علی لطیفی پیشکسوت و کارشناس فوتبال کشورمان درباره مشکلات اساسنامه فدراسیون فوتبال، فساد در فوتبال، جذب بازیکنان و مربیان خارجی بی کیفیت و کم رنگ شدن حضور بازیکنان ایرانی در تیمهای مطرح اروپایی به گفت و گو پرداخت.
اساسنامه فدراسیون فوتبال به پیشکسوتان بزرگ اجازه حضور در انتخابات فدراسیون را نمیدهد
اخبار ورزشی- لطیفی درباره مشکلات اساسنامه فدراسیون فوتبال و ایرادات اساسی فیفا به آن گفت: واقعیت این است که یکی از بزرگترین مشکلات ما در سالهای گذشته، تلاش افراد غیرفوتبالی برای حضور در فوتبال بوده است. در اساسنامه بندهایی گنجانده شده که به افراد غیر فوتبالی اجازه کسب مناصب مهم را میدهد. در اساسنامه چنین مجوزی داده نمیشود که یکی از پیشکسوتان بزرگ فوتبال اجازه شرکت در انتخابات فدراسیون فوتبال را داشته باشد.
باید با کمک کارشناسان حقوقی و ورزشی مشکلات اساسنامه را برطرف کنیم
کارشناس فوتبال کشورمان در ادامه افزود: باید از حضور برخی افراد کاردان در حوزههای حقوقی که ارتباط مستقیم و غیر مستقیم با فیفا دارند استفاده کنیم و از آنها مشورت بگیریم. متاسفانه تمام افراد تصمیم گیرنده در فدراسیون، لابی چندانی با فیفا ندارند. افراد توانمند و کاربلدی داریم که در چند سال خارج از ایران زندگی کردند، اما انسانهای وطن پرستی هستند و با نهادهایی مانند فیفا و یوفا ارتباط خوبی دارند. باید از این افراد که دوست دارند به فوتبال کشور کمک کنند، مشورت بگیریم تا از لحاظ حقوقی و ورزشی دچار مشکل نشویم.
به فیفا دروغ گفتیم و اکنون دستمان برای آنها رو شده است
او اظهار داشت: با شرایط موجود و به دلیل ظن فیفا مبنی بر دخالت افراد دولتی در فوتبال ایران، امکان تعلیق فوتبال کشورمان وجود دارد. متاسفانه در گذشته دروغهایی به فیفا گفتیم و اکنون دست ما برای آنها رو شده است. این بار فیفا نمیخواهد فریب بخورد و ما باید با استخدام افراد کاربلد و توانمند فوتبال کشور را از وضع کنونی نجات دهیم. در غیر این صورت باتوجه به اخباری که میشنویم امکان تعلیق فوتبال ایران وجود دارد و از داخل کشور هم برخیها به فیفا خط میدهند و زیرآب فدراسیون فوتبال را میزنند. باید لابی گری خودمان را با فیفا تقویت کنیم. در تمام دنیا این کار را انجام میدهند و اگر ما این کار را نکنیم، مطمئنا فوتبال کشورمان ضربه میخورد.
حدود ۸۰ درصد بازیکنان و مربیان خارجی با دلالی به فوتبال ایران آمدند
لطیفی درباره جذب بازیکنان و مربیان خارجی بی کیفیت گفت: اگر عملکرد و نحوه جذب بازیکنان و مربیان خارجی که طی ۱۰، ۱۵ سال گذشته به ایران آمدند را در نظر بگیریم، متوجه میشویم که نزدیک به ۸۰ درصد آنها با دلالی به فوتبال ایران آمدند و قابلیتهای لازم را نداشتند. برای جذب بازیکنان و مربیان خارجی مثلثی میان برخی مدیران عامل، دلالان و برخی سرمربیان وجود دارد که باعث جذب بازیکنان و مربیان خارجی بی کیفیت و به تاراج بردن بیت المال بوده است. بازیکنان و مربیان خارجی با قیمتی چند برابری به فوتبال ایران آمدند و بخشی از این پول هم به دلالان، مدیران عامل و سرمربیانی که در این کار دست داشتند رسیده است.
