده ای در استان هستند که با همه چیز مخالف هستند؛عنوان کرد: در استان کرمان سالهاست که عده ای با هرکاری که جهت آبادی استان مطرح شده مخالفت کردند از جمله منطقه ویژه اقتصادی سیرجان، منطقه ویژه اقتصادی ارگ جدید ، پروژه هفت باغ  علوی ، هواپیمایی ماهان و پل های کنونی سطح شهر.

وی با بیان اینکه ما می خواهیم کرمان یک شهر برتر در منطقه جنوب شرقی باشد، اذغان داشت: کرمان باید یک مرکز اصلی خدمات درجه یک در جنوبشرق کشور باشد که از یک طرف بجای اینکه فردا  کرمان بشود یک شهر با جمعیت یک و نیم میلیونی بهتر است که کرمان را بر اساس یک میلیون جمعیت مدیریت کنیم تا دچار آلودگی زیست محیطی، ترافیک  و چهره های زشت شهری نشود و در عین حال اصالت های معماری وشهری خود را نیز از دست ندهد و در کنارش شهرهای دویست هزاری و پانصد هزارجمعیتی طراحی شوند  بعنوان مثال تهران را در نظر بگیرید که اگر بجای ده میلیون جمعیت در یک شهر قرار بود در کنارش سه شهر با سه میلیون جمعیت طراحی می شد مطمئنا خیلی از بحران ها  و مسائل و مشکلات کاسته می شد.

مرعشی گفت: در شهرسازی و در معماری های مدرن و جدید براساس تجربه ای که در دنیا هست برنامه ریزان توسعه ترجیح می دهند که به جای داشتن یک شهر با جمعیت  دومیلیون نفری، چهار شهر با جمعیت پانصد هزار نفری داشته باشند.

وی افزود: این طرح از موضوعات فنی است که ممکن است بعضی از کارشناسان مخالف و برخی موافق طرح باشند و در سطح کارشناسی مخالف و موافق می توانند بحث کنند.

این فعال اصلاح طلب ابراز داشت: آنچه که برای من روشن نیست و متوجه نشدم این است که ارتباط این طرح با از بین رفتن حقوق بیت المال چیست؟ به طور مثال اگر دولت هفتصد هکتار زمین  به شرکت عمران علوی سپرده و پروژه هفت باغ علوی احداث شده است آیا این طرح به نفع مردم کرمان بوده است یا به ضرر مردم؟

وی  ضمن طرح سوال اینکه چه حقی از بیت المال در پروژه هفت باغ ضایع شده است ؛ ادامه داد: زمین های مورد نیاز این پروژه اراضی بلامعارض ملی است و دارای کاربری نمی باشد که بخواهد تغییر کاربری شود و از آنجا که به علت کمبود آب اراضی فوق کوهپایه ای برای کشت  و کشاورزی نیز مناسب نیستند  پس نیاز به تغییر کاربری ندارند.

مرعشی بیان داشت: به هرحال این ها سوالات و موضوعاتی است که اصحاب رسانه و صاحبان افکار عمومی باید از مسئولین بپرسند .

وی در رابطه با نقش  جهانگیری به عنوان معاون اول رئیس جمهور و همچنین اصالت کرمانی تبار ایشان در حمایت از این پروژه اظهار داشت:  این پروژه ای ست که پیش از این در انجمن توسعه کرمان با حضور  باهنر و استاندار در شورای عالی شهرسازی مطرح شده که در وهله اول همگی موافق طرح بودند، حال دستگاه قضایی می گوید که این پروژه با حقوق بیت المال سازگار نیست ، امیدواریم که این سازگاری برقرار شود.

مرعشی در رابطه با تامین منابع مالی این طرح خاطرنشان کرد:  این پروژه ،احداث شهری است بالغ برجمعیت دویست هزارنفری و طی گذشت بازه زمانی بیست سال که برای ساخت زیربناها شامل آبرسانی و انتقال آب از بندر عباس، آماده سازی مجموعه ای برای سرمایه گذاری های زیربنایی چیزی بالغ بر دوازده هزار میلیارد تومان برآورد شده است که این مبلغ فقط برای تامین زیربناها غیر از ساخت وساز مسکن  و پروژه های تجاری  آن است که باید تامین شود.

