سازنده ورزشگاه آزادی را بشناسید

 ورزشگاه آزادی با بالاترین معیارهای بین‌المللی دوران خود و برای بازی‌های آسیایی ۱۹۷۴ (تهران) با مساحت ۱۴۱٬۰۰۰ متر مربع در مجموعه ورزشی آزادی ساخته شد.

طراحی و ساخت این ورزشگاه را عبدالعزیز فرمانفرماییان به عهده گرفت و در تاریخ ۲۶ مهر ۱۳۵۰ گشایش یافت و در ۱۰ شهریور ۱۳۵۳ و همزمان با بازی‌های آسیایی سال ۱۹۷۴ تهران رسماً بازگشایی شد.


عبدالعزیز فرمانفرمائیان متولد سال ۱۲۹۹ بود که در تاریخ ۳۱ خرداد ۱۳۹۲ در اسپانیا درگذشت. او معمار معاصر ایرانی، استاد دانشگاه تهران و از بنیان‌گذاران نظام پزشکی دید در ایران بود. فرمانفرمائیان تحصیلات خود را در دانشسرای عالی ملی هنرهای زیبای پاریس گذراند و در آوریل دهه ۳۰ فارغ‌التحصیل شد و به ایران بازگشت.

 او ابتدا در گاراژ پدر خود کار طراحی را آغاز کرد. وی سپس در یکی از آتلیه‌های دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران زیر نظر محسن فروغی همراه با مهندس آفتن دلیان، هوشنگ سیحون و حیدر غیایی به کار و تدریس مشغول شد. آثار تولیدی دفتر وی عمدتاً به صورت کامل با طراحی معمارانی که در آنجا مشغول به کار بودند ابه انجام می‌رسید و وی نقش راهبردی در روند جاری قراردادها و امور مدیریتی را بر عهده داشت.

سازنده ورزشگاه «آزادی» کیست؟

 


تمامی جمع پرشمار برادران و خواهران وی از شخصیت‌های ذی‌نفوذ عصر پهلوی در ایران بودند.

از جمله مهم ترین طراحی و معماری های وی در ایران می توان به موارد زیر اشاره کرد:

استادیوم ورزشی آزادی
ساختمان‌های شرکت نفت
 کتابخانه اختصاصی کاخ نیاوران
 مسجد دانشگاه تهران

 طرح ساختمان رآکتور اتمی دانشگاه تهران
 ساختمان وزارت کشاورزی
 ساختمان وزارت کار
ساختمان بانک اعتبارات ایران
 ساختمان پست و تلگراف و تلفن فرودگاه مهرآباد
طرح اولیه فرودگاه جدید امام خمینی ره
 ساختمان بورس
دانشکده دامپزشکی
 کاخ مادر سعدآباد
 کاخ نیاوران
 ساختمان اداری صدا و سیما
و موزه فرش تهران