فساد به جذب بازیکنان و مربیان خارجی خلاصه نمیشود
پیشکسوت فوتبال ایران گفت: باید این مثلث را برمودا نامگذاری کنیم، زیرا عامل اصلی به تاراج رفتن بیت المال و به تباهی کشاندن فوتبال ایران بوده است. باشگاههای ما دولتی هستند و برخی از مدیران باشگاهها نیز مدیران دولتی هستند که تخصص و تجربه کار در فوتبال را نداشتند و اولین کاری که کردند، انتخاب سرمربیان فاسد بوده است. متاسفانه فساد به جذب بازیکنان و مربیان خارجی خلاصه نمیشود و درباره برخی مربیان و بازیکنان ایرانی هم وجود دارد. برای جلوگیری از تکرار چنین اتفاقاتی راهکارهای زیادی وجود دارد که یکی از آنها بررسی عملکرد بازیکنان در باشگاههای قبلی است. باید مطمئن شویم بازیکنی که میخواهیم جذب کنیم، همانی است که تبلیغش را میشنویم یا خیر.
باشگاهها برای بررسی عملکرد بازیکنان و مربیان خارجی باید کمیته تشکیل دهند
او گفت: امروزه بررسی عملکرد بازیکنان و مربیان خارجی راحتتر شده و از این طریق میتوانیم براساس توانمندیهایی که دارند به آنها پول بدهیم. تمام باشگاهها برای قطع کردن دست مثلث برمودا، میتوانند با استفاده از پیشکسوتان و حقوق دانان ورزشی کاربلد، کمیتهای تشکیل دهند و وظیفه بررسی عملکرد بازیکنان و مربیان خارجی و نحوه انعقاد قرارداد با آنها را بر عهده اعضای این کمیته بگذارند.
افراد میدانند در قبال جذب مربی و بازیکن مسئولیت ندارند و هیچ وقت بازخواست نمیشوند
لطیفی در ادامه گفت: مشکل اساسی ما این است که اضلاع مثلث برمودا طی سالهای گذشته میدانستند در قبال جذب هر مربی و بازیکنی مسئولیتی ندارند و هیچ وقت بازخواست نمیشوند. در چنین رویهای فساد وجود دارد. چرا کسی به دنبال این نیست که چگونه بازیکنی مانند جونیور با قراردادی بیش از ۵۰۰ هزار دلار به ایران میآید، در حالی که عملکردش نشان میداد بیش از ۴۰، ۵۰ هزار دلار نمیارزد.
بیشتر بخوانید : دانم که ندانم، پارادوکس حال این روز های فوتبال کشور
باید افرادی که در زمینه جذب بازیکنان و مربیان خارجی دست دارند، پاسخگو باشند
کارشناس فوتبال افزود: از دیگر راهکارهایی که میتوان برای جلوگیری از دلالی به کار گرفت، این است که بازیکنانی که در تیم قبلی خود در ۵۰ درصد بازیها جایی در ترکیب نداشته باشند، نمیتوانند به تیمهای ایرانی بیایند. همچنین مربیان در ۲ سال گذشته هدایت تیمی را برعهده داشته باشد، نه این که سرمربیانی را بیاورند که از آخرین سابقه مربیگری شان ۴، ۵ سال گذشته است. استفاده از چنین راهکارهایی از فساد جلوگیری میکند. از طرف دیگر باید قوانینی وضع شود و افرادی که در جذب بازیکنان و مربیان خارجی دست دارند، مسئول شناخته و پاسخگو شناخته شوند.