وی با بیان اینکه  این پروژه  بالغ بر بیش از سی هزار میلیارد تومان در طی این بیست سال جهت سرمایه گذاری نیاز دارد ، گفت:  آیا این چنین سرمایه گذاری که اگر منابع آن فراهم و عملیاتی شود این طرح مناسب است یانه باید در مراکز نهایی تصمیم گیری شود.

شورای حفظ حقوق بیت المال در مقابل این پروژه  که خلاف مصالح ملی ست خواهد ایستاد

احمد آبیار مدیرکل بازرسی استان کرمان در جلسه  هفته گذشته  شورای حفظ حقوق بیت المال استان کرمان با اشاره به درخواست واگذاری ۵ هزار هکتار زمین بین ماهان و جوپار برای ایجاد شهر جدید «دل عالم» تأکید کرد: مدیران دستگاه های مختلف نباید به دلیل ترس از دست دادن پُست، در برابر منافع و سودجویی عده ای سکوت کنند.

این مقام مسئول تصریح کرد: ما اعلام کرده ایم که این امر خلاف مصالح ملی و استان کرمان است و شورای حفظ حقوق بیت المال مقابل این امر خواهد ایستاد و باید مدیران برای منافع و مصالح استان کار بکنند.

مدیران دستگاه های اجرایی نباید در مقابل کارهای یقه سفیدان سکوت کنند

آبیار خاطر نشان کرد: عده ای یقه سفید کارهایی انجام می دهند که نباید مدیران دستگاه‌های اجرایی در مقابل آنها سکوت کنند و این بحث واگذاری زمین برای ایجاد شهر «دل عالم» به نفع استان نیست.

قوه قضائیه و سازمان بازرسی کل کشور نیز به جد در مقابل این امر ایستادگی خواهد کرد

در ادامه این جلسه یدالله موحد رییس کل دادگستری استان کرمان با تأکید بر اینکه در خصوص واگذاری این زمین درخواست واگذاری زمین برای ایجاد شهر جدید «دل عالم» با بیان اینکه واگذاری اراضی بحث جدی است، اظهار کرد: تاکید این است که همه مجموعه های ذیربط گزارش این جلسه را به مدیران بالادستی خود ارائه کنند و ما در درون قوه قضائیه این بحث را پیگیری خواهیم کرد و سازمان بازرسی کل کشور نیز کار را دنبال می کند و به جد در مقابل این امر ایستادگی می کنیم.

هیچگونه مجوزی تاکنون صادر و واگذار نشده است

و این در حالی است که ابوالقاسم سیف الهی معاون عمرانی استانداری کرمان  در رابطه با این پروژه به خبرنگار ما گفت: برای شهری بنام شهرک “دل عالم” توسط استانداری یا حوزه معاونت عمران هیچگونه مجوزی تا کنون صادر نشده و اگر اعلام شده  است که این مجوز صادر و واگذار شده ما صراحتا و محکم تکذیب می کنیم.

وی با بیان اینکه شرایط قانونی باید طی شود، افزود: معمولا پیشنهاداتی داده می شود که بایستی درکمیسیون ها و  حوزه های مربوطه چون محیط زیست، کمیسیون حفاظت منابع آب ،مالکیت زمین و… مورد بررسی و موافقت قرار گیرد .

سیف الهی ادامه داد: در کل اینگونه طرح ها در اختیارات استان  نمی باشد  بلکه وزارت راه و شهرسازی در حوزه شهرهای جدید مجموعه ای دارند به نام شرکت عمران شهرهای جدید و شورای عالی شهر سازی که بایستی چنین طرح هایی در آنجا مطرح شود.

این طرح ها در حوزه اختیارات استان نمی باشد

وی عنوان کرد: این طرح ها در حوزه اختیارات استان نمی باشد که بتواند چنین مجوزهایی را صادر کند. صدور چنین مجوزی را کاملا تکذیب می کنیم.

سیف الهی بیان داشت: ممکن است در قالب طرح یا پیشنهاد از سوی بخش خصوصی  یا اشخاصی  یا دفاتری پیشنهاداتی شود اما بایستی مراحل قانونی و رسمی تصویب را طی کند که تا کنون این فرآیند صورت نگرفته است و موردی تصویب نشده است.

