صنایع دستی کردستان این روزها رونقش را با دستان زنانی آمیخته است که علاوه بر روحیه شاد توانسته برای چندین نفر اشتغالزایی را فراهم نماید، گره گره ی این صنایع دستی عشق و علاقه ای را به زبان می آورد که هر چند درآمدش آنطور که باید زبانزد نیست اما همواره توانسته است در میان مردم جای خود را باز کند و اقتصاد مقاومتی را بر پایه ی اقدام و عمل توسعه بخشد.
شهرستان سنندج در حوزه صنایع دستی دارای استعدادها و قابلیتهای ارزشمندی است که می توان با حمایت هر چه بیشتر از آنها، اقتصاد شهرستان را مقاومتی نمود و توسعه داد.
این صنایع دستی که قدمتی طولانی دارند و بخشی از میراث فرهنگی و مردم شناختی منطقه محسوب می شوند، بسیار متنوع می باشند که بانوی کردستانی توانسته با ایجاد کارهای دستی این هنر را رونق ببخشد.
سارا صفری یکی از بانوان هنرمند کردستانی در رشته ی منبت و معرق کاری است که حدود 10 سال است توانسته در این عرصه موفق باشد.
هنر معرق روی چوب یکی از رشته های پرپیشینه صنایع دستی ایران است که در استان کردستان جایگاه و قدمتی ویژه دارد این هنر در ابتدا تلفیقی از چوب و فلز بوده که به کمک ذوق و اندیشه معرق سازان هنرمند تغییر شکل داد و صنعتگران کشورمان بجای یک نوع چوب که معمولا متن اصلی دست ساخته ها را تشکیل می داد به استفاده از انواع چوب با رنگهای مختلف پرداختند .
هنرمندان کردستانی با دستان توانمند خود تابلوهای معرق را بسیار ظریف و دقیق خلق کردند.
بیشتر به عنوان یک شغل به آن نگاه می کردم
بنده زیاد اعتقاد به این نداشتم که منبت کاری هنر است و بیشتر به عنوان یک شغل به آن نگاه می کردم و از بچگی به عنوان تفریح و سرگرمی سراغ این حرفه رفتم. بعدها که شغل های دیگری را تجربه کردم و به این نتیجه رسیدم که در حرفه ی دیگری نمی توانم فعالیت کنم بنابراین دوباره به حرفه قبلی خود بازگشتم آن هنگام فهمیدم که چقدر عشق و علاقه به این کار در وجودم نهفته است.
استقبال کارآموزان از این هنر
وی با اشاره به استقبال کارآموزان از این هنر گفت: خدا را شکر می کنم که تا الان استقبال خوبی صورت گرفته است این افراد راه خودشان را پیدا کردند و به این نتیجه رسیده اند که می توانند با تکیه بر هنر و ذوقی که دارند یک تولید کننده موفق باشند.
صفری صنایع دستی را معتبرین سند هویت تاریخی هر ملت دانست و با بیان این که کارهای هنری باعث می شود که هنر آن منطقه احیاء و از فراموشی جلوگیری شود افزود:بدون شک وجود و فعالیت صنایع دستی مثل قطره هایی هستند که اگر دست به دست هم بدهند می توانند نقش بسزایی در اقتصاد کشور بویژه در صادرات داشته باشند.
توسعه مشاغل خانگی از جمله سیاست های موفق برای رفع بیکاری
وی می گوید؛ توسعه مشاغل خانگی از جمله سیاست های موفق برای رفع بیکاری در کشورهای گوناگون است. مشاغل خانگی در افزایش تولید ملی و اشتغالزایی حتی در کشورهای توسعه یافته نیز نقش عمده ای ایفا کرده اند.
از این شاخه به آن شاخه
وی افزود: در ابتدا کارها و شغل های زیادی را تجربه کردم اما به دلیل علاقه ای که داشتم تصمیم گرفتم با گذراندن دوره های خاص این رشته این همر صنایع چوبی را بهتر یاد بگیرم.
نظر یک متخصص در زمینه منبت و ویژگی های یک محصول ممتاز
به نظر بنده همه محصولات ممتاز و خوب هستند. مهم این است که هر اثر در فضا و زمان مناسب خود استفاده شود و شناخت سازنده از کار خود نیز مهم می باشد، چهار مؤلفه اصلی یک اثر ممتاز منبت کاری شامل: چوب، تکنیک و ابزارها، شخص هنرمند و زمان است که زمان شامل همه عوامل نا محسوس تأثیر گذار برای ایجاد یک محصول می باشد.
شرایط فعلی صنایع دستی ایران به ویژه کردستان
صفری تصریح کرد: کسانی که این رشته را دانشگاهی نمودند فعالیت مناسب و خوبی انجام دادند. اگر به این جوانان امید به کار و آینده داده شود و شرایط اقتصادی جامعه هم از این حالت دور شود این رشته هنری خیلی خوب رشد می کند. بنابراین دانشجویان این رشته می توانند در بهبود اوضاع این رشته کمک کنند. امید + عشق به کار + عرضه مناسب و درست اثر هنری می تواند در بهبود اوضاع مؤثر باشد.
جوانان به فکر پشت میز نشینی نباشند
این بانوی فعال کردستانی تصریح کرد: از همه جونان جویای کار دعوت می کنم که از فرصت هایی که هست استفاده کنند و فقط به فکر شغل های پشت میز نشینی نباشند و به کارهای هنری و تولیدی روی بیاوردند.
وی تاکید کرد: صنایع دستی یک ابزار خوب و جوابگو برای افرادی است که می خواهند سریع وارد بازار شوند و بدون شک هرکسی در هر کاری تلاش کند محال است که موفق نشود.
ارزش هنری معرق کاری بسیار بالاتر از درآمدش است
وی ارزش کاری معرق کاری را نسبت به درآمدش بهتر دانست و تصریح کرد: تابلوهایی که با دست انجام می شود کیفیت بهتر و ارزش بالاتری نسبت به صنایع ماشینی دارد. مردم صنایع دستی را بخاطر کیفیت خوب ترجیح می دهند.
فعال عرصه اقتصادمقاومتی با اشاره به مشکلاتش در تهیه وسایل کار، گفت: اگر مسئولین از ما حمایت کنند و جلوی پارتی بازی گرفته شود مشکلات ما در صنایع دستی حل می شود. ما در معرق کاری نیاز به امکانات داریم که اگر دولت یاری کند مشکلاتمان حل می شود که هیچ گاه این مسئله انجام نشد.
پشت هر کاری ممکن است شکست یا پیروزی باشد
وی با تاکید اینکه پشت هر کاری ممکن است شکست یا پیروزی باشد، عنوان کرد: ما نباید به بهانه ترس از شکست دست از فعالیت برداریم.
وی با بیان این موضوع که آمادگی آموزش معرق کاری به مردم را دارم، افزود: در حال حاضر در کارگاه ما 2 نفر به صورت مسقیم و 2 نفر غیرمسقیم مشغول کار هستند اما اشتغالزایی ما براساس هر دوره سفارش می تواند افزایش یابد.
این بانوی هنرمند در پایان گفت: نمایشگاه صنایع دستی و نمایشگاه های دیگر، محلی است که سالانه صنایع دستی ما را به نمایش می گذارد و درآمدی برای ما محسوب می شود.