تهدید به قطع همکاری نماینده عالی دولت در چهار محال با سازمان محیط زیست

هنوز سازمان محیط زیست در تب و تاب گرامیداشت های روز محیط زیست به سر می برد که صبر آقای استاندار به سرآمده و از احتمال قطع ارتباط با سازمان مذکور به دلیل بی توجهی به دغدغه ها و مسائل استان خبر سخن می گوید.

 

مشکلات محیط زیست در  چهارمحال و بختیاری مشکلاتی دیرینه است که کسی بدان توجه ای نداشته و فعالان عرصه خبری نیز مدام به این مساله پرداخته و منتظر اقداماتی جامع از سوی مسئولین هستند.

 

دیگر نه تنها مردم از این سازمان گلایه داشته بلکه رسانه ها و حتی استاندار چهارمحال و بختیاری نیز از این وضعیت شکایت دارند و حرف از قطع روابط با سازمان محیط زیست می زنند.

 

در رسانه های مختلف از مشکلات مختلفی سخن آمده است، از وضعیت روستای شاخص کشوری شیخ شبان تا تفاهم‌نامه غیرقانونی سازمان محیط زیست با وزارت نیرو در ارتباط با تونل گلاب....

 

 تعطیلی پروژه "انتقال آب سبزه‌کوه به چغاخور" با شعار سال سازگاری ندارد

 

حجت‌الاسلام رضا سعادت‌فر امام جمعه بروجن در خطبه های نماز جمعه این شهرگفت: پروژه انتقال آب سبزه‌کوه به بروجن از سال ۸۳ مطالعاتش آغاز شده و نزدیک به ۱۰۰ میلیارد ریال برای مطالعات این پروژه هزینه می‌شود که محصول آن چندین جلد کتاب است.

 

سعادت‌فر ادامه داد: برای انتقال این آب در شیوه مطالعاتی ۸ گزینه پیش‌بینی می‌شود مشکلات زیست محیطی آن مورد بررسی قرار می‌گیرد در بین این ۸ پروژه آن

 

وی با بیان اینکه پروژه‌ای که کمترین خسارت زیست محیطی و صرفه اقتصادی دارد پروژه احداث تونل از سبزه‌کوه به چغاخور است؛ گفت: تاکنون دو هزار میلیارد ریال هزینه این پروژه است اما پیشرفت این پروژه ۵۳۲ متر تونل سنتی و ۱۶۲ متر تونل مکانیزه و در مجموع ۵۱۴ متر از ۱۱ کیلومتر این پروژه پیشرفت داشته است به جهت این که این پروژه از خردادماه سال ۹۳ تا ۱۱ اردیبهشت‌ماه ۹۵ متوقف می‌شود؛ پروژه‌ای که در طی بازه زمانی ۳۰ ماه قرار بود به سرانجام برسد متوقف می‌شود.

 

خطیب نماز جمعه بروجن گفت: باتوجه به اهمیت این پروژه برای احیای تالاب چغاخور، تالاب گندمان و سایر نقاط شهرستان چه دلیل و بهانه‌ای برای تعطیلی این پروژه وجود دارد؛ چرا برخی از مسئولین تمام تلاش خود را برای تعطیلی این پروژه مصروف می‌کنند.

 

سعادت‌فر با مطرح کردن چند سوال گفت: اگر این پروژه اشکال زیست محیطی دارد چرا در طول دوران مطالعاتی اشکال زیست محیطی بیان نشد؟ چرا آن زمان که پروژه به پیمانکار واگذار شد اشکال زیست محیطی مطرح نشد؟ چرا آن زمانی که در حدود دو هزار میلیارد ریال از اعتبارات دولتی به این پروژه تزریق شد به اشکالات زیست محیطی توجه نشد؟ آیا حیات آب شرب مردم اهمیت دارد یا صرفا مسائل زیست‌محیطی؟ آیا تعطیلی این پروژه با سال اقدام و عمل سازگاری دارد.

 

یکی از شهروندان بروجن نیز در گفت و گو با جهانبین نیوز تاکید کرد: خشکسالی و کمبود منابع آب زیر زیمنی در این شهرستان بیداد می کند و اگر به همین روال پیش برویم این شهرستان خصوصا مرکز شهرستان و حومه اطراف آن آب برایشان جیره بندی می شود.

 

وی از نامطلوب بودن کیفیت آب  و بالا بودن نیترات آن سخن گفت و تصریح کرد: اکثر مردم این شهرستان از دستگاه های تصفیه آب استفاده می کنند.

 

درپی بحران کم‌آبی در شهرستان بروجن مردم این منطقه با راه‌اندازی پویش مردمی "ما تشنه‌ایم" خواستار توجه جدی مسئولان شهرستانی، استانی و کشوری در این خصوص شدند.