با پاسخگو کردن افراد مسئول، فساد کمتر میشود
لطیفی اظهار داشت: با امضای برخی مدیران، بازیکنان خارجی جذب میشوند و فسادهای زیادی صورت میگیرد، اما وقتی آن مدیر میرود، آب از آب تکان نمیخورد و کسی نمیپرسد فلان بازیکن یا مربی براساس چه معیارهایی جذب شد. باید راهکارهایی اتخاذ شود تا افراد در قبال اقداماتشان پاسخگو باشند. اگر افراد در این زمینه بازخواست شوند، قدرت مثلث برمودا برای فساد از بین میرود یا حداقل خیلی کمتر میشود.
یکی از دلایل پیوستن بازیکنان ایرانی به تیمهای اروپایی، درخشش خیره کننده آنها بود
لطیفی درباره حضور کم رنگ بازیکنان ایرانی در تیمهای مطرح اروپایی و این که چرا فوتبال اروپا نگاه سابق را به فوتبال ایران ندارد گفت: در جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه که اوج شکوفایی، قدرت و محبوبیت فوتبال در ایران بود و میتوان گفت فوتبال وارد خانوادهها شده بود، بازیکنانی مانند علی دایی ، خداداد عزیزی و کریم باقری به تیمهای آلمانی و انگلیسی پیوستند. یکی از دلایل پیوستن بازیکنان ایرانی به تیمهای اروپایی، درخشش خیره کننده آنها و دیگری نگاه ایجنتهای اروپایی به بازیکنان ایرانی بود.
مسائل غیر فنی هم در لژیونر شدن بازیکنان تاثیرگذار است
او افزود: از طرف دیگر در آن مقطع ایران روابط اقتصادی خوبی با کشورهایی اروپایی، به ویژه آلمان داشت و برای تقویت و گسترش روابط کشورها به فوتبال توجه ویژهای شد. لژیونر شدن بازیکنان، در وهله اول به توانایی و استعداد خودشان بستگی دارد، اما مسائل دیگری هم تاثیرگذار است. پس از جام جهانی ۱۹۹۸، من و ۱۴، ۱۵ بازیکن دیگر راهی تیمهای آلمانی، اتریشی و یونانی شدیم و تا چند سال بعد هم پیوستن بازیکنان ایرانی به تیمهای اروپایی ادامه داشت و کمی بعد درهای فوتبال ایتالیا نیز به روی بازیکنان ایرانی باز شد.
تاکتیکهای کی روش باعث شد خلاقیت و نبوغ بازیکنان ایرانی دیده نشود
پیشکسوت فوتبال گفت: متاسفانه ستارگان تیم ملی در لیگهای درجه ۲ بازی میکنند که خیلی از آنها نیمکت نشین هستند و همین اتفاق باعث پسرفت فوتبال ایران میشود. جام جهانی ویترین فوتبال است و باشگاههای معتبر، این رقابتها را بهترین فرصت برای جذب بازیکنان مورد نیازشان میدانند. در ۲ جام جهانی اخیر، در فاز دفاعی عملکرد خوبی داشتیم، اما از آن جایی که کی روش فقط به فکر گل نخوردن تیمش بود و ترکیب تیم ملی را کاملا دفاعی میچید که همین کار او باعث شد خلاقیت و نبوغ بازیکنان ما دیده نشود.
آزمون، مسی نیست که ۴ نفر را دریبل بزند و دروازه حریفان را باز کند
لطیفی اظهار داشت: سردار آزمون پیش از جام جهانی ۲۰۱۸ به فوتبال اروپا رفته بود، اما در این مسابقات انتقادات زیادی به او شد که مقصرش آزمون نبود. تاکتیکهای کی روش باعث شد سردار آزمون فاصله زیادی با دروازه حریفان داشته باشد. او بازیکنی با ویژگیهای مسی نیست که توپ را بردارد و ۴ بازیکن را دریبل بزند و دروازه حریفان را باز کند. تواناییهای سردار آزمون در محوطه هجده قدم است و در جام جهانی ۲۰۱۸، به جز در موارد استثنایی مانند ۱۰ دقیقه آخر بازی با پرتغال، خیلی کم پیش آمده که تیم ملی ما به محوطه حریفان برسد.
