سیاوش چراغیپور میگوید، «صد نفر از همین دوستان خودم گفتند دیوانهای که در این شرایط میخواهی کار کنی، چرا میخواهی با جان و سلامتی خود بازی کنی ولی من میگفتم تئاتر برای ما مقدس است. نگذاریم چراغش خاموش شود اما حالا پشیمانم.»
اخبار چهره ها - سیاوش چراغیپور بازیگر بیحاشیه تئاتر این روزها با نمایش «کوکاکولا» روی صحنه است.
اما این بازیگر محجوب حالا غمگین و رنجیده است و از دلگیریهایش میگوید ولی تاکید کرد که با وجود همه مرارتها،کم فروشی نمیکند و برای تماشاگر، انرژی کمی نمیگذارد.
چراغیپور گفت: همیشه زمان اجرا که نزدیک میشد، انرژیام فوران میکرد ولی حالا پایم به سالن کشیده نمیشود. میدانستم اجرا در این وضعیت سخت است ولی همه فکرم این بود که چراغ تئاتر را روشن نگه داریم تا تماشاگران آن را فراموش نکنند. گفتم به هر حال باید اجرای تئاتر از جایی شروع شود و خوب است ما هم جزو آغازگران باشیم. بالاخره باید راهکاری پیدا کنیم ولی چه میدانستم با چنین بیمهریهایی رو به رو میشویم.
چراغیپور درباره تجربه حضورش روی صحنه در روزهای کرونایی توضیح داد: تجربه تلخی است ولی وقتی پایم به صحنه برسد، وقتی نور و گرمای پروژکتورها را بر صورتم حس کنم، دیگر فرقی نمیکند دو تماشاگر در سالن باشند یا ۲هزار نفر. با تمام وجود بازی میکنم چراکه برای تماشاگرم حرمت قائلم. اگر مدیران هنری برای ما حرمت قایل نیستند، ولی ما برای مخاطبمان احترام قائلیم ولی به دلیل رفتارهایی که با ما شد، دیگر آن انرژِی قبل را ندارم که مثلا سه ساعت پیش از اجرا بیتاب و بیقرار باشم.
این بازیگر روندی از بازبینی و صدور مجوز نمایش «کوکاکولا» را تشریح کرد و افزود: در این روزهای کرونایی که هر بار بیرون آمدن از خانه میتواند خطرآفرین باشد و بسیاری از افراد حتی برای تماشای یک نمایش ترجیح میدهند یک ساعت هم در یک مکان در بسته ننشینند، ما سه بار بازبینی رفتیم. در صورتی که متن ما مجوز داشت ولی هر بار به دلیلی غیر منطقی، مجوز ما به مشکل برمیخورد.
او اضافه کرد: متاسفانه ایرادهایی که دوستان وارد میکردند، یکسری از اصول تئاتری را زیر سئوال میبرد مسایلی مانند زن پوشی و مرد پوشی که از دیرباز در تئاتر مرسوم بوده است.
بازیگر نمایشهای «ملاقات بانوی سالخورده» و «بر پهنه دریا» تاکید کرد: شخصا بیش از ۳۰ سال است روی صحنهام و با خطوط قرمز بیگانه نیستم. ضمن اینکه هنرمندانی مانند ما که در برهه حساسی مانند دوران کرونا روی صحنه آمدهایم، حتما دلمان برای تئاتر میتپد و حتی بیش از مدیران از آن مراقبت میکنیم.
چراغیپور با ابراز تاسف از مشکلاتی که برای پوستر این نمایش پیش آمده است، ادامه داد: بعد از سه بار بازبینی که مجوز گرفتیم، مشکل تبلیغات آغاز شد. پوسترمان اجازه انتشار نمیگرفت در حالیکه در این پوستر تصویر ما با همان لباسهایی منتشر شده که در اجرا بر تن داریم. تصور کنید در این واویلایی که ما روی صحنهایم، حتی یک پوستر و تصویر نداریم که دستکم در صفحات شخصی خود منتشر کنیم تا حداقل دوستان خودمان از اجرای ما با خبر شوند و به دیدن نمایشمان بیایند. بیلبورد و تبلیغ تلویزیونی که برای تئاتر محال است.
او با انتقاد از عملکرد مدیران هنری در ارتقای تبلیغات تئاتر اضافه کرد: این دوره بهترین زمان بود برای رایزنی با تلویزیون تا تئاتر از تیزرهای تلویزیونی با تخفیف برخوردار شود یا مثلا میشد برای بیلبورد شهری با شهرداری مذاکره کرد ولی ما همه این فرصتها را از دست میدهیم و مرگآورتر از همه اینها اینکه حتی از نصب پوستر نمایشهای تئاتر شهر بر سردر تالار اصلی همین مجموعه هم دریغ میکنیم.
چراغیپور ابراز تاسف کرد: وقتی مدیران هیچ گونه همراهی برای از سر گیری تئاتر نمیکنند، چرا اقدام به بازگشایی تئاتر کردند؟
بازیگر نمایش «گلن گری گلن راس» خاطرنشان کرد: انتظار داشتم مدیران هنری در همان اجراهای نخست به سالن ما بیایند و به اولین گروههایی که در دوران کرونا روی صحنه رفتند، دلگرمی بدهند. وقتی خودشان پایشان را به تئاتر نمیگذارند، تماشاگر هم به اینها نگاه میکند مثل اینکه وزیر بهداشت با زدن ماسک، مردم را به این کار تشویق میکند. تئاتر هم حوزه کاری مدیران هنری است که باید برای آن انرژی بگذارند.
او در ادامه از خانه تئاتر هم انتقاد کرد و گفت: قرار بود ۲۵ فروردین امسال در تماشاخانه استاد «جوانمرد» خانه تئاتر اجرا داشته باشیم که ماجرای کرونا پیش آمد و بعد از بازگشایی تئاتر، خانه تئاتر سالن خود را باز نکرد در حالیکه این مجموعه داعیه معیشت هنرمندان را دارد و اجرای تئاتر میتوانست حداقل کمکی به یک گروه نمایشی باشد. به هر حال تعطیلی آن سالن سبب شد ما در تئاتر شهر اجرا بگیریم.
چراغیپور از دیگر مشکلاتی که بر سر راه این نمایش ایجاد شده است هم یاد کرد و افزود: قرار بود برای اجرا به نروژ دعوت شویم ولی در مقطعی که آنها در حال پیگیری با ما بودند، اینترنت سراسری به مدت ۱۰ روز قطع شد و این فرصت هم از دست رفت چراکه هیچ راه ارتباطی با آنان نداشتیم.
او در پایان سخنانش گفت: کرونا بحرانی جهانی است ولی بعد از گذشت چند ماه هنوز مسئولان ما نتوانستهاند هیچ راهکار مناسبی پیدا کنند و در این میان برخی از گروهها مانند هنرمندان تئاتر از کمترین امکانات مالی هم برخوردار نبودهاند.
نمایش «کوکاکولا» به کارگردانی نصیر ملکیجو با بازی سیاوش چراغیپور و پگاه کاظمی این روزها در تالار قشقایی مجموعه تئاتر شهر روی صحنه است. این اثر نمایشی که ویژه تماشاگران بالای ۱۶ سال است، هر شب راس ساعت ۱۹ و چهل و پنج دقیقه روی صحنه میرود.