مهدی دواتگری حقوقدان امروز در برنامه «سلام صبح بخیر» حضور یافت و درباره حکم رد مال که در حکم نهایی پرونده هادی رضوی از سرمایهگذاران این سریال مطرح شده بود، توضیحاتی ارائه کرد.
وی در ابتدا در پاسخ به پرسشی درباره اینکه رد مال کدام بخش از سرمایههای رضوی را شامل میشود، بیان کرد: طبق ماده دو قانون اگر مالی یا وجهی به هر نحوی به طریق نامشروع تحصیل شده باشد، فرد علاوه بر رد اصل مال به چند ماه تا دو سال حبس و یا پرداخت دو یا سه برابر مالی که تحصیل شده است محکوم میشود.
اهمیت بحث سوء نیت در دستمزدهای بازیگران شهرزاد
اخبار چهره ها _ این حقوقدان اضافه کرد: ما در بحثهای قضایی ارکانی داریم وقتی حکم قضایی صادر میشود مثل یک ساختمان که بر ستونهایی استوار است حکم هم چند ستون باید باشد که بر آن سوار شود. اول عنصرقانون است که برای تحصیل نامشروع مال مجازاتی پیشبینی کرده است. دوم فعل فیزیکی یعنی رکن مادی و وجوهی که برداشت میشود و رکن دیگر اینکه برداشت مال براساس سوء نیت بوده باشد.
وی در توضیح بیشتر حکم رد مال در دادگاه تصریح کرد: آنچه مشخص است محکومیت قطعی سرمایهگذاران سریال شهرزاد بهواسطه تامین منابع سریال از طریق نامشروع است و این را صراحتا قاضی گفته است. با این حال درباره رد مال در رای دادگاه صراحتا ذکر نشده است این ابهام در رای دادگاه هست و قاضی باید این نکته را صراحتا تعیین میکرد. وقتی قانون تشخیص دهد مالی که تحصیل شده است نامشروع است قاضی باید برای رد مال هم رای دهد. انچه در مفاسد اقتصادی آمده نامشروع بودن است که محرز شده است اما درباره رد مال تعیین تکلیف نشده است.
باطل بودن معاملهای که منبع مالش نامشروع است
این حقوقدان در پاسخ به این پرسش که آیا امکان دارد بازیگران به مرحلهای برسند که ناگزیر به بازگرداندن دستمزد شوند، اظهار کرد: مالی که نامشروع تحصیل شده است باطل است مثلا در بحث سرقت کسی سرقتی را انجام میدهد و به طریق نامشروعی ان اثاث را میفروشند قاضی میگوید عین مال و اگر آن موجود نباشد به همان میزان باید بازگردانده شود. معامله براساس مال نامشروع باطل است. ما منشا این پول را نامشروع میدانیم پس باید برگردد. قانون میگوید علاوه بر رد اصل مال مرتکب به دو یا سه ماه حبس و یا دو برابر مال محکوم میشود.
وی همچنین درباره سودهای این سریال عنوان کرد: این موضوع یک بخش کیفری دارد که با توجه به اینکه دادستان کیفر خواست صادر کرده بود که نسبت به رد مال درخواستی مطرح نشده بود و اشکال همین بخش است. این سرمایه گذاری به شکل نامشروع است و هادی رضوی دارد دوران محکومیت خود را سپری میکند و باید رد مال هم برای او انجام شود. پرونده او که برای اجرای احکام میرود دادیار باید از دادگاه رفع ابهام کند و دادگاه باید رفع کند که مالی که به طریق نامشروع رفته است بازگردد یا خیر.
برای عودت دستمزد باید سوء نیت بازیگران احراز شود
داوتگری درباره تکلیف بازیگران شهرزاد نیز عنوان کرد: بحث دیگر سوء نیت است، سوء نیت رضوی و امامی دو سرمایهگذار شهرزاد احراز شده است و این پول باید بازگردد. بااین حال دادگاه باید احراز کند که اگر بازیگران هم سوء نیت داشتند این پول بازگردد.
وی درباره ماهیت این فعالیت هنری که بازیگران بابت آن در پروژه حضور داشتند و تشخیص سوء نیت عنوان کرد: تشخیص سوء نیت با قاضی است و اگر قاضی به این نتیجه برسد که خود عوامل سریال هم در این قضیه سوء نیت داشته اند یعنی میدانستند و علم داشتند که پول از منبع نامشروع تزریق میشود انها هم میتوانند تحت تعقیب قضایی قرار بگیرند.
محکومیت کلاهبرداری به ارزش پول روز باشد
این حقوقدان درباره سود حاصل از فروش سریال نیز بیان کرد: قانون گفته است رد اصل مال و این خلا قانون را داریم که درباره سود نکته ای گفته نشده است. در کلاهبرداری گفته میشود که کسی که پول مردم را با اقدامات متقلبانه تحصیل میکند او به یک تا ۷ سال حبس، رد اصل مال و مجازات نقدی محکوم میشود. فرض کنید این فرد در سال ۸۰ حدود ۸۰ میلیون تومان کلاهبرداری میکند با ۸۰ میلیون در سال ۸۰ میتوانستید یک خانه بخرید و حالا این فرد در سال ۹۸ زندانی شده است که الان با ۸۰ میلیون پول رهن خانه ر ا هم نمیتوان تهیه کرد بنابراین رد مال ۸۰ میلیون به ارزش پول روز محاسبه نشده است. کلاهبرداری باید به ارزش پول روز باشد. در قضیه تحصیل مال به روش غیرقانونی هم این اشکال هست که درباره تحصیل سود خلا قانونی وجود دارد.
وی در پایان در پاسخ به این پرسش که ایا بازیگران موظف هستند از لحاظ حقوقی درباره منابع مالی پروژههایی که قصد همکاری با آن را دارند، صحت سنجی کنند؟ گفت: حتما باید دقت بیشتری داشته باشد. به هر حال ما وقتی میخواهیم اتومبیل هم خریداری کنیم از فروشنده میخواهیم که سند را نشانمان دهد. هنرمندان هم برای حفظ حیثیت هنری هود هم بهتر است این کار را انجام دهند.