معاون عمرانی استانداری کرمان با بیان اینکه سوابق را  استخراج و بررسی کرده ایم ، اذعان داشت: دوره قبل از بنده هم  که معاون عمرانی شخص دیگری بود نیز چنین طرحی یافت نشد .

احداث چنین شهری بایستی از طریق شورای عالی شهرسازی، وزارت راه و شهرسازی در تهران بررسی شود

سیف الهی عنوان کرد: اگر بخواهد شهر جدیدی احداث شود و تقاضا و پیشنهادی باشد بایستی  از طریق شورای عالی شهرسازی و وزارت راه و شهرسازی در تهران بررسی شود و مراحل قانونی خود را طی کند که بعید می دانم احداث شهرهای جدید به این شکل در استان کرمان منطقی باشد و تصویب شود.

این مجوزها در چارچوب قانون و در حوزه دولت است نه در حوزه قوه قضائیه

وی باتوجه به تکذیب نمودن این طرح و صادرنشدن مجوز توسط موحد رییس دادگستری و آبیار اظهار داشت:  این طرح در اختیارات  موحد و آبیار نمی باشد که قرار باشد مجوز از سوی آنها صادر شود  این مجوز ها در چارچوب قانون و درحوزه دولت است نه  در حوزه قوه قضائیه.

سیف الهی گفت: اگر قرار باشد شهر جدیدی احداث شود چه مجری آن بخش خصوصی باشد چه دولتی بایستی مراحل قانونی آن طی شود که این مراحل از شورای عالی شهرسازی شروع می شود.

وی افزود: فعلا در سواحل مکران در حاشیه چابهار تا عسلویه، شش شهرجدید در حال احداث و در دستور کار دولت  است  که مجری آن شرکتی به نام شرکت عمران شهرهای جدید در تهران است که زیر مجموعه ای از وزارت راه و شهرسازی ست مانند شهر هشتگرد یا پرند که در تهران احداث شده اند.

سیف الهی با تاکید بر اینکه چنین پروژه هایی در اختیار استان نیست ،ادامه داد: این نوع پروژه ها توسط شرکت عمران شهرهای جدید  بررسی سپس از شورای عالی شهرسازی مصوبه می گیرد وبعد از اینکه مراحل زیست محیطی و مالکیت زمین ، سفره های آب زیرزمینی ،تامین آب ، برق و  گاز  را مورد بررسی قرار گرفت  درنهایت صدور مجوز در اختیار وزارت راه و شهرسازی درکشور می باشد و هرکاری که بخواهد در این حیطه انجام شود باید چارچوب کلی آن طی شود.

این پروژه توسط بخش خصوصی دنبال می شود

کمال جوانمرد عضو شورای شهر نیز با توجه به اطلاعاتی که در این رابطه داشت به خبرنگار ما گفت: این پروژه توسط بخش خصوصی دنبال می شود و مصوبه ای هم ندارد و استانداری هم عملا تمایلی به این کار ندارد زیرا نه مصوبه ای دارد نه قانون که از آن حمایت کند.

وی افزود: گویا سازمان بازرسی هم در این حیطه ورود کرده و براساس آخرین اطلاعات بدست آمده پرونده در شورای حفظ حقوق بیت المال درحال بررسی می باشد.

جوانمرد با تاکید بر اینکه این طرح مربوط به بخش دولتی نبوده و مجری آن بخش خصوصی است ، خاطرنشان کرد: هم استانداری هم معاونت عمرانی و هم سازمان بازرسی در این حیطه ورود کرده  بعضا در این مورد شبهاتی نیز وجود دارد که در آینده رفع ابهام خواهد شد.

حال با تمام این اوصاف آیا باز هم می توان قضاوت کرد که این چنین پروژه ای با هزینه گزافی که معلوم نیست سرمایه آن از کجا تامین شده و می شود به نفع استان کرمان است یا نه؟ و یا با توجه به تفاسیری که دیگر مسئولین از این طرح داشتند همانند موسسه خیریه مولی الموحدین توسط اشخاصی همچون یقه سفیدان مورد سودجویی و بهره وری شخصی قرار خواهد گرفت؟