 

طوماری نیز در این زمینه به امضای مردم بروجن رسیده است که در قسمتی از آن آمده است: مردم شهرستان بروجن و امضاءکنندگان طومار فوق مجدانه درخواست داریم که دستور جدی و قاطع برای انتقال بدون وقفه آب سبزه کوه به چغاخور را صادر و نگرانی‌های این مردم را مرافع فرمایید.

 

 

"انتقال آب" این روزها آرامش چهارمحال و بختیاری را بر هم زده است.

 

مردمان چهارمحال و بختیاری از دیرباز دستی گشاده داشته‌اند و در حمایت از دیگران از هیچ کمکی اغماض نکرده‌اند اما این روزها سخن از اجرای طرح‌هاییست که وجود چهارمحال و بختیاری را در معرض خطر قرار داده است.

 

انتقال آب از کوهرنگ به اصفهان طی چندین مرحله که در سال‌های اخیر شاهد اثرات مخرب زیست‌محیطی اجرای آنها هستیم دلیل کافی برای مخالفت با طرح‌های انتقال آب است که برخی ساز آن را کوک کرده‌اند و این روزها بر طبلش می‌کوبند.

 

اگرچه آنروزها آب سرزمین‌مان را بی آنکه به فکر آثار پس از آن باشند به شهرها و روستاهای خودشان آنهم نه برای خوردن که برای امور صنعتی و کشاورزی بردند اما امروز نمی‌توان چشم بر همه چیز بست و شاهد نابودی سرزمین‌مان بود.

 

 

انتقال آب از بهشت‌آباد به سه استان مرکزی کشور یکی از طرح‌های بزرگ است که اگر با اصول مهندسی و کارشناسی و بدون زیاده‌خواهی و کوتاه شدن دست مافیا و عناصر قدرت و سیاست اجرا شود تحولی شگرف در شهرهای این سه استان کویری ایجاد می‌نماید و این اتفاق باعث سرافرازی همه می‌گردد اما اگر قرار باشد شهرهایی که در حال حاضر خشک و کویری‌اند با آب منتقل شده از استان چهارمحال و بختیاری سبز و خرم شوند و شهرها و روستاهای استان بدل به برهوت شوند بی‌شک این اقدام کاری ناپسند و ناشایست و غیرقانونی و خلاف اصول انسانی است.

 

اگر قرار است در بهشت‌آباد سد احداث شود و آب پشت سد را بالاتر از مقدار مورد تایید کارشناسان و آن هم با تونل در عمق ۳۰۰ متری زمین ببرید پس از همین حالا باید مهیای مرگ چهارمحال و بختیاری شد.

 

انتقال بیش از میزان استاندارد و آنهم با ابزاری که قرار است آب سفره‌های زیرزمینی استان‌مان را زهکشی کند و به کویر مرکزی ایران ببرد یعنی مرگ رودخانه‌ها، مرگ چشمه‌ها و مرگ چهارمحال و بختیاری.

 

حجت‎الاسلام محمدعلی نکونام در دیدار دکتر معصومه ابتکار، معاون رییس جمهور و رییس حفاظت محیط زیست کشور رفع مشکل روستای شیخ شبان و پروژه سد خرسان خواستار شد.

 

نکونام با تشریح مشکلات روستای نشین شیخ شبان که دارای سه هزار نفر جمعیت است گفت: زمینهای کشاورزی و برخی کوچه ها و خانه های این روستا در محدوده اراضی حفاظت شده قرار گرفته و برای ساکنان این روستا مشکلاتی ایجاد شده است.

 

امام جمعه شهرکرد رفع مشکلات و اختلاف مردم روستای شیخ شبان شهرستان بن با سازمان حفاظت محیط زیست را از معاون رییس جمهوری و رییس این سازمان خواستارشد.

 

نماینده ولی فقیه در استان در خصوص پروژه سد خرسان ۳ نیز گفت: احداث سد یک برای کشور علاوه بر ذخیره آب و مسئله انرژی یک سرمایه گذاری است که بایددر جاهای که به محیط زیست ضرر نمی زند، اجرا شود.

 

وی اظهار کرد: اجرای شدن این سد مدتهاست که معطل مانده و به طور مکرر بین مردم و مسوولان کارگاه درگیری وجود دارد که باید در اجرای این طرحها تعدیل و اعتدال حاکم شود.