بازیکنان تیم ملی در خط حمله مهارت داشتند، اما تاکتیکهای تدافعی باعث شد نبوغ آنها به چشم نیاید
پیشکسوت فوتبال افزود: عمده بازیکنان ملی پوش ما در خط حمله مهارت داشتند، اما حقیقت این است که در ۲ جام جهانی قبلی نبوغ و خلاقیت بازیکنان ایرانی دیده نشد. به جز تاکتیکهای ۱۰۰ درصد تدافعی کی روش، چیز دیگری در تیم ملی دیده نمیشد. برعکس ایران، تیمهای کره جنوبی و ژاپن بازیهای تهاجمی ارائه کردند و همین باعث شد بازیکنان زیادی از این کشورها به لیگهای معتبر اروپایی ترنسفر شوند.
نوع بازی تیم ملی باعث شد بازیکنان ایرانی زیادی به تیمهای اروپایی بروند
او در ادامه عنوان کرد: نوع فوتبال تیم ملی در جام جهانی ۲۰۱۸ باعث شد بازیکنان ما به تیمهای بزرگی مانند بایرن مونیخ بروند. بازیکنان بزرگی که از کشورهای ژاپن و کره جنوبی به لیگهای اروپایی رفتند، در خط حمله حضور داشتند. تیمهایی مانند کره جنوبی و ژاپن طبق برنامه ریزی قبلی خودشان مربی استخدام کردند و پیش رفتند و امروز میبینیم که بازیکنان زیادی از این کشورها در لیگهای اروپایی حضور دارند. متاسفانه فوتبال ما در زمینه حضور بازیکنان در لیگهای اروپایی هم دچار مشکل شده است.
گروه وابسته به کی روش و وینگادا بازیکنان ایرانی را از طریق برخی ایجنتها به لیگ پرتغال ترنسفر کردند
لطیفی اظهار داشت: در سالهای اخیر بازیکنان ایرانی زیادی به لیگهای پرتغالی پیوستند، اما به جز ۴ تیم لیگ این کشور، درباره بقیه تیمها و نحوه جذب بازیکنانشان حرف و حدیث زیاد است. گروهی که به وینگادا و کی روش وابسته بود، بازیکنان ایرانی را از طریق برخی ایجنتها به لیگهای اروپایی فرستادند و متاسفانه در این فرآیند کمترین پول به بازیکنان رسید. قرارداد بازیکنان طوری بسته شده که بخش زیادی از پول آن به جیب دیگران برود.
بازیکنان بزرگی داریم که لیاقت آنها بیشتر از حضور در لیگهای درجه ۲ اروپایی است
کارشناس فوتبال گفت: سال گذشته یکی از سایتهای پرتغالی درباره بازیکن ایرانی مطلبی منتشر کرد مبنی بر این که او با پول به لیگ پرتغال آمده است. به فاصله چند ساعت این ماجرا توجیه شد، اما متاسفانه ما امروز به جایی رسیدیم که بازیکنان ما این گونه به لیگهای اروپایی میروند. البته ما بازیکنان بزرگی مانند برادران محمدی، سردار آزمون، مجید حسینی، مهدی طارمی و کاوه رضایی داریم که لیاقت آنها خیلی بیشتر از حضور در لیگهای درجه ۲ اروپایی است.
حضور برخی بازیکنان در لیگهای اروپایی آوردهای برای فوتبال ایران نداشت
او در ادامه عنوان کرد: حضور کی روش در فوتبال ایران نتایج مثبتی مانند تقویت خط دفاعی را در پی داشت، اما فسادهایی در زمینه انتقال بازیکنان ایرانی به لیگهای اروپایی رخ داد که باعث پسرفت فوتبال ایران شد. اگر میگوییم بازیکنان بی کیفیت به لیگ ایران میآیند، برخی بازیکنان ایرانی هم به اسم لژیونر به لیگهای خارجی رفتند، اما قراردادهای آنها استاندارد نبود و حضورشان در اروپا آوردهای برای فوتبال ایران نداشت.