 

استاندار چهارمحال و بختیاری: اوضاع به همین منوال پیش برود همکاری‌مان را با سازمان محیط زیست قطع می‌کنیم

 

قاسم سلیمانی دشتکی در شورای برنامه‌ریزی در چهارمحال و بختیاری اظهار کرد: با همه ارادتی که نسبت به مسائل زیست محیطی دارم ولی از همه موضوعات پیرامون آن به نوعی می‌ترسم.

 

استاندار چهارمحال و بختیاری ادامه داد: در این استان هم‌دلی و هم‌زبانی خوبی بین دستگاه‌ها دولتی و غیردولتی برقرار است برای مثال می‌توان به اقدامات سپاه پاسداران این استان در اجرای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی یا تأمین امنیت اشاره کرد که کمک بزرگی برای دولت به حساب می‌آید.

 

سلیمانی با اشاره به اینکه سازمان محیط زیست گره‌های کوری در مسائل چهارمحال و بختیاری به وجود آورده که یک بام و دو هوا است ادامه داد: قوانین سختگیرانه سازمان محیط زیست در روستاهای شیخ شبان از توابع شهرستان بن، رحیم‌آباد از توابع شهرستان کیار و روستای هلن باعث به وجود آمدن مشکلاتی برای مردم شده که آن‌ها را آزار می‌دهد.

 

سلیمانی به انعقاد تفاهم‌نامه غیرقانونی سازمان محیط زیست با وزارت نیرو در ارتباط با تونل گلاب اشاره و افزود: این در حالی است که پروژه‌های عمرانی این استان مثل خرسان را به بهانه‌های زیست محیطی متوقف می‌کنند.

 

استاندار چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه در اجرای مفاد تفاهم‌نامه گلاب تنها یک بند که مربوط به منافع جای خاصی است اجرا می‌شود، خاطر‌نشان کرد: اما بقیه بندهای این تفاهم‌نامه اجرا نشده، رها می‌شوند.

 

وی به موافقت سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی و وزارت خانه‌ها مطابق با قانون ماده دو با برخی طرح‌های عمرانی و مخالفت سازمان محیط زیست در قالب این طرح‌ها اشاره و بیان داشت: این استان به هیچ وجه از عملکرد سازمان محیط زیست راضی نیست و اگر به همین منوال پیش برود همکاری خود را با این سازمان قطع خواهد کرد.

 

این مسئول گفت: متأسفانه سازمان محیط زیست نه به مسائل امنیتی و نه قانونی دقت می‌کند و نه ماده دو را قبول دارد، در واقع ما مشتاقانه به مسائل زیست محیطی توجه داشتیم ولی با این تفاسیر با سیاست‌های این سازمان مخالف هستم و این رویه باید سریعاً رفع شود.

 

استاندار چهارمحال و بختیاری عنوان کرد: چندین بار کمیته ماده دو درباره پروژه خرسان تشکیل شد ولی سازمان محیط زیست به هر بهانه‌ای از اجرایی شدن آن جلوگیری کرد.

 

وی با اشاره به اینکه بالاترین مقام رسمی سازمان محیط زیست قول حل و فصل موضوع خرسان را ظرف دو هفته داده بود ولی این موضوع چندین ماه است که بی نتیجه مانده تأکید کرد: این استان به شرطی به همکاری خود با این سازمان ادامه می‌دهد که اصول قانونی را رعایت کند.

 

استاندار چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه به بهانه‌های زیست محیطی باید پروژه‌ای که بیش از ۱۰۰ میلیارد تومان هزینه داشته یا پروژه آب‌رسانی که در سال ۸۴ انعقاد قرارداد شده را تعطیل کنیم اضافه کرد: سازمان محیط زیست تا قبل از این کجا بود که تا قبل از هزینه‌کرد این ارقام درشت وارد عمل شده و جلوی آن را بگیرد.

 

سلیمانی شرط همکاری چهارمحال و بختیاری با سازمان محیط زیست را منوط به حل مسائل و مشکلات پیش آمده این سازمان با این استان دانست و افزود: از این به بعد دستگاه‌های نظارتی این استان اعم از دادگستری، سازمان بازرسی، اطلاعات، سپاه و... در خصوص مسائل استان تعیین تکلیف خواهند کرد و منتظر تصمیمات غیرقانونی این سازمان نخواهیم ماند، چراکه باعث لطمات جبران ناپذیر به صنعت و توسعه استان می‌شوند.

 

این مسئول با اشاره به اینکه نباید پروژه‌های عمرانی این استان وقتی همگی موافق اجرای آن‌ها هستند با مخالفت سازمان محیط زیست متوقف شوند گفت: راه اینکه چهارمحال و بختیاری به همکاری خود با این سازمان ادامه دهد انجام کار کارشناسی درزمینهٔ پروژه‌های این استان از سوی این سازمان است.